Connect with us

Znanost

Društvene znanosti

Zašto sobovi vuku saonice Djeda Božićnjaka?

Slika djedovih saonica punih darova i soba Rudolfa na njihovom čelu u ovo je vrijeme čest prizor. Vidimo ih na reklamama, u filmovima i crtanim filmovima, u izlozima, mašti, a poneki sretnik možda i u stvarnosti. No, zašto su od svih plemenitih životinja na ovome svijetu upravo sobovi dobili priliku vući saonice Djeda Božićnjaka – zašto ne konji ili magarci, jeleni ili polarni medvjedi? Čime su sobovi zaslužili svoju dužnost i čast da prate Djeda Božićnjaka na njegovu putovanju oko svijeta i jesu li se natjecali sa ostalim životinjama ili posao dobili preko veze, saznajte u nastavku ove biološke Božićne priče.

U noći sa 24. na 25. prosinca, najpoznatiji djedica na svijetu, prema pričama koje su toliko stare da se više ni ne sjećamo točno tko ih je prvi ispričao, obilazi svijet na svojim saonicama. No, zašto u svim pričama, filmovima i na svim reklamama djedove saonice pune darova vuku baš sobovi? Da bismo saznali odgovor na ovo pitanje, moramo saznati nešto više o Rudolfovom rođenju i mladosti. Poznato je, naime, da je Djed Božićnjak stanovnik hladnih sjevernih predjela. Čak i ako bi se odrasli konji ili magarci uspjeli snaći u toj surovoj ledenoj divljini, njihovi mladunci teško bi imali ikakve šanse protiv oštre zimske hladnoće. Sobovi (Rangifer tarandus) su pak opskrbljeni mnogim evolucijskim trikovima za održavanje topline koji ih čine savršenim pratiocima djeda Božićnjaka.

Gotovo svi sobovi, pa tako i Rudolf, najpoznatiji među njima, rođendan imaju u svibnju. Iako su u našim predjelima u svibnju temperature vrlo visoke, mladi se sobovi u Skandinaviji, Sibiru i drugim predjelima gdje žive već u prvim danima života mogu suočiti s temperaturama od -3°C. Rađaju se dobro prekriveni šupljom dlakom koja izvrsno zadržava zrak i ponaša se kao izolator, a tjelesnu temperaturu im čuva i tzv. smeđe masno tkivo. Smeđe masno tkivo je vrsta tjelesne masnoće koja je karakteristična za novorođenčad nekih životinja i ljudi, a jako dobro proizvodi toplinu i zbog njega novorođenčad ne drhti. Starenjem, količina smeđeg masnog tkiva se smanjuje i životinje i ljudi, ako im postane hladno, toplinu moraju proizvoditi drhtanjem, tj. radom mišića. Odmah nakon rođenja, mladi sobovi krenu sisati majčino mlijeko koje ima čak 20% masnoća (za usporedbu, kravlje mlijeko ima 4% masnoća) kako bi mladunci lakše proizvodili energiju za zagrijavanje i brzo rasli.

U ljetnim mjesecima, krzno sobova je debelo između 0.5 i 1 cm. Kako vrijeme postaje hladnije i njihovo krzno postaje sve deblje, pa zimi može biti debelo od 1 cm na nogama do čak 4 cm na trupu i leđima zbog čega su zaštićeni od hladnoće kao da nose debeli zimski kaput. Protiv propadanja kroz duboki snijeg i tanak led štite ih vrlo široki papci, a protiv gladi prilagodljiv želudac. Mnogim bi životinjama koje bi se slučajno zatekle u sjevernim predjelima za vrijeme zimskih mjeseci veliki problem bio pronaći hranu za preživljavanje, no sobovi koji su stvoreni za život u takvim uvjetima zimi se uglavnom hrane lišajevima. Ovakvu prehranu omogućuju im posebni simbiotski mikroorganizmi koji žive u njihovom probavnom sustavu. Ipak, količine lišajeva dostupne na jednom mjestu nisu dovoljne za velika krda sobova, stoga putuju više od 1000 km u potrazi za hranom, seleći se iz ljetnog u zimsko boravište te u jednoj godini na taj način često pređu oko 5000 km.

Zbog svega navedenog, nije teško shvatiti zašto su upravo sobovi najbolje životinje za djedov put oko svijeta i zašto je upravo njima povjerena ta čast. Svoju su plemenitu misiju da svoj djeci svijeta dostave ljubav, sreću i veselje (jer, ima li ljepšeg poklona od toga?) zaista zaslužili, pa idući puta kada djedici ostavite čašu mlijeka ili keks pored bora, ostavite i koju travčicu ili cvjetić za Rudolfa i njegove prijatelje. Sretan Božić!

Izvor: Eckert Animal Physiology: Mechanisms and Adaptations, Fifth Edition, by David Randall, Warren Burggren, and Kathleen French. W. H. Freeman and Company, New York, 2001. / Biologija.com.hr

Nastavi čitati

Reci ljudima da postoji nevidljivi čovjek koji je stvorio svemir i vjerovati će ti, reci im da je boja mokra i morat će taknuti da budu sigurni!

