Connect with us

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Psihologija

Zašto mrzimo ponedjeljak?

Ako ste među onima koji se svakog ponedjeljka s mukom bude i ustaju, vašu pažnju bi mogli privući rezultati novih znanstvenih istraživanja. Prema njima, uzrok vaših tegoba mogao bi biti “društveni jet lag”.

Ispitivanja pokazuju da nas mijenjanje ritma spavanja, to jest vremena odlaska na počinak i ustajanja preko vikenda čini umornima na početku novog radnog tjedna. Kod mnogih se pretjerani zamor zadržava sve do polovice tjedna.

Ustanovljeno je da zaposlenici koji se ponedjeljkom osjećaju bezvoljno slabije pamte i da je kod njih vrijeme potrebno za primjerenu poslovnu reakciju značajno produljeno.

Odgađanje odlaska na spavanje od samo dva sata dovoljno je da primjetno poremeti vrijeme reakcije u novom radnom tjednu.

Brzina reakcije ispitanika tijekom ispitivanja mjerena je tako da su ispitanici trebali stisnuti tipku u trenutku kada se na zaslonu pojavi slika bika.

Očekivano, reakcije ispitanika bile su sporije ujutro nego popodne. Posebno spore reakcije bile su u ispitanika koji su svoj ritam spavanja mijenjali ostajući budni dulje noću i spavali dulje ujutro, ako su bili testirani nakon ranog ustajanja sljedeće jutro.

Voditeljica istraživanja Helen Burgess ističe da režim spavanja tijekom vikenda djeluje na ljude poput proljetnog pomicanju satova unazad. On ne čini problem, sve do časa kada taj sat treba naglo pomaknuti  unatrag.

Termin “društveni jet-lag” uveo je njemački istraživač Till Roenneberg kako bi istaknuo sličnost učinaka kojeg donosi let avionom kroz više vremenskih zona i promjena vremena odmora za vikend. U oba slučaja se mijenja režim spavanja pa su i učinci koje donose isti: mamurnost, umor, nedostatak radnog elana.

Ako se promjena ritma spavanja nastavi u dugotrajnijem razdoblju proširuje se broj nepovoljnih učinaka koje on izaziva i na povećanje tjelesne težine, razvijanje ovisnosti o alkoholu, cigaretama i kofeinu.

Najnovija studija, koja je obuhvatila 65 tisuća osoba oba spola, istaknula je važnost zadržavanja ritma spavanja za naš dobar osjećaj i optimalno funkcioniranje u privatnom i poslovnom životu.

8 komentara

8 Comments

 1. Maya Čubrić

  7 kolovoza, 2012 u 11:23 am

  glupost,,obožavan ga..:p

 2. Maya Čubrić

  7 kolovoza, 2012 u 11:24 am

  kao i mahune,,,koje večina ne voli,,,,i koje upravo hamim,,,,:p

 3. Krešimir Šantić

  7 kolovoza, 2012 u 11:27 am

  meni je gora – nedjelja….. !

 4. Iva Babić

  7 kolovoza, 2012 u 11:29 am

  ej, al stvarno? Ne volimo ponedljeljak jer smo umorni od drukčijeg ritma tokom vikenda? Not in million years would I be able to grasp it…..

 5. Iva Babić

  7 kolovoza, 2012 u 11:29 am

  …tako da ova nova znanstvena istraživanja totalno jesu privukla moju pažnju!

 6. Dean Ćurić

  7 kolovoza, 2012 u 11:30 am

  nebi mi bilo muka da je poslije ponedeljka petak..

 7. Istvan Kuzman

  7 kolovoza, 2012 u 11:32 am

  samo zato sto je iza nedelje erted

 8. Ognjen Industrial

  7 kolovoza, 2012 u 11:36 am

  nisam među njima. ponedjeljak kao i svaki drugi dan.

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Popularno

Znanost za početnike

Iako se s nama ne bi složila ekipa iz Flat Earth Societyja, Zemlja je okrugla. U redu, ne baš u pravom smislu riječi, ali...

Kemija

One nastaju u oblacima i to na temperaturama nižim od 0°C izravno iz vodene pare u zraku, a ne smrzavanjem vode kako se obično...

Znanost za početnike

Znanstvenici vjeruju da je u najvećem broju slučajeva uzročnik potresa mehanizam tektonike ploča, tj. kretanje litosferskih ploča i njihova međusobna interakcija.

Fizika

Jeste li oduvijek imali goruću želju putovati kroz vrijeme? Dobre vijesti! Putovanje kroz vrijeme je moguće. Zapravo, već to radite. Krećete se kroz vrijeme...

Fizika

Svima nam je dobro poznato da je Albert Einstein, jedan od najznačajnijih fizičara 20. stoljeća, bio uistinu zanimljiva i osebujna ličnost. No, jeste li...

Oglašavanje

Možda će vas zanimati

Oglašavanje