Connect with us

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Znanost

Zemljopisne karte cijelo nam vrijeme lažu

(Credit: Strebe / Wikimedia Commons)
photo credit: Strebe / Wikimedia Commons.

Mercatorove kartografske projekcije. (Credit: Strebe / Wikimedia Commons)

Istina je da svaka zemljopisna karta laže, no razlika je u tome o kojoj stvari pojedina karta točno laže. Primjerice, Mercatorove kartografske projekcije – jedne od najčešće korištenih – precjenjuju područja daleko od ekvatora. Goodeova pak projekcija pokazuje kontinente koji veličinom odgovaraju jedni drugima, ali s brojnim prekidima i iskrivljenim udaljenostima.

(Credit: Strebe / Wikimedia Commons)

(Credit: Strebe / Wikimedia Commons)

Ta dodavanja i oduzimanja oduvijek predstavljaju problem u kartografiji. Razlog tomu leži u projekciji koja nastaje kao posljedica pokušaja okretanja sferičnog globusa u jednoj ravnini.

Jedna od najpoznatijih projekcija je ona Mercatorova, ali naravno, i ona ima svoje nedostatke. Jer zapravo, Afrika je 14 puta veća od Grenlanda, Kanada je samo 1.2 puta veća od SAD-a, a Antarktika definitivno nije tako kolosalan kontinent kakvim ga se prikazuje.

Međutim, nemojte misliti da su Mercatorove projekcije loše karte. Nisu. Karte prikazuju „realne udaljenosti između bilo koje dvije točke“ i postale su nezaobilazne u nautičkoj navigaciji.

Budući da ne postoji savršena karta za svaku prigodu, najbolje je definirati za što nam određena zemljopisna karta treba, a potom odvagnuti sve prednosti i nedostatke svake od njih kako bismo što lakše postigli željeni cilj.

18 komentara

18 Comments

 1. Matea Umbehend

  21 ožujka, 2015 u 1:16 pm

  Da, znamo, to je prvo što nam profesor zemljopisa objasni na satu.

 2. Matija Mihić

  21 ožujka, 2015 u 1:25 pm

  ova naprava sa slike prikazuje stvari jos realnije

 3. سفر ابن صفوت

  21 ožujka, 2015 u 2:17 pm

  sve vrijeme*

 4. Nikola Karaman

  21 ožujka, 2015 u 2:38 pm

  Ajde kad se već praviš da si ti autor članka bar ga prevedi kako valja. Dakle u recenici “…which in map-making results from trying to turn a spherical globe into a flat plane” nikakav se globus ne okreće u jednoj ravnini nego se pri stvaranju mapa trodimenzionalni prostor nastoji PRETVORITI ili PRIKAZATI na dvodimenzionalnom prostoru/plohi.

 5. Filip Santini

  21 ožujka, 2015 u 3:18 pm

  Kristian Rota evo ono o cemu smo sinoc pricali

 6. Dominik Miletić

  21 ožujka, 2015 u 3:22 pm

  jednostavno receno – NE moze se povrsina sfere (a jos manje geoid poput Zemlje) preslikati na plohu bez deformacija

 7. Tony Krivic

  21 ožujka, 2015 u 7:40 pm

  Prva stvar što naučiš kada dođeš na prvi sat geografije u prvom razredu srednje škole. wow

 8. Lucijan

  21 ožujka, 2015 u 10:54 pm

  Na karti svijeta uz koju smo odgojeni, ekvator nije u sredini već je ‘spušten’. Na taj način ne samo da je Europa ‘uvečana’, gotovo u centru zbivanja i važnosti, nego smo stekli kriva saznanja o veličinama. Kasnije je bilo ispravaka, ali u svijetu ane u našim učionicama. Na karti koju sama ja gledao iz klupe Francuska je veća od nekih svojih kolonija koje su i tri puta veće od nje. Od Gibraltara do juga Afrike, u stvarnosti, udaljenost je proibližna onoj do Kamčatke a na karti je Afrika smanjena. Europa je u centru i to se zove eurocentrizam!

 9. Latz

  21 ožujka, 2015 u 11:47 pm

  S druge strane, ako je sve što znaš o svijetu samo geografska karta i ništa drugo o većini zemalja onda ti je taj podatak ionako nebitan kao i u drgom slučaju ako znaš dosta toga jer te onda karta ne zavara….. sve u svemu, s čime se vi opterećujete….

 10. Ratko Cikovic

  22 ožujka, 2015 u 10:25 am

  Zato jer su raaaaaasteeeegnuuuuteeeeee

 11. Alan

  22 ožujka, 2015 u 6:34 pm

  Loksodroma i Ortodroma …. dva termina koja se uče već na prvim uvodnim predavanjima u osnove navigacije,,o oni sve objašnjavaju,,,,ostalo su samo nijanse u raznim projekcijama kroz povijest,,,ali mi ne živimo u projekciji,,samo radimo iste od stvarne postojeće dimenzije

 12. zoka

  23 ožujka, 2015 u 9:41 pm

  u mercatorovoj su ocuvani omjeri kutova, zato ‘laze’ o povrsini. dobro za pomorce, lose za amere jer misle da je kanada duplo veca od njih 😀

 13. thorn

  23 ožujka, 2015 u 11:27 pm

  Stvarno patetično, umjesto da se objasni kaj je konformna, kaj ekvidistantna a kaj ekvivalentna projekcija i o čemu ovise deformacije u svakoj pojedinoj vrsti projekcije, ovdje se lupeta kao da smo na placu i puno je grešaka.Deformacija kod Merkatorove ovisi o središnjem meridijanu, koji ne mora nužno biti ekvator, u navigaciji se koristi gnomonska projekcija, itd, itd.

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Oglašavanje

Možda će vas zanimati

Zemlja

Zemlja se mijenja brže nego što bilo tko može i pomisliti

Svemir

Kako je istraživanje svemira opet u modi potvrđuje uključivanje sve većeg broja zemalja u novu svemirsku utrku, ali i brojnih privatnih firmi, kako iz...

Astronomija

Gledajući u noćno nebo, čak i u područjima bez svjetlosnog zagađenja, možemo vidjeti tek mali dio zvijezda i ostalih nebeskih pojava. No, zahvaljujući naporima...

Neuroznanost

Naše oči mogu biti naš prozor u svijet, ali kako mi pronalazimo smisao u tisućama slika koje svaki dan preplavljuju naše mrežnice? Američki znanstvenici...

Oglašavanje