Pratite nas

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Evolucija

Zašto osjećamo ljubomoru?

Proteklih nekoliko desetljeća ljubomora je bila promatrana u kontekstu nepoželjnih emocija koje uništavaju svaki odnos i dovode do kraja svake bliske veze. Takvo gledište potkrijepljeno je činjenicama da je ova emocija čest uzrok razvoda, ali i nasilja u intimnim odnosima koje nerijetko dovodi do ubojstva partnera. No, da bismo shvatili procese i mehanizme koji utječu na ljubomoru, potrebno je istražiti samu prirodu i porijeklo te emocije.

Teorija prirodnog odabira Charles Darwina osnova je svih evolucijskih objašnjenja, a u znatnoj mjeri utjecala je i na istraživanja ljubomore. Prirodnim odabirom su se razvile različite psihološke adaptacije koje su olakšavale preživljavanje i reprodukciju u okolini naših predaka. Ljubomora se pojavila upravo kao jedan od mehanizama koji su olakšavali reprodukciju. Naime, ta intenzivna emocija motivira ponašanja čiji je cilj uklanjanje opasnosti od suparnika i sprječavanje napuštanja od strane partnera.

Seksualna i emocionalna nevjera

Međutim, pritisci prirodnog odabira kroz evolucijsku povijest nisu bili jednaki za muškarce i za žene. Nevjera ili napuštanje od strane partnera ima različite posljedice za njihovu uspješnu reprodukciju. Prvo, kod svih 4000 vrsta sisavaca i 257 vrsta primata*, uključujući i ljude, oplodnja se odvija u tijelu ženke. Ta činjenica je uzrok glavnog problema s kojim su se muškarci suočavali – problem sigurnosti očinstva. Sa stajališta muške reproduktivne uspješnosti, ono što bi najviše moglo ugroziti sigurnost očinstva jest seksualna nevjera partnerice. Osim što time gubi mogućnost oplodnje i reprodukcije, muškarac čija je žena bila nevjerna ima i znatno veću vjerojatnost da ulaže resurse u dijete koje ne nosi njegov genetski kod. Budući da takvo roditeljsko ulaganje ima visoku cijenu, prirodnim odabirom je nastao mehanizam kojim bi muškarac mogao izbjeći takve gubitke, a to je povećana osjetljivost na seksualnu nevjeru partnerice. S druge strane, oplodnja unutar žene osigurava sigurnost u majčinstvo. No, to ima svoju cijenu jer žene time ulažu u potomstvo više nego muškarci (ulažu u potomstvo i tijekom intrauterinog razvoja, doje i sl.). Stoga su se ženski preci susretali s jednim drugim adaptivnim problemom, tj. problemom gubitka partnerovih ulaganja u obliku ekonomske i emotivne potpore. Gubitak tih resursa može dovesti do težeg podizanja potomstva jer potomstvo o kojem se muškarac ne ostaje brinuti ima manju šansu za preživljvanjem.

Pod pretpostavkom da će se muškarac brinuti za ženu (i potomstvo) s kojom je ostvario emotivnu vezu, emocionalna povezanost partnera s drugom ženom može biti indikator gubitka resursa. Zbog toga su ženski preci trebali razviti povećanu osjetljivost na znakove emocionalne nevjere.

Pretpostavka o postojanju spolnih razlika u ljubomori potvrđena je u brojnim istraživanjima u kojima je otkriveno da muškarci seksualnu nevjeru smatraju neugodnijom te da bi prije oprostili emocionalnu. Suprotno, žene emocionalnu nevjeru vide kao onu koja bi izazvala veći stupanj ljubomore, dok bi bile spremnije oprostiti seksualnu nevjeru svom partneru. Dodatno, muškarci izjavljuju da bi u slučaju da njihova partnerica otkrije da su bili nevjerni prije zanijekali da su u nevjeru bile uključene i emocije te bi pokušali spasiti postojeću vezu izgovorom da je to bio „samo” spolni odnos. S druge strane, žene više nego muškarci izjavljuju da bi u istoj situaciji pokušale smanjiti vjerojatnost da ih partner napusti izgovorom da nije bilo seksualnog odnosa.

