Pratite nas

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Znanost za početnike

Zašto imamo nokte?

Nokti na rukama i nogama rezultat su evolucije i bili su vrlo korisni ranim ljudima koji su ih koristili za penjanje. Nokti imaju jednaku ulogu kao i kandže kod životinja. U to vrijeme ljudi nisu imali nikakve alate osim onih koje su mogli pronaći u prirodi, a nokti su im služili za struganje, hvatanje i rezanje predmeta, slično današnjim pincetama i noževima.

Nokti koje danas imamo evolucijski su ostaci i danas ih koristimo samo za radnje poput češanja, a služe i kako bi zaštitili vrhove naših prstiju. Nokti su široki i blago zakrivljeni, a napravljeni su od kreatina, iste tvari od koje su napravljeni i rogovi. Nalazimo ih i kod kralješnjaka, dok su kod krokodila prisutni u obliku cilindra, a kod orlova i sova u njihovim kandžama. Kod krava i konja kreatinske strukture nalaze se u kopitima koja štite njihova stopala. Tako nokti imaju zaštitnu ulogu, ali istovremeno ne smanjuju osjetljivost i ne ograničavaju kretnje prstiju. Ako se dogodi da izgubimo nokat, trebali bi se pobrinuti za vrlo osjetljivu površinu ispod nokta koja može propustiti različite bakterije u naše tijelo.

Može se reći da nokti nemaju toliko važnu ulogu kao nekad, no danas pridonosi ljepoti žena kad ih obojaju lakovima različitih boja.

Možda će vas zanimati

+

Možda niste čuli za „grimu“, ali ste je sigurno osjetili kad ste čuli škripanje noktima po školskoj ploči ili nožem po tanjuru. U španjolskom...