Pratite nas

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Neuroznanost

Zašto je tako teško pojesti samo jedan keks?

Foto: Pixabay

Nezdrava hrana aktivira “zonu nagrađivanja” u mozgu, gdje također djeluju droge i alkohol. Svaki put kad jedete šećer mozak oslobađa hormon sreće dopamin i osjećate se dobro.

Jeste li se ikada zatekli kako buljite u praznu kutiju keksa koje ste upravo pojeli? Vaš je mozak programiran da pojede taj keks. Kao i sljedećih 10.

Našim pećinskim precima su šećer, sol i masnoća bili su potrebni za preživljavanje pa su razvili i žudnju za njima. Budući da su te namirnice bile rijetke, njima nije trebalo mnogo u pogledu snage volje. Zato je regija mozga koja regulira snagu volje evolucijski mlađa i lako nadjačana primitivnijom regijom koja potiče žudnju.

Naše se okruženje ipak jako promijenilo, no mozak se nije stigao prilagoditi iznenadnom napadu (nezdrave) hrane koja donosi veliki užitak.

Nažalost, čitajući deklaracije proizvoda znači da gotovo morate biti šećerni detektiv, jer mnogi proizvodi s oznakom “bez dodanog šećera” imaju puno umjetnih sladila.

Osim naučiti čitati deklaracije, treba prihvatiti i nove okuse. Većina procesirane hrane se temelji na šećeru i soli. Zbog toga često zaboravljamo na dva druga velika okusa: kiselo i gorko. Oni možda imaju niži prag sitosti, što znači da su više zasitni, bez soli ili šećera.

Trebalo bi i kontrolirati porcije kad se radi o hrani s točkom visokog blaženstva. Tu vrstu hrane ne prestajemo jesti ni kad smo puni, prestajemo obično tek kad je ponestane ispred nas.

Ostavi komentar

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Možda će vas zanimati

Neuroznanost

Kemijski procesi u mozgu se mijenjaju

Neuroznanost

Ljudi koji su pretrpjeli nekakve traumatske ozljede mozga u prefrontalnom korteksu manje su otvoreni za nove ideje. Znanstvenici već nekoliko godina nagađaju da u...

Neuroznanost

Veličina zjenice oka može otkriti radi li mozak majmuna brzo ili sporo. Veličinom zjenice može se predvidjeti hoće li majmun previše ili čak premalo procjenjivati, tvrde...

Neuroznanost

Izgleda da nam mobiteli ipak ne odmažu u pamćenju. Je li naša neprekidna praksa fotografiranja raznih trenutaka uzrokovala da zaboravimo ono što smo vidjeli?...

Oglašavanje