Slični rezultati dobiveni su u različitim ljudskim kulturama, što upućuje na zaključak da je ovakav obrazac zadržavanja partnera uistinu univerzalan te pod utjecajem naslijeđenih mehanizama naših predaka.

Izvor: biologija.com.hr

32 komentara

32 Comments

 1. Goran Gulka

  28 travnja, 2011 u 11:03 am

  zato sto mozemo i hocemo!

 2. Višnja Gorjan

  28 travnja, 2011 u 11:07 am

  Ljubomora je po meni prirodna. Tko je ne osjeća, znači da ne voli.

 3. Roberto Bob Fiducioso

  28 travnja, 2011 u 11:08 am

  zato što živimo u Hrvatskoj !!

 4. Roberto Bob Fiducioso

  28 travnja, 2011 u 11:09 am

  ja sam ljubomoran na albansko gospodarstvo !!

 5. Ana Hercigonja

  28 travnja, 2011 u 11:14 am

  Ljubomora je pitanje ega i nedostatak ljubavi u pravom smislu.

 6. Krešimir Šantić

  28 travnja, 2011 u 11:20 am

  zato što smo ljudi….. pa između ostalih osjećaja koje posjedujemo imamo i “osjet” ljubomore…… a kao i prehlada nekog uhvati jača a nekog slabija koncentracija osjeta…… :))

 7. Višnja Gorjan

  28 travnja, 2011 u 11:25 am

  Krešimiru Staniću: Tako je. Nekada me baš briga, a nekada puknem i na najmanju sitnicu.

 8. Višnja Gorjan

  28 travnja, 2011 u 11:32 am

  Sve je to pitanje teritorija i zapišavanje svog terena. Neka smo mi evoluirali, ali i dalje imamo primarne funkcije kao što je glad.

 9. Višnja Gorjan

  28 travnja, 2011 u 11:33 am

  Ljubomora je o.k.dok ne prelazi granice. Kada netko postane bolesno ljubomoran bez razloga, e to je već za zapitati se.

 10. Miroslav Katičić

  28 travnja, 2011 u 11:35 am

  Zato što se bojimo gubitka najdraže! Pomisao na gubitak osobe koja ti je sve na svijetu je zastrašujuća, može imati razoran efekt…

 11. Helena Pehovac

  28 travnja, 2011 u 11:36 am

  Sve umjereno je zdravo…a vise od toga…nije…

 12. Ivana Bikarova

  28 travnja, 2011 u 11:46 am

  kretenski modeli- kretenska otkrića

 13. Pregori Špek

  28 travnja, 2011 u 11:51 am

  posesivnost, nepovjerenje…loša prijašnja iskustva….puno je razloga koji mogu na nešto takvo utjecat i ona mala iskrica sumnje može potaknut ogromnu lavinu…

 14. Elide Hasic

  28 travnja, 2011 u 11:58 am

  Monogamnost zove na svoje!

 15. Igor Kunst

  28 travnja, 2011 u 12:05 pm

  no dobro, ovo nema veze s ljubomorom (ukoliko nisu u pitanju krezubi pa…) ali htio sam postaviti pitanje da li je odista nađena vrsta ribe koja se može vidjeti na adresi: http://zuzutop.com/2009/07/this-incredible-fish-was-found-with-unique-human-like-teeth-it-has-yet-to-be-identified-by-scientists%E2%80%A6/ ili je u pitanju fotoshop montaža… naime htio sam vam ovo pitanje uputiti kroz izmjenu poruka no to meni nije moguće otvoriti na vašoj stranici pa izvinite što pitam na ovakav način… lijep pozdrav i stvarno me zanima ukoliko se radi o ribi koja je odista ulovljena (dakle postojeća) ili tek o dezinformaciji za koju baš i ne vidim da ima drugi smisao do li glupavo privlačenje pažnje… kako to ponekad poneki ljudi čine

 16. Jasmina Zorko

  28 travnja, 2011 u 12:18 pm

  “nepoželjnih emocija koje uništavaju svaki odnos i dovode do kraja svake bliske veze” i “Ljubomora se pojavila upravo kao jedan od mehanizama koji su olakšavali reprodukciju. Naime, ta intenzivna emocija motivira ponašanja čiji je cilj uklanjanje opasnosti od suparnika i sprječavanje napuštanja od strane partnera.” Ako ljubomora uništava veze kako ona može biti mehanizam koji olakšava reprodukciju tj. sprečava napuštanje partnera?

