Connect with us

Znanost

Zeleni meteorit pronađen u Maroku mogao bi biti s Merkura

Geografija i geologija

Zeleni meteorit pronađen u Maroku mogao bi biti s Merkura

meteorit

Zeleni kamen pronađen u Maroku prošle godine mogao bi biti prvi poznati posjetitelj s planeta najbližeg Suncu, smatra znanstvenik za meteorite Anthony Irving koji je ovu vijest objavio na 44. konferenciji Lunar and Planetary Science u Texasu. Provedena studija ukazuje na to da je kamen pod nazivom NWA 7325 došao s Merkura.

NWA 7325 je zapravo skupina od 35 meteorita otkrivenih 2012. godine u Maroku, a Irving i njegov tim procijenili su da su stari oko 4,56 milijardi godina.

“Ovo bi mogao biti primjerak s Merkura ili s nekog tijela manjeg od Merkura koji mu je sličan”, rekao je Irving. “Veliki udar mogao je izbaciti NWA 7325 s Merkura na Zemlju”, dodao je.

Irving je profesor na Sveučilištu Washington i proučava meteorite već dugi niz godina. “NWA 7325 je potpuno drugačiji od svega što smo dosad pronašli na Zemlji”, rekao je za SPACE.com.

Meteoriti s Marsa prožeti su atmosferom s Marsa što ih čini jednostavnim za razlikovati od ostalih meteorita. Kamenje s Veste – jednog od najvećih asteroida u našem Sunčevom sustavu, također se kemijski razlikuje od ostalih, no NWA 7325 ne sliči nijednom kamenu iz svemira poznatom znanstvenicima.

Irving smatra da je meteorit bio stvoren i na kraju izbačen s planeta ili drugog tijela koje je na površini imalo magmu. Dokazi potvrđuju da je ovaj kamen zapravo bio ‘otpad’ na vrhu magme.

NWA 7325 ima nizak magnetski intenzitet, niži od bilo kojeg drugog kamena dosad pronađenog. Riječ je zapravo o magnetizmu koji se prenio s magnetskog polja svemirskog tijela u kamen. Podaci koje je poslala NASA-ina svemirska letjelica Messenger, koja trenutno orbitira oko Merkura, pokazala je kako slab magnetizam Merkura uvelike sliči onome pronađenom u NWA 7325.

Messenger je Irvingu dao još neke podatke koji bi mogli potvrditi njegovu hipotezu. Znanstvenici koji proučavaju Merkurov geološki i kemijski sastav smatraju da je na površini planeta vrlo malo željeza. Ovaj je meteorit također siromašan željezom što znanstvenicima ukazuje da je došao ili s Merkura ili s nekog tijela sličnom njemu.

Misija Messengera nedavno je završila, no tim je podnio zahtjev za produžavanjem misije na sljedeće dvije godine. Ako se misija produži do 2015. godine, dobiveni podaci mogli bi potvrditi Irvingovu hipotezu o podrijetlu meteorita, iako su meteoriti koji su došli s Merkura puno rjeđi od onih s Marsa.

Izvor: HuffingtonPost

Babuške su zle.

2 komentara

2 Comments

  1. Vjekoslav Samoščanec

    16 travnja, 2013 kod 7:41 pm

    Daaaaa…???…jednostavno se digao sa Merkura i došetao na Zemlju…ma dajte…bojim se da Keopsova piramida ne završi na taj način na Merkuru ili hrv. Vlada na Marsu…

  2. Radenko Gavro Antic

    21 travnja, 2013 kod 10:26 am

    merkurit !!

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Više u Geografija i geologija

Popularno

Pratite nas na Fejsu

Na Vrh