23 komentara

23 Comments

 1. Danijel Dacha Worlock

  25 prosinca, 2011 kod 12:22 pm

  zato sto mu se nejde pjeske a i benzin je skup

 2. Denis Perković

  25 prosinca, 2011 kod 12:25 pm

  zato jer slonovi ne lete ……..

 3. Marijan Alaniz

  25 prosinca, 2011 kod 12:25 pm

 4. Mary Anne

  25 prosinca, 2011 kod 12:32 pm

  snobovi ne lete i ne vuku jer djed Bozicnjak ne postoji…:P

 5. Boris Bareta

  25 prosinca, 2011 kod 12:33 pm

  zato sta ih on guzi pa moraju

 6. Omer Begtasevic

  25 prosinca, 2011 kod 12:35 pm

  Zato sto im je vjerovatno nestalo benzina pa moraju ili da vuku ili guraju…..

 7. Kristijan Galović

  25 prosinca, 2011 kod 12:36 pm

  A možda je ipak onaj koji je prvi krenul sa pričom samo smatral da su sobovi najzanimljiviji s obzirom na rogove i tako to,a? 😉
  Sigurno je neko ko je išal prvi ispričat tu priču razmišljal o razmnožavanju životinja i o tome jel se prehranjuju negdje ili ne i koliko su im široki papci 😉

 8. Felix Petsche

  25 prosinca, 2011 kod 12:39 pm

  ZATO DA BI KOMENTATORI MALO NAPREGNULI MOZAK !!!

 9. Danijel Dacha Worlock

  25 prosinca, 2011 kod 12:54 pm

  koji neko i nema. ahhhhahaaa

 10. Nikša Mišković

  25 prosinca, 2011 kod 12:55 pm

  iz zadovoljstva.

 11. Snježana Farkaš

  25 prosinca, 2011 kod 1:12 pm

  Uletel sam u zavoj, sanjke su se prehitile, darovi prešli u k…., Rudolf je krepal, a ostali sobovi su se spizdili u prvu birtiju. Tak da me ne čekaš…. tvoj Djed Božičnjak!

 12. Zaragil von Slangenwald

  25 prosinca, 2011 kod 1:17 pm

  Zato jer bi guranje saonica bilo kompliciranije za izvesti sa toliko sobova?

 13. Felix Petsche

  25 prosinca, 2011 kod 1:19 pm

  ZATO JER BANDIĆ NE DA ZATO ZRAMVAJ !!!

 14. Amir Delić

  25 prosinca, 2011 kod 1:42 pm

  skupo gorivo !!

 15. Daviukelox Jujumjau Jurlulututu

  25 prosinca, 2011 kod 1:42 pm

  zato što su privezani za njih:)

 16. Daviukelox Jujumjau Jurlulututu

  25 prosinca, 2011 kod 1:47 pm

  ili djeda kerempuh sjedi u njima i drži uzde pa sobovi vuku a on se mora naprezati pošto čvrsto drži, pa ne može da se smije “hahaha”,nego kako još uz što mu je naporno sobove održavati, još saonice poskakuju pa mu “hahaha”pređe u..”hohoho”:)

 17. Oleg Julio

  25 prosinca, 2011 kod 3:28 pm

  KADA SE SVETI NIKOLA PRETVORIO U DJEDA BOZICNJAKA?
  6ti PROSINAC JE TRADICIONALNO BIO BAN KAD JE SVETI NIKOLA DONOSIO DAROVE DOBROJ DJECI A KRAMPUS SIBE. kAKAV DJED BOZICNJAK, TO JE IZMISLJOTINA VELIKIH TRGOVACKIH LANACA. SRAMOTA

 18. Davor Meštrović

  25 prosinca, 2011 kod 7:08 pm

  Pa zato što su za razliku od konja i magaraca te životinje navikle na polarne uvjete, a za razliku od jelena i polarnih medvjeda, jedine su domaće životinje koje bi to mogle(osim zaprežnih pasa).

 19. Marin Veža

  25 prosinca, 2011 kod 8:13 pm

  Djed Božićnjak je ionako reklamni trik coca-cole izmišljen da bi toj korporaciji donosio još veću dobit.

 20. Leteći Cvjetić

  25 prosinca, 2011 kod 8:28 pm

  Davore, svaka cast…. skidam kapu 😉

 21. Ivan Brozović

  25 prosinca, 2011 kod 9:40 pm

  Vidio ih ja nekoliko…pijani ko rusi a sobovi u kobasice otisli 🙂

 22. Davor Meštrović

  26 prosinca, 2011 kod 12:13 am

  Bolje skini gaće, Cvjetiću! 😉

 23. Mary Anne

  26 prosinca, 2011 kod 8:59 am

  nemoj tak, leteca je nas cvjetak na fejsu…e ne skidigaca…:P

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Više u Društvene znanosti

Popularno

Pratite nas na Fejsu

Na Vrh