Connect with us

Hi, what are you looking for?

Znanost za početnike

Zašto imamo povišenu temperaturu kada smo bolesni?

Kada smo bolesni naše tijelo se bori protiv infekcije pomoću protutijela. U procesu proizvodnje novih protutijela naše se tijelo zagrijava. Što je veća temperatura, veća je i proizvodnja protutijela. Tvari poput pirogena uzrokuju groznicu. Kreću se kroz krvotok i šalju poruke hipotalamusu u mozgu koji kontrolira tjelesnu temperaturu. Hipotalamus tada šalje tijelu poruku koja uzrokuje drhtanje, ubrzan rad srca itd.

visoka-temperatura

Porast tjelesne temperature ukazuje na to da smo bolesni i zbog vrućice temperatura našeg tijela postaje prepreka virusima i na taj nam način pomaže da ozdravimo.

Tu dolazimo do važnog pitanja: da li bi temperaturu trebalo pokušati spustiti lijekovima ako znamo da pomaže tijelu u borbi protiv bolesti? Vrućica sama po sebi nije vrsta bolesti i ne stvara nikakve poremećaje u tijelu. Ona je jednostavno indikacija da u tijelu postoji neki drugi problem ili infekcija.

Ponekad virusi prehlade ili neki drugi virusi mogu prouzročiti visoku temperaturu dok neke druge ozbiljne infekcije uopće ne uzrokuju povišenu temperaturu.

Možda će vas zanimati

Advertisement