Connect with us

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Znanost za početnike

Zašto vulkan eruptira?

Vulkani nastaju kada je prisutan veliki pritisak unutar Zemljine kore, odnosno kad pritisak magme toliko naraste da traži put prema gore i uzrokuje erupciju.

Ponekad magma probija vulkan sa strane ili samo dođe do vrha vulkana, ali nekad silovito izbija na površinu, odnosno eruptira. U vulkanima koji nisu jako aktivni, opskrba magmom iz dubljih dijelova Zemlje nije dovoljna da prouzroči erupciju, pa se većinom formiraju kristali koji tonu kroz magmu sve do dna, gdje onda oslobađaju mjehure plina. Ti mjehuri plina se vraćaju na površinu vulkana te je ponekad pritisak koji izazivaju dovoljan da vulkan eruptira, a ponekad samo čekaju da ih sljedeća magma koja se oformi u dubinama Zemlje, pogurne. Toplina samo okida erupciju magme, koja već dugo čeka spremna.

Kako se magma približava površini i kako se smanjuje tlak površinskog sloja Zemlje na magmu, voda i plinovi koji se do tog trenutka nalaze otopljeni u magmi prelaze u plinovito stanje. Zbog neprestanog oslobađanja mjehura vodene pare i plina magma izgleda “kao da ključa”.

Magmu čine otopljene stijene duboko iz Zemljine kore. Stijene se tope zbog velike vrućine i formiraju gustu tekućinu koju zovemo magma, a kad ta tekućina dotakne površinu Zemlje onda se naziva lava i pretvara se u pepeo.

Ako je vulkanska erupcija eksplozivna, onda tvar oblikuje oblak vruće tefre (materijal koji nastaje erupcijom, stijene, pepeo). Lava uništava gotovo sve pred sobom. Pepeo koji se stvara pada na zemlju u obliku praškastog snijega i ne topi se. Ogromna masa pepela može naškoditi vegetaciji, živućim organizmima i ljudskim bićima.

Intenzitet eksplozije ovisi o gustoći magme. Ako je gustoća veća, plinovi ne mogu lako „pobjeći“, prema toma akumuliraju se unutar vulkana dok ne postignu dovoljno toplinske energije za pokretanje erupcije.

4 komentara

4 Comments

 1. Zeljko Extrem

  15 veljače, 2013 u 8:37 pm

  bljuje jel mu je dosta svijeta

 2. Drazen Petrovic

  15 veljače, 2013 u 8:43 pm

  Eruptira jer se popalio na ravnicu……

 3. Milivoj Šegan

  15 veljače, 2013 u 8:44 pm

  jer čuva Život na Zemlji ! !!!!

 4. Željko Matuško

  15 veljače, 2013 u 10:03 pm

  hahahaha u Večernjaku su dugo pisali “Erumpira” dok ih netko nije upozorio! 😀

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Oglašavanje

Možda će vas zanimati

Geografija i geologija

Područje veličine Chicaga u Nacionalnom parku Yellowstone, već desetljećima “diše” i udara zbog ulijevanja magme. Tim znanstvenika iz američkog Geološkog zavoda godinama pokušava razriješiti...

Zemlja

Ekstremna vrućina od erupcije Vezuva u Italiji bila je toliko intenzivna da je pretvorila mozak jedne žrtve u staklo, pokazala je studija. Vulkan je...

Arheologija i paleontologija

Pompeji i nove metode istraživanja

Svemir

U brdima Škotske znanstvenici su naišli na nešto apsolutno izvan ovog svijeta: mjesto utjecaja meteorita starog 60 milijuna godina i mineralne oblike koji nikad...

Oglašavanje