Pratite nas

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Geografija i geologija

Zašto se prije potresa pojavljuju čudni svjetlosni efekti

Potres na Haitiju 2010. godine.

Već stoljećima ljudi primjećuju čudne pojave prije velikih potresa, a jedna od njih je i svjetlost koju isijavaju brdski grebeni i planinski vrhovi. Izvještaji o ovim događanjima već su jednom u prošlosti bili odbačeni od strane mnogih znanstvenika, dijelom i zbog toga jer su bili popraćeni mnogim neznanstvenim teorijama, poput one da su izvor svjetla NLO-i.

Potres na Haitiju 2010. godine.

Ta svjetla, međutim, nisu nužno plod halucinacije niti su djelo izvanzemaljaca. „Svjetla koja se pojavljuju prije potresa su stvarni fenomen, a ne NLO-i, i mogu se znanstveno objasniti”, izjavio je za časopis Nature Robert Thériault, geolog iz Ministarstva prirodnih resursa u Quebecu.

98030983980

U studiji objavljenoj u siječanjskom izdanju časopisa Seismological Research Letters, Thériault i kolege sakupili su sva relevantna svjedočenja o ovom fenomenu, od 1600. godine do danas te pronašli čudne podudarnosti. 63 od 65 viđenja govori o svjetlosti koja se pojavila u gotovo potpuno okomitom smjeru. Istraživači ukazuju da se uzduž ovih okomica stijene taru jedna o drugu, što dovodi do električnih izboja koji putuju prema gore i u interakciji s atmosferom stvaraju svjetlost.

„Kad udar potresa pogodi stijenu razbijaju se kemijske veze i stvaraju područja pozitivnog električnog naboja koja se kreću okomito prema površini. Tako se stvara snažno lokalno električno polje koje može generirati svjetlost.” Postojanje ovih pozitivno nabijenih područja predloženo je 2003. godine od strane istraživača Friedemanna Freunda, koji je napisao da su „pod uobičajenim uvjetima ova pozitivno nabijena područja u stanju mirovanja, ali za vrijeme potresa, kad se probude, na stijenama se javljaju iskričavi bljeskovi i isijavanje svjetlosti”.

Istraživači su prošli kroz mnoštvo čudnovatih priča dok na kraju nisu izdvojili 65 viđenja za koja su ocijenili da su najvjerodostojnija.

Između ostalih i ova:

U kolovozu 2007. godine ribar koji je lovio na peruanskoj obali izvijestio je da je nebo postalo ljubičasto nekoliko minuta prije nego je more počelo podrhtavati.

U studenom 1911. godine u blizini Ebingena u Njemačkoj jedna žena prijavila je viđenje nečeg sjajnog što se kretalo po tlu poput zmije, netom prije potresa.

Širenje informacija o ovoj svjetlosti moglo bi biti korisno kao svojevrsno upozorenje o nadolazećem potresu. Prema časopisu Nature, najmanje u jednom slučaju svjetlost je upozorila stanovnike o potresu koji je uslijedio: „U blizini Aquille, u Italiji, u travnju 2009., jedan čovjek zamijetio je bijele bljeskove svjetlosti koji su se reflektirali od njegovog kuhinjskog namještaja u ranim jutarnjim satima, što ga je natjeralo da skupi svoju obitelj i odvede ih na sigurno.” Dva sata kasnije, snažan potres pogodio je regiju.

Izvor: PopSci

Možda će vas zanimati

Računarstvo i internet

Kvantna tehnologija je fascinantno područje koje koristi principe kvantne fizike za stvaranje novih i moćnih alata. Za razliku od klasične tehnologije, koja se oslanja...

Psihologija

Psihološki eksperimenti često otkrivaju fascinantne uvide u ljudsko ponašanje, ali također mogu podići ozbiljna etička pitanja. Iako su mnogi poznati psihološki eksperimenti pridonijeli našem...

Geografija i geologija

Oceani, koji pokrivaju više od 70% površine Zemlje, predstavljaju najveću i najmanje istraženu zonu našeg planeta. Unatoč svojoj ogromnoj veličini, manje od 5% oceanskog...

Arheologija i paleontologija

Nedavno otkriven fosil neandertalskog djeteta u Španjolskoj izazvao je veliki interes među znanstvenicima. Ovaj fosil, koji pokazuje karakteristike Downovog sindroma, predstavlja prvi dokaz ove...