 17. Jujuklip Xulumulungox

  28 travnja, 2011 u 12:28 pm

  ljubomora je “smeće”ili nus produkt nekih učenja koja su u temelju..a ona je samo površinska fleka proizašla iz tih “pogleda

 18. GiGi Ke

  28 travnja, 2011 u 12:29 pm

  jer imamo naivne ribe!!!!

 19. Ante Sabo

  28 travnja, 2011 u 12:58 pm

  kao sto englezi uzgajaju pse – breeding – tako su i u crkvi uzgajali svoje stado pazeci na trag i porijeklo svake jedinke unatrag x generacija,a da se ne bi rodbina mjesala. Od tuda i institucija braka i velicanje ljubomore kao zdravog osjecaja..

 20. Davor Meštrović

  28 travnja, 2011 u 1:29 pm

  Uzrok razvoda je više nevjera nego ljubomora! Opet pokušavate liječiti posljedice, a ne ukloniti, kazniti uzrok. Kriv je onaj koji vara, a ne onaj kome to smeta, te je ljubomoran…Jasminka je također uočila apsurd. Jbg. kad je istraživanje vjerojatno radila osoba sklona tome ponašanju 😉 Još jedan dokaz da živimo u neprirodnom društvu gdje se toleriraju kriva ponašanja, a osuđuju sasvim prirodna(ili je grijeh patiti kad gubimo?)

 21. Mileva Miska Ikovic

  28 travnja, 2011 u 1:33 pm

  Ukoliko se ljubomora javlja u nekoj emotivnoj vezi u normalnoj granici moze biti pozitivna emocija i ne steti odnosu u toj vezi. Ako se ljubomora javlja zbog posesivnosti ona steti i dolazi do razlaza najcesce.Nekada je cak ljubomora toliko jaka emocija da vremenom unisti ono sto je najvaznije u svakoj vezi a to je naravno ljubav

 22. Davor Meštrović

  28 travnja, 2011 u 1:41 pm

  A što se tiče ljubomore – ljubomoran je onaj koji misli da ne može više imati takvu(nedostatak samopouzdanja). Krilaticu da onaj tko je ljubomoran ne voli, okaćite mačku o rep! Onaj kome je sve-jedno kad vidi ljubav s drugim nije ni volio. Kakva je to ljubav ako je nesebična i koju možete dijeliti s drugim!?

 23. Mario Straga

  28 travnja, 2011 u 2:23 pm

  -1…netočna je postavka kako je odabir trnsparentni ,glavni razlog ljubomore;..

 24. Mario Straga

  28 travnja, 2011 u 2:27 pm

  -2..netočno je samo tumačenje ljubomore;…koja je binarni razgovor moska o vlastitim opčim interesima i ne zanima ga vjernost..??..-Vjernost je dio procesa naše euforične svijesti ;…koja je odmetnuta od zaključaka -procesa moska;..??

 25. Jelena Marinic

  28 travnja, 2011 u 3:18 pm

  u osnovi ljubomore je strah

 26. Dragana Vujaskovic

  28 travnja, 2011 u 5:05 pm

  malo ljubomore nikome neskodi ,sve dok je u granicama normale,, ljubomora je jedno ,posesivnost drugo,

 27. Amir Delić

  28 travnja, 2011 u 5:05 pm

  mislim da ljubomora može da se svrsta u jedna od emocionalnih mehanizama koja nas podsječa da smo naj savršeni predatori na ovoj planeti !

