Connect with us

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Bakterije i virusi

Zašto se navečer osjećamo bolesnije nego ujutro?

Bez obzira na to imate li neku virusnu ili bakterijsku infekciju, vjerojatno ste primijetili da se simptomi navečer pogoršavaju. I ne, niste jedini kojima se to događa.

Znanstvenici tvrde da cirkadijalni ritam tijela, uz još poneke faktore, može pogoršati simptome bolesti kad zađe sunce.

“Osim što nam regulira spavanje, cirkadijalni ritam upravlja i imunološkim sustavom”, tvrdi Michael Smolensky, znanstvenik koji proučava taj fenomen na sveučilištu Texas. “Kad smo bolesni, imunološki sustav se aktivira, stanice koje se bore protiv infekcije luče cijeli niz kemijskih tvari, a neke od njih potiču upalu inficiranog tkiva.”

Aktivnost imunološkog sustava pomaže čistiti organizam od mikroorganizama koji nas čine bolesnima. Ipak, upala koja je nastala izaziva ili doprinosi pojavi puno simptoma: vrućici, začepljenom nosu ili upaljenom grlu.

Dr. Smolensky tvrdi da aktivnost imunološkog sustava i upala koju on izaziva nije konstantna nego ovisna o cirkadijalnom ritmu. Rezultat svega je da simptome osjećamo puno jače kad je imunološki sustav najaktivniji što je, većinom, dok spavamo.

Noćna aktivnost imunološkog sustava i upale se mogu nastaviti u jutarnjim satima. Unatoč simptomima, možete noću spavati, ali ćete se ujutro možda osjećati lošije.

Poslijepodnevni sati i rana večer su dijelovi dana zanimljive aktivnosti imunološkog sustava, pokazuje istraživanje. Nije neobično, dakle, da se navečer simptomi bolesti pojačavaju.

Osim toga, pozornost nam noću nije zaokupljena ničim drugim, kao npr. gledanjem televizije, stoga kad legnemo u krevet itekako osjećamo simptome bolesti.

Ležanjem se neki simptomi, poput začepljenosti nosa, zbog položaja tijela – pojačavaju. Slina se slijeva prema dišnim putevima jer ne stojimo uspravno. Taj se problem rješava stavljanjem više jastuka pomaže drenaži suvišne sline. Noću pijemo i manje tekućine nego danju što također začepljuje dišne puteve.

Ostavi komentar

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Popularno

Znanost za početnike

Iako se s nama ne bi složila ekipa iz Flat Earth Societyja, Zemlja je okrugla. U redu, ne baš u pravom smislu riječi, ali...

Kemija

One nastaju u oblacima i to na temperaturama nižim od 0°C izravno iz vodene pare u zraku, a ne smrzavanjem vode kako se obično...

Znanost za početnike

Znanstvenici vjeruju da je u najvećem broju slučajeva uzročnik potresa mehanizam tektonike ploča, tj. kretanje litosferskih ploča i njihova međusobna interakcija.

Fizika

Jeste li oduvijek imali goruću želju putovati kroz vrijeme? Dobre vijesti! Putovanje kroz vrijeme je moguće. Zapravo, već to radite. Krećete se kroz vrijeme...

Fizika

Svima nam je dobro poznato da je Albert Einstein, jedan od najznačajnijih fizičara 20. stoljeća, bio uistinu zanimljiva i osebujna ličnost. No, jeste li...

Oglašavanje

Možda će vas zanimati

Zdravlje i Medicina

Posebne imunološke stanice koje se nalaze u mozgu, mikroglija, igraju ključnu ulogu u procesima zbog kojih se osjećate nelagodno i depresivno tijekom upalnog procesa....

Bakterije i virusi

To bi moglo uputiti znanstvenike na korake koje bi trebali poduzeti kako bi došli do lijeka protiv koronavirusa.

Psihologija

Ovo nije samo floskula

Zdravlje i Medicina

Oni sami su ovo već vjerojatno predosjećali i bez studije

Oglašavanje