Pratite nas

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Znanost za početnike

Zašto stopala imaju neugodan miris?

Smrad stopala zapravo je uzrokovan reakcijom bakterija i znoja koji izlazi iz naših stopala. Možda je zapanjujuće znati da bakterije uvijek žive na našoj koži. Stoga se javlja pitanje zašto ostali dijelovi tijela ne smrde kao stopala.

To je zato što naša stopala ispuštaju toliko znoja da on privlači bakterije.

Možemo reći da naša stopala njeguju bakterije znojem uglavnom zato što u stopalima postoji više od 250,000 znojnih žlijezda. Vlažne čarape i tamna okolina poboljšavaju uvjete za bakterije. Zbog toga se javlja loš miris dok skidamo cipele ili čarape sa stopala.

Nekim ljudima noge mirišu neugodnije zato što njihova stopala proizvode više znoja pa više bakterija reagira s njime i tako uzrokuje neugodniji miris.

Prvo, smrad nogu može se smanjiti ako se koriste suhe čarape koje bi se trebale mijenjati barem jednom dnevno zato što znamo: više znoja, više bakterija, više smrada. Drugo po redu je da prikladno čistite svoja stopala antibakterijskim sapunima koji neće smanjiti proizvodnju znoja, ali će uništiti bakterije.

Treće, pustite da se vaša obuća osuši na zraku prije nego ju opet obujete.

Četvrto, pokušajte nositi obuću koja je prozračna ili onu koja je ventilirana.

Naprimjer, koža dobro upije i stopala budu suha tako da je manje bakterija koje bi reagirale sa znojem. Prebacite se na kožne ili prozračnije cipele. Također, možete pokušati s čarapama koje više upijaju umjesto da nosite najlonske čarape.

I posljednje, koristite antiperspirant za stopala. Ako vam stopala zaista jako smrde, posjetite liječnika. On vam može dati nešto na recept protiv neugodna mirisa.

Možda će vas zanimati

Wellness i prehrana

U istraživanju koje je pokazalo kako mirisi imaju daleko važniju ulogu u životu nego što se dosad mislilo, znanstvenici su otkrili kako stanice u...

Oboljenja i poremećaji

Jedno istraživanje Sveučilišta u Iowi potvrdilo je ono što su mnoge žene dugo sumnjale – trudnoća trajno mijenja veličinu i oblik ženskih stopala. Ravna...

Neuroznanost

Jedan od zanimljivijih podataka o mirisu jest taj da je miris od svih osjetila najpovezaniji s emocijama i sjećanjima. To je zato što se...

Znanost

Bez mirisa, hrana postaje neukusna i bljutava, a miris može utjecati i na naš metabolizam. Istraživači su otkrili da miševi bez osjeta mirisa gube...