 28. Matija Nemet

  28 travnja, 2011 u 5:49 pm

  Poprilično objektivno i neutralno istraživanje koje je izbjeglo specifične forme koje su različite od jedinke do jedinke ali u osnovi su ista forma.
  Da, složio bi se da žene pokušavaju “hipnotički” djelovati da bi stvorile lojalnog partnera jer im je upravo taj emotivan dio jako bitan iako su sklone eksperimentima tj podvaliti kukavičje jaje. Vic nastaje kad mužjak upadne u emotivnu zamku a onda ga partnerica počne smatrati “nevrijednim” da bi uspješno othranio potomstvo i pružio njoj sigurnost i utočište od opasnosti podizanja djece tada se definitivno kod muškaraca javlja ljubomora jer emotivno stimulirani mužjak je opasna pojava. Jednostavnije je kad “uleti” za jednu noć i kaže “Nazvat ču te —(malo sutra)!”
  Emotivno stimulirani mužjak ima “posebnu viziju” zajedništva gdje je njegova odabranica u neku vrstu ekstenzija njegovog bića(potomstvo) ali ne toliko fizički koliko “duhovno” i tu se rađa zvijer. Da bi pobjedio ljubomoru muškarac mora imati sposobnost viđenja svoje ekstenzije kao jedinke koja ima sva prava kao i on i ako misli da je ostvario emociju ljubavi prema toj osobi onda je mora predati do kraja i žrtvovat se za boljitak odabranice jer u suprotnom “The bitch is dead.”

  Moramo imati na umu (još nedokazano ali bit če) da emocija ljubavi uzrokuje takozvano izmjenjeno stanje svijesti. U povjesti postoje ljudi koji su tu emociju koristili za znanstvena dostignuća u potpunosti ignorirajući žene upravo zato što su to stanje usmjerili prema motivu koji nema seksualnu konotaciju. Takvi ljudi su često smatrani pederima a jedan od njih kod kojih je taj fenomen više nego očit u povjesti je Nikola Tesla znam da čete poludjet na ovo ali budučnost če dokazat da je on bio u pravu, te će dokazat da sam i ja u pravu.
  Onaj tko nije iskusio to stanje i prepoznao ga nikad i neće, naime nije svima suđeno da to ućine, neki samo blebeču o tome kao nepismeni o “pročitanoj” knjizi.

 29. Nada Zuzu Zuzija

  29 travnja, 2011 u 5:35 am

  ljubomora je dokaz nepovjerenja u sebe, kompleksa manje vrijednosti

 30. Iva Filipović

  29 travnja, 2011 u 8:06 pm

  a zašto je ne osjećamo

 31. Mila Firić Skejić

  29 travnja, 2011 u 10:04 pm

  ljubomora je zdrava……malkice…..

 32. Lajk

  1 veljače, 2013 u 11:32 am

  Hrvati su najljubomornjiji narod u Europi posebno muškarci i žene u hrvatskoj ljubomorni su na Mladića koji nema novac a ima lijpoticu kakvu nemogu zamisliti Hrvatima i Hrvatskim bogatašima tajkunima od takvoga frajera koji nema ništa a ima lijepu ženu počinje pucati ljubomora uzasno jer balkanski mentalitet je takav sama ljubomora i zavist Hrvati su ljubomorni jedni i drugima jako nemogu podnijeti ako netko ima bogatstvo, skup auto, zgodnu žensku i itd takav narod uzas!!!!!!!!!!

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Oglašavanje

Možda će vas zanimati

Robotika

Znanstvenici širom svijeta pokušavaju razviti umjetnu kožu koja bi omogućila robotima osjećaj dodira. Jedna takav koža razvijena je u SAD-u. Žurba za stvaranjem ove...

Evolucija

Mi smo jedine životinje koje liju suze zbog emocija. Zašto? I koji dijelovi mozga upravljaju našim impulsom da plačemo? U knjizi Zašto ljudi vole...

Psihologija

Ove godine mogli smo čitati o novim rezultatima istraživanja koji nam otkrivaju da se sjećanje na neku emociju može potpuno izbrisati iz ljudskoga uma...

Društvene znanosti

Već u adolescentnoj dobi su lezbijke, homoseksualci i biseksualne osobe češće od drugih mladih izložene kažnjavanju od strane školskih vlasti, policije i sudova, navodi...

Oglašavanje