Connect with us

Znanost

Foto: liberoquotidiano.it

Robotika

Zbogom erektilnoj disfunkciji: stiže bionički penis na daljinsko upravljanje!


S obzirom na to da lijekovi poput Viagre nemaju učinka na neke ljude, polako se dolazi do novih oružja u borbi protiv erektilne disfunkcije.

Nekim muškarcima se problem rješenja erektilne disfunkcije nudi implantatima koji napušu penis samo pritiskom gumba. Znanstvenici, međutim, razvijaju naprednije tipove implantata od posebne metalne legure koji bi trebali raditi bez dodira. Takav implantat se naziva bioničkim penisom i iako je još u fazi ispitivanja, možemo ga očekivati za nekoliko godina.

Liječnici slične metode rabe već dugo, no one obično podrazumijevaju nekakvu vrstu hidrauličnog sustava koji služi za pumpanje tekućine u cijevi unutar penisa. Ova najavljena hands-free verzija je, ipak, relativno novija tehnologija. Radi pomoću memorijske legure nitinola, koja je izrađena od nikla i titana. Legura ima mogućnost biti oblikovana u neki određeni veći oblik da bi se nakon toga vratila u svoj neodređeni. Upravo to čarobno svojstvo legure su liječnici odlučili upotrijebiti kod ovog problema.

Legura bi se ugrađivala u penis s grijačem na svojoj bazi. Grijač bi se aktivirao kada bi pacijent nad preponama držao daljinski upravljač koji bi magnetskim poljem stvorio struju koja će napajati grijač. To bi ugrijalo leguru na željenu temperaturu od 42°C dajući muškarcu erekciju za manje od dvije minute vremena. Nakon „zabavnog“ dijela dovoljno je upotrijebiti hladnu flanelsku krpu da se smanji oteklina i to je to.

Iako ova revolucionarna metoda ima više prednosti u odnosu na one  tradicionalne hidraulične verzije (zbog manje dijelova koji bi se mogli pokvariti) to bi uspjelo samo za ljude koji žive u hladnijim klimatskim uvjetima, jer tamo temperature nemaju običaj dosezati stimulirajuće visine.

Spomenuti implantat je još u fazi razvoja. Sigurno je da će postati dostupan za nekoliko godina i mogao bi biti pomoći pacijentima koji su imali rekonstrukciju penisa ili kakve druge genitalne probleme, baš kao i onima koji imaju ozljede vratne i leđne moždine.

Negdje, nešto nevjerojatno čeka da bude otkriveno.

1 komentar

1 komentar

  1. Zlatan Velagic

    prosinac 8, 2016 kod 8:07 pm

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Više u Robotika

Popularno

Advertisement

Pratite nas na Fejsu

Na Vrh