Connect with us

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Oboljenja i poremećaji

Zašto tijelo napada samo sebe kod autoimunih bolesti?

Nova studija objavljena u časopis Cell istražuje stanični “odbjegli vlak” koji omogućuje lupusu i drugim autoimunim bolestima širenje u tijelu.

Autoimuna bolest je točno ono što joj ime govori – tijelo se bori protiv samoga sebe bez nekog jasnog uzroka. Ovaj napad može se manifestirati kao dijabetes tipa 1, celijakija, reumatični artritis, upalna bolest crijeva, lupus i brojne druge. No, ono što krene kao lokalizirani problem obično se proširi po tijelu.

“Jednom kad tijelo izgubi toleranciju na vlastito tkivo dolazi do lančane reakcije koja je poput odbjeglog vlaka”, rekao je Michael Carroll, jedan od autora studije i zaposlenik Dječje bolnice u Bostonu i Medicinske škole na Hardvardu.

Bolest prevari tijelo koje tada počne širiti područja borbe. U procesu koji se naziva širenje epitopa, autoantitijela ciljaju sve više tkiva i organskih sustava tijekom vremena, što dovodi do novih simptoma poput boli zglobova, oštećenja bubrega i teških kožnih osipa.

Da bi otkrili kako se to događa, Carroll i kolege zumirali su tkiva laboratorijskih miševa kako bi ispitali napredak lupusa.

“Lupus je poznat kao ‘veliki imitator’ zato što je to bolest koja može imati različite kliničke slike i nalikovati drugim učestalim oboljenjima”, rekao je voditelj studije Søren Degn iz Dječje bolnice u Bostonu i sa Sveučilišta Aarhus.

“To je višeorganska bolest s mnoštvom potencijalnih antigenskih meta, zahvaćenih tkiva i ‘imunoloških igrača’ u igri. Lupus se smatra prototipom autoimunih bolesti, što je vrlo zanimljivo za proučavanje.”

Znanstvenici su se koristili tzv. konfeti tehnikom, markirajući različite tipove oboljelih B stanica različitim bojama, a zatim su promatrali kako se obojane točke multipliciraju, raspršavaju i šire.

Konfeti slike otkrivaju mikroskopsku dramu, dok se različite boje bore za dominaciju i moć. Kako je vrijeme prolazilo, mijenjao se sastav konfeta. Jedna boja, ili jedan tip stanice, odnio je pobjedu.

Te toksične stanice počele su pretvarati svoje susjede u sebi slične.

“S vremenom, B stanice koje su u početku proizvele ‘pobjedonosna’ autoantitijela počele su novačiti druge B stanice koje su zatim proizvele dodatna štetna autoantitijela – baš kao što se valovi šire kad bacite kamen u vodu”, rekao je Degn.

Znanstvenici su bili iznenađeni ali i uzbuđeni rezultatima, za koje vjeruju da bi jednog dana mogli voditi do novih oblika liječenja.

“Blokiranje germinalnih centara usred autoimunog odgovora moglo bi potencijalno blokirati proces širenja epitopa”, rekao je Carroll. “Ako bismo mogli zaustaviti adaptivni imunološki sustav na neko vrijeme, to bi moglo pomoći tijelu da resetira svoj imunološki odgovor i isključi svoju autoreakciju.”

2 komentara

2 Comments

  1. Ivan HB

    29 kolovoza, 2017 u 9:02 pm

    Martina Župan

  2. Maja Galić

    29 kolovoza, 2017 u 9:30 pm

    Bruna Bačetić pričali smo i bile smo u pravu. Hahaha nevjerovatno

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Popularno

Znanost za početnike

Iako se s nama ne bi složila ekipa iz Flat Earth Societyja, Zemlja je okrugla. U redu, ne baš u pravom smislu riječi, ali...

Kemija

One nastaju u oblacima i to na temperaturama nižim od 0°C izravno iz vodene pare u zraku, a ne smrzavanjem vode kako se obično...

Znanost za početnike

Znanstvenici vjeruju da je u najvećem broju slučajeva uzročnik potresa mehanizam tektonike ploča, tj. kretanje litosferskih ploča i njihova međusobna interakcija.

Fizika

Jeste li oduvijek imali goruću želju putovati kroz vrijeme? Dobre vijesti! Putovanje kroz vrijeme je moguće. Zapravo, već to radite. Krećete se kroz vrijeme...

Fizika

Svima nam je dobro poznato da je Albert Einstein, jedan od najznačajnijih fizičara 20. stoljeća, bio uistinu zanimljiva i osebujna ličnost. No, jeste li...

Oglašavanje

Možda će vas zanimati

Oboljenja i poremećaji

Rezultati velike desetogodišnje studije

Oboljenja i poremećaji

Jedan od najvažnijih zadataka imunološkog sustava jest da uspješno razlikuje „sebe“ od „ne-sebe“ (vlastito od tuđeg), odnosno od svih onih tijela/organizama koji se ne...

Matematika i Ekonomija

University of Maryland School of Medicine prihvatio je privatnu donaciju u iznosu od 45 milijuna dolara. Dobivena sredstva planira uložiti u veliki nacionalni program...

Oglašavanje