Pratite nas

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Inženjerstvo

Zbogom benzinskim jurilicama: Tesla Model S najstartniji je automobil na svijetu

Čini se kako je dominaciji Ferrarija, Lamborghinija i Bugattija došao kraj. U testiranju koje je proveo američki magazin Motor Trend, Tesla Model S P100D ubrzao je od nula do stotinu kilmetara na sat za samo 2,28 sekundi, čime je postavio novi brzinski rekord za vozila koja se trenutno nalaze u serijskoj proizvodnji.

U retrovizoru je ostavio glasovite super-sportske automobile od kojih se razlikuje ne samo po propulziji – Tesla Model S u potpunosti je električni automobil – nego i po znatno nižoj cijeni.

Model S je prije svega luksuzni automobil (Foto: The Verge)

Ferrari LaFerrari, primjerice, košta deset milijuna kuna, dok je McLaren P1 svoje vlasnike riješio brige o prijevozu za 7,5 milijuna kuna. Novi cestovni rekorder daleko je skromniji i za ulazak u vašu garažu traži nešto više od 900 tisuća kuna.

Valja istaknuti kako su spomenuti LaFerrari i McLaren P1 ekskluzivni automobili proizvedeni tek u ograničenim količinama, dok je Tesla Model S sedan s dva prostrana prtljažnika i u kojeg može stati do sedam osoba.

Obiteljskoj crti unatoč, riječ je o automobilu sa 760 KS i pogonom na sva četiri kotača, koji u praksi pokazuje svu potentnost električnih vozila kad su u pitanju performanse i praktičnost uporabe.

Možda će vas zanimati

Energija i gorivo

Tvrtka Tesla razmatra izgradnju rafinerije litija na obali zaljeva Teksasa, jer želi osigurati opskrbu ključnom komponentom koja se koristi u baterijama usred rastuće potražnje...

Tehnologija

Izvršni direktor tvrtke Tesla, Elon Musk, na godišnjem Tesla AI Day događaju najavio je razne novitete, a između ostalog i prototip humanoidnog robota kojeg...

Znanost

Istraživači sa Sveučilišta Cornell razvijaju posebnu prometnicu koja je sposobna puniti baterije vozila dok se kreću preko njene površine. To je svijetla vizija budućnosti...

Tehnologija

Projekt je službeno nazvan Convention Center Loop, a prevozit će ljude ispod spomenutog centra autonomnim električnim vozilima.