Connect with us

Znanost

Biljke i životinje

Zašto zebre imaju pruge?

Zebrine tanke crne pruge možda ipak ne služe za kamuflažu, sugerira novo istraživanje. Pruge su možda evolucijska pomoć životinjama da se ohlade na vrućini Afrike.

Mnoge afričke životinje imaju nekakve pruge na tijelu, ali niti jedan od tih uzoraka nema tako jasan kontrast kao zebra. Znanstvenici su se dugo mučili kako bi objasnili svrhu zebrine unikatne crno-bijele dlake.

Neki znanstvenici sugerirali su da pruge zebrama služe kako bi se zakamuflirale i pobjegle od lavova i drugih predatora, drugi sugeriraju da pruge služe izbjegavanju neugodnih ugriza muha koje prenose bolesti, a treći sugeriraju da su pruge tu kako bi kontrolirale tjelesnu temperaturu. Tjelesnu temperaturu kontroliraju proizvodeći male vrtloge zraka nad zebrinim krznom jer se bijele i crne pruge različito zagrijavaju, te to neravnomjerno zagrijavanje uzrokuje vrtloge.

Usprkos tome, znanstvenici još uvijek testiraju ta objašnjenja i raspravljaju o tome da pruge služe za različite svrhe.

Znanstvenici sa Sveučilišta Kalifornija u Los Angelesu (UCLA) proveli su i obradili jedno od najopširnijih istraživanja zebrinih pruga, ispitujući kako 29 okolišnih uzroka utječe na stil zebrinih pruga na 16 različitih mjesta od središnje do južne Afrike.

Otkrili su da je raspored i oblik pruga na leđima usko povezan temperaturom i padalinama tog područja. Rezultati sugeriraju i da su pruge na torzu još od veće pomoći pri regulaciji temperature, a ne pri bježanju od ce-ce muha i lavova. Rezultati su objavljeni u časopisu Royal Society Open Science.

„Ono što nas je vodilo u ovom istraživanju su pitanja: ‘Zašto zebre imaju pruge kao sredstvo obrane od predatora? I druge životinje bježe od predatora, pa nemaju pruge. Također, i druge životinje pate od ugriza ce-ce muha, pa nemaju pruge’”, kaže koautor istraživanja Ron Larison s UCLA -e.

Druge životinje također moraju regulirati tjelesnu temperaturu, ali zebre imaju posebne koristi od dodatnog sustava hlađenja jer probavljaju hranu manje efikasno od drugih biljojeda u Africi. Prema tome, zebre moraju provesti duže vremenske periode na suncu kako bi pojele više hrane, za razliku od drugih životinja.

„Zebre imaju potrebu neprestano tražiti hranu kroz dan, što ih drži na otvorenom više od drugih životinja. Dodatni sustav hlađenja zaista jako dobro dođe u ovim okolnostima”, kaže Larison za časopis Science.

Tim je otkrio da stepske zebre s najviše definiranim prugama na torzu općenito žive na sjevernom, ekvatorskom dijelu, a one s manje definiranim prugama na torzu su tipične za južnu Afriku, odnosno hladnije područje – što je otkriće koje potkrepljuje objašnjenje termoregulacijom.

No, znanstvenici još uvijek nisu eksperimentalno potvrdili teoriju da bi crno bijele pruge mogle generirati male vrtloge zraka nad zebrinim tijelom te mnogi vjeruju da pruge ne mogu izazvati taj efekt.

„Ne vjerujem da biste željeli imati gustu crnu dlaku po leđima ako se želite ohladiti. To je zadnja boja koju biste htjeli”, kaže Tim Caro, profesor biologije divljih životinja na UCLA-i koji se također bavi zebrinim prugama.

Caro kaže da su regije s toplijom vlažnom klimom pogodne za neke vrste prijenosnika bolesti poput ce-ce muha, koje je i tim uzeo u obzir u svom istraživanju. Caro zaključuje da bi crno-bijele pruge mogle biti sredstvo za izbjegavanje muha, a ne termoregulacije. Muhe se, čini se, muče s prepoznavanjem prugastih površina, no znanstvenici nisu sigurni zašto.

