Connect with us

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Znanost za početnike

Zašto Zemlja ima godišnja doba?

Glavni razlog, zbog kojeg na Zemlji postoje godišnja doba, nagib je njene osi. Zemaljska os je zamišljena crta koja prolazi kroz polove i tvori kut od 23.5 stupnjeva u odnosu na okomicu njene orbite oko Sunca i uvijek je usmjerena u istom smjeru tijekom cijele godine.

godisnja-doba

Zrake  koje dolaze sa Sunca padaju pod manjim kutom u usporedbi s drugim područjima zemaljske kugle. Kada je sjeverna polutka dalje od Sunca, odnosno možemo reći da se otklanja od njega, tada je količina svjetlosti koju ona prima raspodijeljena na većem području i stoga dobiva manje topline. Tako će u to vrijeme na sjevernoj polutci biti zima, a na južnoj ljeto. Isto se događa kada se južna polutka otklanja od Sunca. Tako će, u drugom dijelu godine, tamo biti zima, dok će na sjevernoj polutci biti ljeto. Stoga, iz ovoga možemo zaključiti da svi dijelovi Zemlje primaju različitu količinu sunčeve svjetlosti što uzrokuje godišnja doba.

Ljetni suncostaj (solsticij) je vrijeme kada je sjeverna polutka najbliže Suncu. Tada je sunce na najvišoj točki na nebu, što čini prividni luk njegove putanje većim, pa mu treba više vremena da “prijeđe” nebo. To je razlog zbog kojeg je najduži dan u godini negdje oko 21. lipnja.

I tako, dok se sjeverni pol počinje odmicati od Sunca, ono se kreće sve niže (južnije) na nebu, to jest, smanjuje se luk njegovog prividnog kretanja. Dani postupno postaju sve kraći i kada dođe do srednje točke “kretanja” oko 22. rujna kažemo da je nastupila jesenska ravnodnevnica (ekvinocij).

Kada se sjeverni pol otkloni najdalje od Sunca, ono izlazi na “najnižoj” (najjužnijoj) točki, a kako je u podne najniže na jugu to skraćuje luk njegove prividne putanje, pa stoga “prelazi” nebo relativno brzo. Tada, oko 22. prosinca, imamo najkraći dan i to zovemo zimski solsticij (suncostaj).

Kada sjeverna polutka ponovno započne približavanje Suncu, ono se svakodnevno diže sve više na nebu, i kada dosegne srednju točku, oko 21. ožujka, kažemo da je nastupio proljetni ekvinocij (ravnodnevnica).

Kada bi os imala nagib od nula stupnjeva u odnosu na okomicu gibanja Zemlje oko Sunca, ne bi bilo godišnjih doba, a sunčeve zrake bi dolazile do Zemlje pod istim kutom kroz cijelu godinu.

Najčešća zabuna vezana uz godišnja doba jest da kada se Zemlja približi Suncu, onda je ljeto, a kada se udalji nastupa zima. Zemlja kruži oko Sunca u obliku elipse, a ne savršene kružnice; ali ta elipsa jako malo odstupa od kružnice i to odstupanje jedva da ima ikakav utjecaj na godišnja doba.

9 komentara

9 Comments

 1. Igor Janjevic

  8 ožujka, 2013 u 8:33 pm

  to je posledica revolucije okretanja zemlje oko sunca

 2. Drito U Glavu

  8 ožujka, 2013 u 8:36 pm

  Zato sto je ljudska vrsta pametna pod ” “, mislim smatramo se pametnima. pa eto odlucili napravit stereotip.

 3. Marko Jurković

  8 ožujka, 2013 u 8:38 pm

  Mrzim ju zbog toga! U sred proljeća neka zacvika i to je to.

 4. Verica Čović

  8 ožujka, 2013 u 8:47 pm

  baš je cool slika ,neobična!!

 5. Dorijan Grgić

  8 ožujka, 2013 u 9:57 pm

  Zbog rotacije i revolucije zemlje

 6. E Lectro Li Zika

  8 ožujka, 2013 u 10:42 pm

  i nagib je 23.4 stupnja, što kada se oduzme od okomitosti, odnosno pravog kuta, odnosno nagiba od 90 stupnja daje 66,6 stupnja, što je interesantno, jer je taj broj toliko poznat da je.. interesantan 🙂 😉

 7. Ana Šare Jurjević

  9 ožujka, 2013 u 9:40 am

  zbog nagiba osi

 8. Slaven Polić

  18 lipnja, 2015 u 9:38 pm

  radi dosade

 9. Petar Štrukelj

  18 lipnja, 2015 u 9:56 pm

  a zasto ne

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Oglašavanje

Možda će vas zanimati

Bakterije i virusi

Istraživanje američkih znanstvenika pokazalo je da virus COVID-19 najbrže umire kad je izložen direktnoj sunčevoj svjetlosti, iako navedeno istraživanje još uvijek nije objavljeno i...

Klima

Rekordno visoke temperature i manjak snijega: od norveških fjordova do Rusije, daleki sjever Europe još čeka na arktičku zimu.  U Sunndalsori, gradiću na zapadu...

Klima

Proteklo desetljeće bilo je najtoplije dosad evidentirano u Indiji, a ekstremna je vrućina prošle godine izravno usmrtila oko 350 ljudi, rekao je voditelj Državne meteorološke...

Psihologija

Ustati ujutro iz kreveta u mračnim jutrima tijekom zime može zaista biti osobito teško.  “Ljudi također pomalo hiberniraju”, kaže Juergen Zulley, profesor biološke psihologije...

Oglašavanje