Pratite nas

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Znanost

Žena koja je preživjela 12 tumora, od kojih najmanje 5 malignih, mogla bi biti ključ za izlječenje raka

Foto: CNIO

Prema navodima španjolskog Nacionalnog centra za istraživanje raka (CNIO), 36-godišnjakinji je prvi tumor dijagnosticiran dok je bila beba, a drugi tumori uslijedili su u godinama nakon.

Neimenovana žena je u životu razvila dvanaest tumora, od kojih je najmanje pet bilo maligno. Svaki je bio jedinstvene vrste i zahvatio je različita područja tijela, mozak, grlić maternice i debelo crijevo, prenosi Interesting Engineering.

Španjolski znanstvenici koji prate stanje ove 36-godišnjakinje kažu da je njen imunološki sustav “izuzetan” u zaustavljanju raka. Također, vjeruje se da je ona jedina osoba na svijetu s genetskom mutacijom koja služio kao “mač s dvije oštrice”.

S jedne strane, ona ima neprirodnu sposobnost da pobijedi maligne izrasline, a s druge strane, to njen organizam čini izuzetno podložnim tumorima.

Riječ je o dvije mutacije na genu MAD1L1, koje bi u normalnim okolnostima trebale ubiti embrij prije nego što dobije priliku razviti se u maternici.

Kad se stanica počne dijeliti nevjerojatnom brzinom, to može dovesti do rasta tumora koji se povremeno može pretvoriti u rak.

Stanje španjolske pacijentice je toliko rijetko da još nije dobilo ni ime.

Pacijentici je uzet uzorak krvi kako bi se sekvencionirali geni koji su najčešće uključeni u nasljedni rak, ali u njima nije otkrivena nikakva promjena.

” Do sada nikada nije opisan nijedan drugi ovakav slučaj. Akademski ne možemo govoriti o novom sindromu jer je to opis jednog slučaja, ali biološki jest.”, objasnio je Miguel Urioste, koautor studije, koji je do umirovljenja vodio kliničku jedinicu za rak u “CNIO” klinici.

Istraživački tim bio je zaintrigiran činjenicom da je pet agresivnih karcinoma koje je pacijentica razvila relativno lako nestalo. Zanimljivo je da je ista mutacija zbog koje je toliko često obolijevala, također je i spašavala od bolesti.

Hipoteza znanstvenika je da je “stalna proizvodnja izmijenjenih stanica izazvala obrambeni odgovor kod pacijentice i to pomaže da tumori nestanu”.

Znanstvenici navode da je jedan od najvažnijih aspekata ove studije otkriće da je imunološki sustav sposoban obraniti se protiv stanica s pogrešnim brojem kromosoma, a nadaju se da će ovo otkriće otvoriti nove terapeutske opcije u budućnosti.

Ostavi komentar

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Možda će vas zanimati

Prema rezultatima jednog istraživanja na UCL-u (University College London), genetske razlike značajno su povezane s vjerojatnosti kojom ljudi preuzimaju upraviteljske odgovornosti. Studija objavljena na...

Tehnologija

Istraživači s Imperial College u Londonu u Velikoj Britaniji razvili su fleksibilni sustav katetera koji je dizajniran da omogući pristup i liječenje dubokih područja...

Znanost

Prema podacima Nacionalne zaklade za bubrege, kronična bolest bubrega (CKD) dovodi do više smrtnih slučajeva nego rak dojke ili prostate te pogađa oko 37...

U indonezijskoj špilji otkriveni su skeletni ostaci čovjeka kojem je amputirana noga. Procjenjuje se da su ostaci stari oko 31.000 godina, što je do...

Oglašavanje