Pratite nas

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Biljke i životinje

Zašto Spiderman ne može postojati?

Foto: Shutterstock

Jeste li se ikada pitali je li zapravo moguće da se čovjek poput Spidermana penje po zidovima bez ikakvih pomagala? Je li moguće imati dovoljno ljepljive ruke i noge da se popnemo po glatkoj okomitoj površini?

Jedno istraživanje pokazuje da unatoč tome što to vidimo kod životinja – čovjeku takvo penjanje ne bi pošlo za rukom. Dr. David Labonte i njegovi kolege s Odsjeka za zoologiju na Sveučilištu Cambridge proučavali su sve životinje koje imaju takvu sposobnost i otkrili da je macaklin najveća koja to može učiniti.

Došli su do zaključka da što je životinja veća, veći su i ljepljivi jastučići na njihovim ekstremitetima. Nakon što je životinja postala dovoljno velika da ti jastučići postanu nepraktični, evolucija je učinila svoje i oni su nestali.

Dakle, da postoji Spiderman, trebao bi imati 40% tjelesne površine prekrivene ljepljivim jastučićima, odnosno oko 80% naše prednje strane tijela, kako bi se mogao okomito penjati po zgradama.

„Kada bi čovjek želio hodati po zidovima kao po pločniku, morao bi imati puno veća stopala. Nosio bi broj cipela oko 145”, rekao je Walter Federle, jedan od istraživača.

„Kada životinje postaju veće, količina površine tijela po volumenu se smanjuje. Mrav ima jako veliku površinu, ali jako malen volumen tijela. S druge strane, kit ima ogroman volumen, a ne toliko veliku površinu tijela. Tu nastaje problem kod penjanja za veće životinje, jer što su teže – treba im više ‘ljepila’ da bi se mogle držati okomito. No, ne bi im bilo dovoljno ni da im je cijela površina tijela ljepljiva jer su ipak preteške. To nas dovodi do zaključka da postoji određena evolucijska granica u veličini, a ispada da je to veličina macaklina”, objašnjava dr. Labonte.

Sve veće životinje evolucijski su razvile drugačija sredstva koja im pomažu pri penjanju, kao što su kandže ili prsti kojima se mogu primiti.

Možda će vas zanimati

Klima

U svijetu gdje je svaka sekunda važna, zanimljiva je činjenica da nas upravo promjena oblika našeg planeta Zemlje može dovesti do prave male revolucije...

Društvene znanosti

Uskrs je, bez sumnje, jedan od najvažnijih kršćanskih blagdana, obilježavajući uskrsnuće Isusa Krista iz mrtvih. Ova temeljna vjerska priča nije samo srž kršćanstva, već...

Planete i mjeseci

Pozdrav, svemirski entuzijasti! Jeste li čuli za najnovije vijesti iz svemira? Znanstvenici su otkrili da Mars nije sam na svojem putovanju oko Sunca. Da,...

Fizika

Vrijeme je nešto s čime se svakodnevno susrećemo, no rijetko se zapitamo o njegovoj suštini i pravoj prirodi. U svakodnevnom životu, vrijeme percipiramo kao...