Connect with us

Znanost

Foto: Pixabay

Klima

Zbog klimatskih promjena gubimo carske pingvine

Ionako endemska vrsta je na rubu propasti


Životinje se moraju prilagođavati klimatskim promjenama, što i čine, ali neke su pritom uspješnije od drugih. Nažalost, carski pingvini Antarktike kao najveći i najteži od svih vrsta pingvina nisu jedni od onih uspješnih primjera, a znanstvenici upozoravaju da bismo ih mogli gotovo izgubiti do kraja stoljeća.

Oceanografi iz WHOI u Massachusettsu (Woods Hole Oceanographic Institution) proučavali su održivost populacije carskih pingvina po pitanju migracija zbog pogoršanja stanja leda usred klimatskih promjena. Njihovi rezultati pokazali su da će se većina poznatih kolonija razrijediti u dramatičnom postotku do 2100. godine.

Carski pingvini uzgajaju i podižu svoje mlade na ledenom pokrovu koji pokriva morsku vodu, ali je pričvršćen uz kopno. Kako se temperature na njihovom staništu zagrijavaju i morski led topi, ti pingvini gube dom pa se moraju prilagođavati i seliti ne bi li pronašli prikladno mjesto za život.

Foto: Stephanie Jenouvrier/Woods Hole Oceanographic Institution

Nedavno su znanstvenici otkrili da su pingvini pod utjecajem klimatskih promjena migrirali kako bi pronašli prikladnije uvjete života. WHOI znanstvenici, čija je studija objavljena u časopisu Biological Conservation, odlučili su utvrditi mogu li 54 kolonije carskih pingvina trenutno poznate na Antarktici migrirati kako bi izbjegli smanjenje svoje populacije zbog klimatskih promjena.

Koristeći podatke iz dugogodišnjih studija o pingvinima udružili su se s matematičarima kako bi modelirali različite scenarije i čimbenike, uključujući distancu raspršenja pingvina, ponašanje, stopu migracije i klimatska predviđanja za kraj stoljeća, a zatim su to primijenili na svaku koloniju kako bi predvidjeli njihovu sudbinu.

Stephanie Jenouvrier, WHOI biologinja i glavna autorica studije je rekla: “Na temelju ove studije, zaključujemo da su izgledi loši krajem 2100. godine, s projekcijama pada populacije od 40 posto do 99 posto tijekom tri generacije”.

Carski pingvin najveći je od 18 vrsta pingvina, s prosječnom odraslom jedinkom visokom 1.2 metra i teškom oko 40 kilograma. Ovo novo istraživanje bit će dodano jednom starijem iz 2014. godine kako bi se odlučilo treba li carski pingvin potpasti pod zaštitu američkog zakona o ugroženim vrstama, iako bi se uz stajališta trenutne uprave za to mogli načekati neko vrijeme.

4 komentara

4 Comments

 1. Ivica Johnny Bujas

  lipanj 9, 2017 kod 1:00 pm

  🙁 🙁

 2. Selver Burekovic

  lipanj 9, 2017 kod 1:39 pm

  Ajd sta ce nam 😉

 3. Vahidin Brčaninović

  lipanj 9, 2017 kod 1:48 pm

 4. Sasa Vucicevich

  lipanj 9, 2017 kod 2:14 pm

  Meni se sve čini da se samo gomilaju tekstovi o klimatskim promenama.Neko tu ima debeli inters utoliko pre jer je jedan od najvećih svetskih klimatologa ovih dana obeledanio da su podaci za UN i poslednji sastanak u Parizu u vezi klimatskih promena pogrešni tj.lažirani.Tako je i priča sa pingvinima.Ta pomeranja populacije pingvina su bila i ranije.Nije prvi put.Sele su nešto hladnija područja Antarktika i to tačno znaju gde.Dakle i ranije su to radili više puta čim nisu tako zbunjeni aktuelnom promenom.

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Više u Klima

Popularno

Advertisement

Pratite nas na Fejsu

Na Vrh