Pratite nas

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Znanost za početnike

Zašto kosa sijedi?

Svaka vlas kose na glavi ima dva važna dijela. Jedan dio je osovina – onaj dio koji raste van, a drugi je korijen, prisutan ispod skalpa (kože na glavi) koji čvrsto drži vlas. Skup tkiva koji okružuje korijen svake vlasi zove se folikul. Oni sadrže stanice pigmenta u različitim količinama i proizvode melanin, kemikaliju koja je odgovorna za boju naše kože, bila ona blijeda ili tamna. Na isti je način odgovorna za boju kose koja potpuno ovisi o količini melanina u folikulu i stoga određuje boju, smeđu, crvenu, plavu itd.

Te stanice pigmenta koje su prisutne u folikulu umiru s godinama. Što ima manje melanina u folikulu, boja je svjetlija, bijela, srebrna i siva, jer korijen nema dosta melanina kako bi održao tamnu boju kose.

Kosa ne sijedi samo u starijoj dobi, već i u mlađoj, u tridesetima i četrdesetima, no i u dvadesetima. U tim slučajevima kosa sijedi zbog genetskih razloga što znači da će djetetova kosa početi sijediti otprilike u istoj dobi kad je kosa njegovih roditelja i baka i djedova počela sijediti. Potrebno je otprilike deset godina da kosa potpuno posijedi od trenutka kad se pojavi prva sijeda vlas.

Genetika je najjači razlog sijede kose no također ima još nekih rjeđih uzroka sijede kose poput lošeg zdravlja, uzimanja manje hranjivih tvari, slabokrvnosti, manjka vitamina B, poremećaja štitnjače itd. Pušenje također uzrokuje sijedenje jer smanjuje količinu kisika u našem tijelu. Osobe koje uzimaju terapiju protiv AIDS-a i tumora također se suočavaju s problemom sijede kose. Neki ljudi vjeruju da i šok, napetost i stres također uzrokuju sijedu kosu, no znanstvenici se s time ne slažu. Još neki od razloga sijede kose su i klimatske promjene i zagađenje okoliša.

15 komentara

15 Comments

 1. Dean Ćurić

  10 veljače, 2013 u 6:17 pm

  jer drzava propada

 2. Jahac Rumene Kadulje

  10 veljače, 2013 u 6:19 pm

  zbog problema. Sijedi.

 3. Goran Lovrić

  10 veljače, 2013 u 6:21 pm

  ja već dvadeset godina sijedim i još nisam 10 posto osijedio ….

 4. Ivan Bartol

  10 veljače, 2013 u 6:25 pm

  Zato što ne tamni? LOL

 5. Tanja Victoria

  10 veljače, 2013 u 6:39 pm

  pročitajte pa komentirajte.svašta

 6. Zeljko Extrem

  10 veljače, 2013 u 7:20 pm

  jer se nema novaca i posla:/

 7. Dušan Jovanović

  10 veljače, 2013 u 7:27 pm

  Pitanje. Zašto nije zabilježen niti jedan slučaj da sijeda kosa postane ponovno prvobitne boje??

 8. Domagoj Rubil

  10 veljače, 2013 u 7:31 pm

  zato što starimo a za kemiju koga boli k…

 9. Daniela Dunat

  10 veljače, 2013 u 7:50 pm

  Mojoj je baki nakon ciklusa kemoterapija sva kosa ispala, a nanovo je narasla samo ona koja nije bila sijeda. Prije liječenja imala je praktički 90% prirodne boje kose (dobra transgeneracijska genetika..:) ). Kasnije je imala kosu kao i prije, samo nešto rjeđu, jer ta prijašnja sijeda nikad više nije narasla. Očito je da je kosa bez stanica pigmenata i poroznija te neotpornija na jaku farmakologiju i kemiju, zato je mojoj baki sijeda kosa bila uništena u folikulima, a druga se lako oporavila. Ona je umrla posve tonirane kose. To može biti upozorenje ženama s dominantnim sijedim vlasima da paze kako i čime bojaju kosu. Nema otužnijeg prizora od proćelave bake koja i dalje neumorno stavlja komercijalne boje na kosu. Radije i zdrava sijeda nego mrtva paučina..

 10. Mila Firić Skejić

  10 veljače, 2013 u 8:57 pm

  ja se ne piturajen…nije mi lipo vidit barby plavušu u 67 ili tigrovski crvenokosu 74 godišnju ženu..nekako mi je lipša prirodna i kao dostojanstvo mi daje onih 100 sijedih…:)

 11. coby

  11 veljače, 2013 u 12:32 am

  meni je redovito pranje i higijena

 12. coby

  11 veljače, 2013 u 12:33 am

  hebe mi se za dlake rastu a boja ni bitna

 13. Zac Amer

  12 veljače, 2013 u 7:56 am

  Ja sam počeo sijedit, onda sam dobio veliku lovu na lutriji, pa mi je kosa drugi dan potpuno pocrnila! Onda dve noći nisam spavao od brig, kaj bum s tom lovom..? pa sam ponovo posjedio..! Sada čekam veliko nasljedstvo, ali NE budem se više brinul, budem spaval k´o beba..! : ))

 14. Probisvit

  24 veljače, 2013 u 6:00 pm

  Ja ne znam ko placa znanstvenike da kenjaju ovako. Ja sa, posjedio za vrijeme rata, u tri mjeseca. Brinuo sam se za svoje jer nisam znao gdje su i sto je sa njima.

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Oglašavanje

Možda će vas zanimati

Zdravlje i Medicina

S gubitkom kose se susreće gotovo 50 % svih muškaraca nakon pedesete godine, a niski muškarci mogu imati povećani rizik da postanu ćelavi prerano....

Društvene znanosti

Američki i brazilski znanstvenici uvjereni su da to treba dalje istražiti kako bi se razvio lijek koji sprječava gubitak boje kose uzrokovan starenjem. Znanstvenici...

Genetika

Sadašnja boja kose vjerojatno nije ista kao ona koju ste imali s 2 godine

Oglašavanje