Connect with us

Znanost

Znanost

Zemljopisne karte cijelo nam vrijeme lažu

photo credit: Strebe / Wikimedia Commons.

Mercatorove kartografske projekcije. (Credit: Strebe / Wikimedia Commons)

Istina je da svaka zemljopisna karta laže, no razlika je u tome o kojoj stvari pojedina karta točno laže. Primjerice, Mercatorove kartografske projekcije – jedne od najčešće korištenih – precjenjuju područja daleko od ekvatora. Goodeova pak projekcija pokazuje kontinente koji veličinom odgovaraju jedni drugima, ali s brojnim prekidima i iskrivljenim udaljenostima.

(Credit: Strebe / Wikimedia Commons)

(Credit: Strebe / Wikimedia Commons)

Ta dodavanja i oduzimanja oduvijek predstavljaju problem u kartografiji. Razlog tomu leži u projekciji koja nastaje kao posljedica pokušaja okretanja sferičnog globusa u jednoj ravnini.

Jedna od najpoznatijih projekcija je ona Mercatorova, ali naravno, i ona ima svoje nedostatke. Jer zapravo, Afrika je 14 puta veća od Grenlanda, Kanada je samo 1.2 puta veća od SAD-a, a Antarktika definitivno nije tako kolosalan kontinent kakvim ga se prikazuje.

Međutim, nemojte misliti da su Mercatorove projekcije loše karte. Nisu. Karte prikazuju „realne udaljenosti između bilo koje dvije točke“ i postale su nezaobilazne u nautičkoj navigaciji.

Budući da ne postoji savršena karta za svaku prigodu, najbolje je definirati za što nam određena zemljopisna karta treba, a potom odvagnuti sve prednosti i nedostatke svake od njih kako bismo što lakše postigli željeni cilj.

"If the facts don't fit the theory, change the facts." A. Einstein

18 komentara

18 Comments

 1. Matea Umbehend

  ožujak 21, 2015 kod 1:16 pm

  Da, znamo, to je prvo što nam profesor zemljopisa objasni na satu.

 2. Matija Mihić

  ožujak 21, 2015 kod 1:25 pm

  ova naprava sa slike prikazuje stvari jos realnije

 3. سفر ابن صفوت

  ožujak 21, 2015 kod 2:17 pm

  sve vrijeme*

 4. Nikola Karaman

  ožujak 21, 2015 kod 2:38 pm

  Ajde kad se već praviš da si ti autor članka bar ga prevedi kako valja. Dakle u recenici “…which in map-making results from trying to turn a spherical globe into a flat plane” nikakav se globus ne okreće u jednoj ravnini nego se pri stvaranju mapa trodimenzionalni prostor nastoji PRETVORITI ili PRIKAZATI na dvodimenzionalnom prostoru/plohi.

 5. Filip Santini

  ožujak 21, 2015 kod 3:18 pm

  Kristian Rota evo ono o cemu smo sinoc pricali

 6. Dominik Miletić

  ožujak 21, 2015 kod 3:22 pm

  jednostavno receno – NE moze se povrsina sfere (a jos manje geoid poput Zemlje) preslikati na plohu bez deformacija

  • Peter Andreas Rajkovača

   ožujak 21, 2015 kod 4:52 pm

   Znamo mi geodeti

   • saša

    ožujak 22, 2015 kod 11:44 am

    ima nas i pomoraca koji se razumijemo u tematiku…

   • zoka

    ožujak 23, 2015 kod 9:36 pm

    Znamo mi geodeti

  • Bruno Ivancic

   ožujak 21, 2015 kod 9:46 pm

   Dominik Miletić pitaj rasku da ti da 5 iz zalaganja !

 7. Tony Krivic

  ožujak 21, 2015 kod 7:40 pm

  Prva stvar što naučiš kada dođeš na prvi sat geografije u prvom razredu srednje škole. wow

 8. Lucijan

  ožujak 21, 2015 kod 10:54 pm

  Na karti svijeta uz koju smo odgojeni, ekvator nije u sredini već je ‘spušten’. Na taj način ne samo da je Europa ‘uvečana’, gotovo u centru zbivanja i važnosti, nego smo stekli kriva saznanja o veličinama. Kasnije je bilo ispravaka, ali u svijetu ane u našim učionicama. Na karti koju sama ja gledao iz klupe Francuska je veća od nekih svojih kolonija koje su i tri puta veće od nje. Od Gibraltara do juga Afrike, u stvarnosti, udaljenost je proibližna onoj do Kamčatke a na karti je Afrika smanjena. Europa je u centru i to se zove eurocentrizam!

 9. Latz

  ožujak 21, 2015 kod 11:47 pm

  S druge strane, ako je sve što znaš o svijetu samo geografska karta i ništa drugo o većini zemalja onda ti je taj podatak ionako nebitan kao i u drgom slučaju ako znaš dosta toga jer te onda karta ne zavara….. sve u svemu, s čime se vi opterećujete….

 10. Ratko Cikovic

  ožujak 22, 2015 kod 10:25 am

  Zato jer su raaaaaasteeeegnuuuuteeeeee

 11. Alan

  ožujak 22, 2015 kod 6:34 pm

  Loksodroma i Ortodroma …. dva termina koja se uče već na prvim uvodnim predavanjima u osnove navigacije,,o oni sve objašnjavaju,,,,ostalo su samo nijanse u raznim projekcijama kroz povijest,,,ali mi ne živimo u projekciji,,samo radimo iste od stvarne postojeće dimenzije

 12. zoka

  ožujak 23, 2015 kod 9:41 pm

  u mercatorovoj su ocuvani omjeri kutova, zato ‘laze’ o povrsini. dobro za pomorce, lose za amere jer misle da je kanada duplo veca od njih 😀

 13. thorn

  ožujak 23, 2015 kod 11:27 pm

  Stvarno patetično, umjesto da se objasni kaj je konformna, kaj ekvidistantna a kaj ekvivalentna projekcija i o čemu ovise deformacije u svakoj pojedinoj vrsti projekcije, ovdje se lupeta kao da smo na placu i puno je grešaka.Deformacija kod Merkatorove ovisi o središnjem meridijanu, koji ne mora nužno biti ekvator, u navigaciji se koristi gnomonska projekcija, itd, itd.

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Više u Znanost

Popularno

Advertisement

Pratite nas na Fejsu

Na Vrh