Connect with us

Znanost

Oboljenja i poremećaji

Zašto uopće štucamo?

Štucanje je iritantan, no ipak bezopasan aspekt života. Barem većinu vremena i za većinu ljudi. Ovi nehotični ispadi respiratornog sustava imaju tendenciju pojaviti se nakon što smo požurili s obrokom ili progutali piće prebrzo. Obično nestaju sami od sebe za nekoliko minuta ili sati.

Kako funkcionira?

Sve počinje u dijafragmi. Kad udišemo zrak, ona se povlači prema dolje, dopuštajući zraku da uđe u pluća. Kad izdišemo, opušta se da zrak izađe, a potom putuje tijelom kroz nos i usta. Kad štucamo, to znači da je neka iritacija uzrokovala grč u dijafragmi. Time se grkljan grči, što zauzvrat zatvara glasnice stvarajući osebujni “hik” zvuk.

Stvarni okidač, međutim, može biti neka od nekoliko stvari. To uključuje stres, nervozu, neke lijekove, iznenadne promjene temperature zraka i gutanje zraka.

Iako je najjednostavnije čekati da prestane, vjeruje se da zadržavanje daha ili disanje u papirnu vrećicu može pomoći zaustavljanju štucanja. To je zbog nakupljanja CO2 u plućima, što umiruje dijafragmu. Nažalost, za priče o pijenju vode nagnutom glavom ili za pokušaje prepadanja osobe koja štuca – ne postoje čvrste znanstvene potvrde.

Riječ stručnjaka

Tyler Cymet, voditelj odjela za medicinsko obrazovanje na American Association of Colleges of Osteopathic Medicine, proveo je 5 godina proučavajući 54 bolesnika sa štucanjem. Tvrdi da nije našao pouzdan način da “izliječi” štucanje.

“Mislim da je zaključak da ništa ne funkcionira: ono počinje i prestaje samo. To je sve”, zaključio je. Iako to nije spriječilo ljude da eksperimentiraju s mogućim i nemogućim tehnikama.

Međutim, ukoliko štucate više od 48 sati bez prestanka, možda bi bilo dobro da zakažete pregled kod liječnika. Dok je većina napada štucanja apsolutno bezopasna, moguće je i da se radi o simptomu nekog ozbiljnijeg problema. Primjerice, meningitisa, moždanog udara, traumatske ozljede mozga ili čak tumora.

Nastavi čitati
Advertisement
Možda vas zanima...

Negdje, nešto nevjerojatno čeka da bude otkriveno.

Ostavi komentar

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Više u Oboljenja i poremećaji

Popularno

Pratite nas na Fejsu

Na Vrh