Larison kaže da se znanstvenici slažu da ti rezultati trebaju daljnja istraživanja, te da zebrine pruge vjerojatno imaju višestruke svrhe. Naprimjer, i termoregulaciju i izbjegavanje bolesti. Planiraju i testirati svoju hipotezu regulacije ili s proučavanjem malih vrtloga iznad zebrine dlake ili s ugrađivanjem mini toplinskog senzora ispod kože zebri, ako dobiju dopuštenje za to.

Znatiželja pokreće svijet. :)

25 komentara

25 Comments

 1. Danijel Anamaria

  veljača 5, 2015 kod 4:25 pm

  Vjerovatno zato sto smo ih mi stavili na cestu *__*

 2. Matija Kozić

  veljača 5, 2015 kod 4:33 pm

  Štedilo se na farbi…

 3. Istvan Kuzman

  veljača 5, 2015 kod 4:38 pm

  Da nema pruge bilibi konji a ne zebre

 4. Miroslav Gnjidic

  veljača 5, 2015 kod 4:38 pm

  radi odbrane. kad su ukrdu napadač, najčešće lav, ne može raspoznati jedinku

 5. Leo Lazar Jakšić

  veljača 5, 2015 kod 4:46 pm

  Crno-bijelo ruho je teško korisno za kamuflažu na savani. Zebra se ističe kao roda u golubnjaku. Ne, pruge služe za drugačiji stil obrane: takav raspored drži muhe i ostale ektoparazite podalje. Tako sam barem čuo.

 6. Tomislav Bajo

  veljača 5, 2015 kod 5:19 pm

  Jesu li zebre crne sa bijelim prugama ili bijele sa crnim prugama ???

 7. Jelena Andrić

  veljača 5, 2015 kod 5:39 pm

  Zasto slon ima surlu? Bozja priroda!

 8. Nemanja Lujic

  veljača 6, 2015 kod 1:55 am

  Zato sto vole d imadu.

 9. Dalibor Kaurinho

  veljača 6, 2015 kod 11:14 am

  Da se mogu sakrit na pjesackom prijelazu

 10. Damir Kaurin

  veljača 6, 2015 kod 11:52 am

  Malo drukčiji tepih.

 11. Saša Mikolaci

  veljača 6, 2015 kod 2:55 pm

  Da bih se rashladile.

 12. Viktor Zugor

  veljača 6, 2015 kod 4:50 pm

  Jer su mutanti.

 13. Vesna Lokar

  veljača 22, 2017 kod 2:56 pm

  Zebre nemaju pruge. Optička varka. Ma zebre uopće ne postoje. Niste ih nikada vidjeli. 😀

 14. Ratko Potatić

  veljača 22, 2017 kod 3:57 pm

  da budu lijepe 😛

 15. Antun Jelec

  veljača 22, 2017 kod 7:11 pm

  Zebre imaju bijele pruge

 16. Petar Jurić

  veljača 22, 2017 kod 8:22 pm

  Da ljudi ne gaze po gnuovima

 17. Davor Mirić

  veljača 22, 2017 kod 9:11 pm

  To ti je isto ko kad mi imamo.podocnjake drugi dan poslje rondanja.
  Drugi dan u grupi vracamo film i ne bojimo se predatora.

 18. Sargon Skrgic

  veljača 23, 2017 kod 6:08 am

  Jos nije dokazano da li su zebre bijele sa crnim prugama ili crne sa bijelim prugama, pojma nemate!

 19. Branko Mihaljević

  veljača 23, 2017 kod 10:01 am

  Pa da znamo kuda cemo preci cestu..

 20. Vera Lakatos

  veljača 24, 2017 kod 11:37 pm

  Tata, a zašto zebra ima majicu?

 21. Vera Lakatos

  veljača 24, 2017 kod 11:38 pm

  Ala brukeee!

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Više u Biljke i životinje

Popularno

Advertisement

Pratite nas na Fejsu

Na Vrh