Connect with us

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Životopisi velikana

Žena koja nas je uvjerila da tamna materija postoji nikada nije dobila Nobelovu nagradu

Iako je odigrala jednu od najvažnijih uloga kada je u pitanju razumijevanje tamne materije, Vera svoju zasluženu Nobelovu nagradu nažalost nikada nije dobila.

Rodila se 1928.godine u Washington DC-u, a još kao mala djevojčica bila je fascinirana noćnim nebom.

“Nije bilo ništa zanimljivije u mom životu nego gledati noćno nebo”, rekla je Vera Rubin 1989. godine.

Oduvijek je znala kako će biti astronom, a u tom smjeru je krenula i kada je dobila stipendiju za prestižni ženski koledž Vassar na kojem je predavala i prva američka astronomkinja Marie Mitchelle.

Godine 1948., Rubin je jedina u svojoj godini diplomirala astronomiju, a odbili su ju i Princetonu i Harvard.

“ Princeton ne prima žene”, bio je odgovor koji je dobila. Naime većina prestižnih fakulteta je odobrila upis ženama tek 1975.

Iako je bila diskriminirana Robin ne odustaje te svoje školovanje nastavlja u Cornellu pod vrhunskom katedrom profesora među kojima je bio i poznati Nobelovac Richard Feynman.

Nije ju obeshrabrilo ni kada joj je učitelj izravno rekao da se ne drži tog polja, a ni kada su joj “ljubazno” ponudili da ne predstavlja svoj rad na sastanku Američkog astronomskog društva s obzirom na to da je bila trudna.

Bila je prva žena koja se koristila Palomarovim teleskopom, a tada se zaposlila i na Odsjeku zemaljskog magnetizma na Carnegiejevom institutu u Washingtonu, gdje je radila do kraja svoje karijere.

Rubin je bila nadahnuće, uzor i mentor onima koji su trebali pomoć.

“1980. kao mladi profesor s Yalea trebao sam savjet s obzirom na to da sam radio knjigu o tamnoj materiji. Kontaktirao sam Rubin iz vedra neba, a osim odgovora dobio sam ohrabrenje i nadahnuće”, napisao je Lawrence M. Krauss za Scientific American.

Unatoč svakoj karti koja nije bila na njegovoj strani, Vera je dobivala. Radila je promatranja galaksija koja se i danas koriste kao dokazi o postojanju tamne materije. Samo je mali broj fizičara imao tada interes u polju koje je ona istraživala sve dok nije uspjela pronaći prve eksperimentalne dokaze da bi takva naizgled nemoguća i neshvatljiva ideja mogla imati temelj u stvarnosti

Njezini proračuni rotacija zvijezda u galaksijama pokazali su da osim vidljive tvari u svemiru mora postojati i tamna tvar. Uočila je da postoji nesrazmjer između očekivanog i stvarnog kutnog kretanja galaksija.

Izračuni Vere Rubin pokazali su da bi u galaksijama, odnosno u aureolama oko njih, moralo postojati mnogo više nevidljive mase od one koju možemo vidjeti zahvaljujući svim vrstama elektromagnetskih zračenja. Na temelju tih opservacija razvijena je teorija o tamnoj tvari.

Zasluženu Nobelovu nagradu nažalost nikada nije dobila iako je na Rubin bilo da napokon uvjeri većinu astronoma u postojanje tamne materije. Za rad je čak i nemoguće reći da je teorijski s obzirom na to da je Nobelova nagrada iz fizike 2011. imala iste dokaze kao teorija da tamna materija postoji.

Astronomkinja Katie Mack konstatirala je “Iako je lijepo što se divimo dobitnicima Nobelove nagrade, kao kod svake nagrade – nedostaju imena”.

Bez obzira na Nobela, povijest će ju zapamtiti kao ženu koja je obilježila astronomiju 20-og stoljeća.

10 komentara

10 Comments

 1. Vera Lakatos

  28 prosinca, 2016 u 11:59 pm

  O jaddni ljudski rode, pa zar je važno kojeg je spola osoba koja se bavi znanošću?

 2. hasnamus

  29 prosinca, 2016 u 9:27 am

  bitno da monstrumi dobijaju nobelovu za mir

 3. Alojz Kajinic

  29 prosinca, 2016 u 2:07 pm

  Nobelova Nagrada se može dobiti samo ako je otkriće potrvdjeno eksperimentalno. Sto se tiče tamne materije (dark matter) još uvijek njeno postojanje nije dokazano ekperimentima. To sto Vera Rubin nije dobila Nobelovu Nagradu apsolutno nema nikakve veze s njenim spolom.

