Pratite nas

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Biljke i životinje

Zašto Spiderman ne može postojati?

Foto: Shutterstock

Jeste li se ikada pitali je li zapravo moguće da se čovjek poput Spidermana penje po zidovima bez ikakvih pomagala? Je li moguće imati dovoljno ljepljive ruke i noge da se popnemo po glatkoj okomitoj površini?

Jedno istraživanje pokazuje da unatoč tome što to vidimo kod životinja – čovjeku takvo penjanje ne bi pošlo za rukom. Dr. David Labonte i njegovi kolege s Odsjeka za zoologiju na Sveučilištu Cambridge proučavali su sve životinje koje imaju takvu sposobnost i otkrili da je macaklin najveća koja to može učiniti.

Došli su do zaključka da što je životinja veća, veći su i ljepljivi jastučići na njihovim ekstremitetima. Nakon što je životinja postala dovoljno velika da ti jastučići postanu nepraktični, evolucija je učinila svoje i oni su nestali.

Dakle, da postoji Spiderman, trebao bi imati 40% tjelesne površine prekrivene ljepljivim jastučićima, odnosno oko 80% naše prednje strane tijela, kako bi se mogao okomito penjati po zgradama.

„Kada bi čovjek želio hodati po zidovima kao po pločniku, morao bi imati puno veća stopala. Nosio bi broj cipela oko 145”, rekao je Walter Federle, jedan od istraživača.

„Kada životinje postaju veće, količina površine tijela po volumenu se smanjuje. Mrav ima jako veliku površinu, ali jako malen volumen tijela. S druge strane, kit ima ogroman volumen, a ne toliko veliku površinu tijela. Tu nastaje problem kod penjanja za veće životinje, jer što su teže – treba im više ‘ljepila’ da bi se mogle držati okomito. No, ne bi im bilo dovoljno ni da im je cijela površina tijela ljepljiva jer su ipak preteške. To nas dovodi do zaključka da postoji određena evolucijska granica u veličini, a ispada da je to veličina macaklina”, objašnjava dr. Labonte.

Sve veće životinje evolucijski su razvile drugačija sredstva koja im pomažu pri penjanju, kao što su kandže ili prsti kojima se mogu primiti.

Možda će vas zanimati

Biljke i životinje

Pojedina istraživanja pokazuju da psi posjeduju mentalno vrlo zahtjevnu sposobnost oponašanja onog što radimo, deset minuta nakon same radnje. Znanstvenici su prvi put ustanovili...

Društvene znanosti

Obično mislimo da gledanjem druge osobe u oči možemo puno saznati njoj. Međutim, ako oborimo pogled i pogledamo njezine cipele, također ćemo otkriti mnogo...

Biljke i životinje

Znanstvenici sa Sveučilišta Duke uspoređivali su i ocjenjivali vid različitih životinjskih vrsta kako bi mogli odrediti koliko oštro vide sliku proučavajući anatomiju oka i...

Društvene znanosti

Prema rezultatima jednog istraživanja na UCL-u (University College London), genetske razlike značajno su povezane s vjerojatnosti kojom ljudi preuzimaju upraviteljske odgovornosti. Studija objavljena na...