Pratite nas

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Bakterije i virusi

Zašto se navečer osjećamo bolesnije nego ujutro?

Bez obzira na to imate li neku virusnu ili bakterijsku infekciju, vjerojatno ste primijetili da se simptomi navečer pogoršavaju. I ne, niste jedini kojima se to događa.

Znanstvenici tvrde da cirkadijalni ritam tijela, uz još poneke faktore, može pogoršati simptome bolesti kad zađe sunce.

“Osim što nam regulira spavanje, cirkadijalni ritam upravlja i imunološkim sustavom”, tvrdi Michael Smolensky, znanstvenik koji proučava taj fenomen na sveučilištu Texas. “Kad smo bolesni, imunološki sustav se aktivira, stanice koje se bore protiv infekcije luče cijeli niz kemijskih tvari, a neke od njih potiču upalu inficiranog tkiva.”

Aktivnost imunološkog sustava pomaže čistiti organizam od mikroorganizama koji nas čine bolesnima. Ipak, upala koja je nastala izaziva ili doprinosi pojavi puno simptoma: vrućici, začepljenom nosu ili upaljenom grlu.

Dr. Smolensky tvrdi da aktivnost imunološkog sustava i upala koju on izaziva nije konstantna nego ovisna o cirkadijalnom ritmu. Rezultat svega je da simptome osjećamo puno jače kad je imunološki sustav najaktivniji što je, većinom, dok spavamo.

Noćna aktivnost imunološkog sustava i upale se mogu nastaviti u jutarnjim satima. Unatoč simptomima, možete noću spavati, ali ćete se ujutro možda osjećati lošije.

Poslijepodnevni sati i rana večer su dijelovi dana zanimljive aktivnosti imunološkog sustava, pokazuje istraživanje. Nije neobično, dakle, da se navečer simptomi bolesti pojačavaju.

Osim toga, pozornost nam noću nije zaokupljena ničim drugim, kao npr. gledanjem televizije, stoga kad legnemo u krevet itekako osjećamo simptome bolesti.

Ležanjem se neki simptomi, poput začepljenosti nosa, zbog položaja tijela – pojačavaju. Slina se slijeva prema dišnim putevima jer ne stojimo uspravno. Taj se problem rješava stavljanjem više jastuka pomaže drenaži suvišne sline. Noću pijemo i manje tekućine nego danju što također začepljuje dišne puteve.

Ostavi komentar

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Oglašavanje

Možda će vas zanimati

Zdravlje i Medicina

Tinejdžeri su zdraviji i uspješniji ako nastava počinje kasnije. To je, ukratko, zaključak jedne studije objavljene u časopisu Science Advances. Napredni Seattle i nastava koja počinje...

Oboljenja i poremećaji

Pitanje koje muči brojne znanstvenike koji se bave proučavanjem tumorske terapije je kako imunološki otporan rak „natjerati“ da reagira na imunoterapiju? Istraživači sa Sveučilišta...

Zdravlje i Medicina

Posebne imunološke stanice koje se nalaze u mozgu, mikroglija, igraju ključnu ulogu u procesima zbog kojih se osjećate nelagodno i depresivno tijekom upalnog procesa....

Psihologija

Ovo nije samo floskula

Oglašavanje