Connect with us

Znanost

Planete i mjeseci

Zašto Jupiterova Velika crvena pjega ne želi umrijeti?

(LARRY O’HANLON for Discovery News Nov 29, 2013)

Prepoznatljiv Jupiterov znak – Velika crvena pjega, je poput dr. Who-a kad pričamo o olujama, jednostavno ne želi umrijeti, čak i kad se dokazalo da bi morala umrijeti. A sada, po prvi put znanstvenici su dobili uvid u tajne dugovječnosti ove ogromne oluje. „Velika crvena pjega je najveća, najdugotrajnija oluja u Sunčevom sustavu“, izjavljuje Philip Marcus sa Sveučilišta Kalifornija, Berkeley na svom predavanju na sastanku Američkog društva fizičara.

Velika crvena pjega široka je otprilike 24 000 km od istoka prema zapadu, 12 000 km od sjevera prema jugu i duboka je više od 40 km. Njeni vjetrovi pušu brzinom od 362 km/h, te se ovo „čudovište“ kontinuirano promatra sa Zemlje zadnjih 150 godina. No, i uz pomoć nebrojenih modela prema kojima bi se objasnio fenomen Velike crvene pjege, to jednostavno nije moguće. „Prema modelima, Velika crvena pjega trebala je nestati u roku od četiri godine“, kaže Marcus. „Prema tome, postoji očigledan problem. Kako su se četiri godine pretvorile u minimalno 150 godina?“

Jedna od mogućnosti koja objašnjava dugovječnost Velike crvene pjege jest da ona proždire energiju manjih virova, koji se mogu tu i tamo primijetiti. No matematički, tu ipak nema dovoljno energije koja bi mogla podržavati ovako ogromnu oluju. Zbog tog su Marcus i njegov kolega Pedram Hassanzadeh sa Sveučilišta Harvard osmislili bolji model. Prijašnji su modeli zanemarivali treću, okomitu dimenziju oluje, jer je ta dimenzija sićušna u odnosu na njenu širinu i dužinu (a i bilo je lakše pri osmišljavanju modela zanemariti tu treću dimenziju). To bi značilo da su sva prethodna istraživanja na Veliku crvenu pjegu gledala kao na plohu, kao na ravan dvodimenzionalan fenomen.Kad su Marcus i Hassanzedeh u jednadžbu uključili i još neke čimbenike poput interakcije „tanke“ oluje sa slojevima atmosfere ispod nje, sfernost Jupitera te promjenjive gustoće plinova u različitim slojevima atmosfere, novi model dugovječnosti dramatično je produžio životni vijek Velike crvene pjege. Tajni izvor energije Velike crvene pjege jest energija koja se kreće okomito, a ne vodoravno.

„Uz pomoć tog modela, otkrili smo da Velika crvena pjega može trajati 800 godina“, kaže Hassanzadeh. „Zabilježenih 150 godina je samo minimum“, objašnjava.

„Otkrivanje uzroka dugovječnosti Velike crvene pjege moglo bi također objasniti druge prirodne vrtloge koji isto traju duže nego što bi trebali – poput ogromnih, dugovječnih oceanskih vrtloga“, nastavlja Marcus. „Ili poput takozvanih „zombi vrtloga“ koji su imali određenu ulogu u formiranju zvijezda i planeta.

Izvor: Discovery

Znatiželja pokreće svijet. :)

10 komentara

10 Comments

 1. Građanin Kajin

  prosinac 7, 2013 kod 5:14 pm

  zašto vi želite da umre?

 2. Amir Alibabic

  prosinac 7, 2013 kod 5:15 pm

  zato sto radi u politici

 3. Sandra Kazalac

  prosinac 7, 2013 kod 5:19 pm

  jer se mora brinuti o malim pjegicama 🙂

 4. Petar Rope Cosic

  prosinac 7, 2013 kod 5:21 pm

  haaha

 5. Nenad Florijan

  prosinac 7, 2013 kod 5:24 pm

  Zato da bi imali postavljati glupa pitanja

 6. Zlatko Markovcic

  prosinac 7, 2013 kod 5:29 pm

  Zato sto je lijepa, mlada i zdrava 🙂

 7. Silvija Vlahovec

  prosinac 7, 2013 kod 5:33 pm

  A kak bi vama bilo da morate umrijeti? Drži se, pjego!

 8. Said Maghribi

  prosinac 7, 2013 kod 7:22 pm

  good

 9. Romeo Lolić

  prosinac 8, 2013 kod 12:35 pm

  zato što je živa

 10. Danijel Rospacher

  prosinac 9, 2013 kod 1:25 am

  zbog sira i vojne muzike

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Više u Planete i mjeseci

Popularno

Pratite nas na Fejsu

Na Vrh