Pratite nas

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Klima

Zašto hladan zrak ima drugačiji miris?

Foto: Shutterstock

Borove iglice. Dim. Snijeg. To su mirisi koje najčešće povezujemo sa zimom. Ali zašto se uopće miris zime razlikuje od mirisa ljetnih vrućina?

„Jedan od razloga jest činjenica da se molekule mirisa kreću sporije kako temperatura zraka pada”, rekla je Pamela Dalton, znanstvenica iz Monell centra u Philadelphiji. To znači da tijekom hladnih dana možemo namirisati manje mirisa nego tijekom vrućih i vlažnih. Iz istog razloga vruća juha ima snažniji miris od hladne, i kamion za odvoz smeća ostavlja snažniji miris tijekom sparnih ljetnih dana.

„Štoviše, naš nos ne radi baš tako dobro kada je okolni zrak hladan. Olfaktivni receptori zimi se malo dublje „zakopaju” u nos, vjerojatno zbog zaštite od hladnog i suhog zraka”, dodala je Dalton.

„Hladan zrak također potiče iritaciju osjetljivog trigeminalnog živca, a upravo trigeminalni živac je ono zbog čega plačete kada sjeckate luk ili ono zbog čega osjetite navalu ljutine kada udahnete malo jake metvice”, rekao je Alan Hirsch, neurolog i psihijatar iz Chicaga.

Kada mirisi istodobno stimuliraju i trigeminalni i olfaktivni živac, doživljaj nekog mirisa postaje sve intenzivniji. Također, postoji i jaka psihološka komponenta kada je u pitanju osjetilo mirisa. Naime, ono što očekujemo namirisati ima velik utjecaj na miris kojeg uistinu osjetimo. Dakle, ukoliko zimi izađemo van i očekujemo da ćemo namirisati snijeg ili pečeno kestenje, uistinu ćemo ga i namirisati jer ćemo miris koji osjećamo u zraku interpretirati kao ono što zapravo očekujemo da ćemo namirisati. Premda vjerojatno nitko ne peče kestenje.

Naravno, mirisi koje očekujemo namirisati razlikuju se s izmjenom godišnjih doba. Primjerice, ljeto donosi miris cvijeća, prljavštine i dima od roštilja, dok zimi uistinu malo toga možemo vani namirisati. Shodno tomu, kako bi kompenzirali izostanak mirisa, ljudi zimi uglavnom pale više mirisnih svijeća nego inače, kuhaju variva intenzivnijih mirisa i peku više kolačića. To stvara veći kontrast između unutrašnjeg i vanjskog okruženja.

„Zimi su naša osjetila više usmjerena na unutrašnje mirise. Kuće su zatvorene, prozori su zatvoreni. Koncentriramo se na mirise kuhanja i življenja”, zaključila je Dalton.

Možda će vas zanimati

Wellness i prehrana

U istraživanju koje je pokazalo kako mirisi imaju daleko važniju ulogu u životu nego što se dosad mislilo, znanstvenici su otkrili kako stanice u...

Biljke i životinje

Ako nemate jak želudac vjerojatno ćete htjeti preskočiti ovaj tekst s videom. Naime, da su žohari otporni na svašta je potvrdila jedna Indijka kojoj...

Neuroznanost

Jedan od zanimljivijih podataka o mirisu jest taj da je miris od svih osjetila najpovezaniji s emocijama i sjećanjima. To je zato što se...

Znanost

Bez mirisa, hrana postaje neukusna i bljutava, a miris može utjecati i na naš metabolizam. Istraživači su otkrili da miševi bez osjeta mirisa gube...