Pratite nas

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Znanost za početnike

Zašto stopala imaju neugodan miris?

Smrad stopala zapravo je uzrokovan reakcijom bakterija i znoja koji izlazi iz naših stopala. Možda je zapanjujuće znati da bakterije uvijek žive na našoj koži. Stoga se javlja pitanje zašto ostali dijelovi tijela ne smrde kao stopala.

To je zato što naša stopala ispuštaju toliko znoja da on privlači bakterije.

Možemo reći da naša stopala njeguju bakterije znojem uglavnom zato što u stopalima postoji više od 250,000 znojnih žlijezda. Vlažne čarape i tamna okolina poboljšavaju uvjete za bakterije. Zbog toga se javlja loš miris dok skidamo cipele ili čarape sa stopala.

Nekim ljudima noge mirišu neugodnije zato što njihova stopala proizvode više znoja pa više bakterija reagira s njime i tako uzrokuje neugodniji miris.

Prvo, smrad nogu može se smanjiti ako se koriste suhe čarape koje bi se trebale mijenjati barem jednom dnevno zato što znamo: više znoja, više bakterija, više smrada. Drugo po redu je da prikladno čistite svoja stopala antibakterijskim sapunima koji neće smanjiti proizvodnju znoja, ali će uništiti bakterije.

Treće, pustite da se vaša obuća osuši na zraku prije nego ju opet obujete.

Četvrto, pokušajte nositi obuću koja je prozračna ili onu koja je ventilirana.

Naprimjer, koža dobro upije i stopala budu suha tako da je manje bakterija koje bi reagirale sa znojem. Prebacite se na kožne ili prozračnije cipele. Također, možete pokušati s čarapama koje više upijaju umjesto da nosite najlonske čarape.

I posljednje, koristite antiperspirant za stopala. Ako vam stopala zaista jako smrde, posjetite liječnika. On vam može dati nešto na recept protiv neugodna mirisa.

Možda će vas zanimati

Energija i gorivo

Kako baterija funkcionira tema je koja postaje sve važnija u našem svakodnevnom životu. Od pametnih telefona i prijenosnih računala do električnih automobila i pametnih...

Arheologija i paleontologija

Ikona iz doba dinosaura, Tyrannosaurus rex, pojavljuje se u svemu, od blockbuster filmova do oblika pilećih medaljona. Kao stvorenje koje treba biti zastrašujuće zbog...

Računarstvo i internet

Kvantna tehnologija je fascinantno područje koje koristi principe kvantne fizike za stvaranje novih i moćnih alata. Za razliku od klasične tehnologije, koja se oslanja...

Svemir

Svemirski turizam više nije samo koncept iz znanstvene fantastike; postaje stvarnost koja je sve bliža. Kompanije kao što su SpaceX, Blue Origin i Virgin...