Pratite nas

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Zemlja

Zatvorene ceste, ledenjak na Mont Blancu pred urušavanjem

Dvije ceste na talijanskoj strani Mont Blanca su zatvorene zbog bojazni od urušavanja dijelova ledenjaka, upozorile su u srijedu lokalne vlasti.

Oko 250.000 prostornih metara leda moglo bi se odlomiti od glečera Planpincieux na istočnoj strani Grandes Jorassesa, upozorili su stručnjaci.

“Ovaj fenomen još jednom pokazuje da planina prolazi razdoblje velikih promjena zbog cimbenika vezanih uz klimatske promjene i stoga je veoma ranjiva”, kazao je gradonacelnik Courmayeura Stefano Miserocchi.

Masiv Mont Blanca je najviši planinski lanac u zapadnoj Europi. Ima više od 11 vrhova preko 4000 metara u Francuskoj i Italiji i godišnje taj planinski raj posjeti više stotina tisuća ljudi, mahom planinara i alpinista.

Zaklada “Montagna Sicura” pažljivo motri taj glecer od 2013. Strucnjaci zaklade i regionalne vlade u Valle d’Aosti ističu da je nemoguće predvidjeti kada će se točno ledena gromada odlomiti te ponavljaju da povećanje temperature na globalnoj razini uzrokuje topljenje glečera i povlačenje polarnih ledenih pokrova.

Mont Blanc je s 4810 metara najviši vrh Alpa. Nalazi se na granici između Visoke Savoje u Francuskoj i doline Aosta u Italiji.

Možda će vas zanimati

Klima

Mont Blanc i Matterhorn dvije su najpoznatije planine na Alpama i znanstvenici kažu kako ih klimatske promjene iz korijena mijenjaju povećavajući opasnost od odrona kamenja...

Geografija i geologija

Neobične boje stijena rezultat su taloženja crvenog pješčenjaka i slojeva mineralnih naslaga. Vjetar i kiša daju stijenama završni izgled rezbarenjem čudesnih i prekrasnih oblika...

Znanost

Zaista je posvuda

Ekologija i okoliš

Nezapamćene vrućine