 4. Željko Matuško

  29 prosinca, 2016 u 5:49 pm

  Nije nas “uvjerila” nego je dokazala, to je bitna razlika.

 5. Berislav Curić

  29 prosinca, 2016 u 9:29 pm

  pokoj joj duši, ali to sa tamnom materijom je vjerojatno promašena teorija, s obzirom da se zasniva na pretpostavci na pretpostavku. Koliko znam, “tamna tvar” se pokazala kao infuzija pacijentu na samrti, odn. teoriji velikog praska, kojoj je prijetio potpuni krah u jednom momentu.
  S obzirom da sekularni znanstvenici nisu mogli drugačije objasniti postanak svemira, koristili su ljudima neshvatljive apstrakcije, poput “milijarda godina” i “beskonačno male točke” / “nezamislivo velike mase”. Koristivši navedene pojmove, stvorili su nekakvu ideju po kojoj je sve nastalo eksplozijom ničega, nekim čudom se organiziralo tijekom milijardi godina i eto danas i nas i svega ostaloga. Tu ideju su prozvali teorijom, i imenovali su je “teorija velikog praska”. Problem je bio jedino u tome što je moderna znanost ipak dostupna širokom pučanstvu, te su ljudi izračunali da taj veliki prasak, kao i sva materija u poznatom svemiru ne mogu držati na okupu sve ovo što vidimo oko nas, jer fali još otprilike 80% materije/mase za takvo što. Brže bolje je bilo potrebno smisliti rješenje za taj naoko nepremostiv problem, i tako se stvorila “tamna materija” kao zakrpa za tada već poprilično unosnu ideju kojoj je prijetio potpuni kolaps. Ta zakrpa je u idućim desetljećima omogućila masovnu indoktrinaciju svih slojeva društva teorijom koja to nije, uz obilatu potporu ljevičarskih medija, jer šteta bi bila da jedna tako veličanstvena ideja jednostavno – propadne.

  • Bender Rodriguez

   30 prosinca, 2016 u 10:33 am

   Berislave, slažem se s tobom 100% !!! Pa svaki pošteni rvat zna kako je nastao svemir, HDZ ga je napravio – zna se.

  • Raspisana Budala

   30 siječnja, 2017 u 1:01 am

   preporučio bih ti da se informiraš o razlici tamne materije i tamne energije prije ovakvih zaključaka. I nakraju, veliki prasak nije nastao iz ničeg niti je svemir nastao iz velikog praska. Veliki prasak je teorija o razvitku svemira i taj prasak traje još uvijek, a od čeg je nastao ne zna niko

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Popularno

Znanost za početnike

Iako se s nama ne bi složila ekipa iz Flat Earth Societyja, Zemlja je okrugla. U redu, ne baš u pravom smislu riječi, ali...

Kemija

One nastaju u oblacima i to na temperaturama nižim od 0°C izravno iz vodene pare u zraku, a ne smrzavanjem vode kako se obično...

Znanost za početnike

Znanstvenici vjeruju da je u najvećem broju slučajeva uzročnik potresa mehanizam tektonike ploča, tj. kretanje litosferskih ploča i njihova međusobna interakcija.

Fizika

Jeste li oduvijek imali goruću želju putovati kroz vrijeme? Dobre vijesti! Putovanje kroz vrijeme je moguće. Zapravo, već to radite. Krećete se kroz vrijeme...

Fizika

Svima nam je dobro poznato da je Albert Einstein, jedan od najznačajnijih fizičara 20. stoljeća, bio uistinu zanimljiva i osebujna ličnost. No, jeste li...

Oglašavanje

Možda će vas zanimati

Astrofizika

Rezultati prvog testiranja XENON1T uređaja pokazuju da se radi o najosjetljivijim detektorom tamne tvari na Zemlji. Osjetljivost detektora – podzemnog promatrača koji čeka koliziju...

Astrofizika

Ako se potvrde rezultati nedavnog istraživanja prema kojem se svemir širi 8% brže nego što to dopuštaju zakoni fizike kakve poznajemo danas, to će...

Fizika

Kako se sad čini, najveći ubrzivač čestica na svijetu, popularni LHC u švicarskom CERN-u, možda je na tragu nove elementarne čestice koja bi značajno...

Znanost

Bez obzira na silne „znanstvene rasprave” koje se odvijaju preko medija, znanstvenici se ne spore oko toga postoji li evolucija (postoji), mijenja li se...

Oglašavanje