Pratite nas

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Zdravlje i Medicina

Žene kirurzi imaju manju stopu smrtnosti pacijenata

Nadamo se da vam kirurzi neće pretjerano trebati, ali ako biste imali izbora birati između kirurginje ili kirurga, koga biste odabrali? Bi li spol kirurga učinio razliku? Nekima bi, jer se čak i u ovoj godini događaju slučajevi da se odbija operacija zbog ženskog liječnika.

Postotak kirurginja kontinuirano raste tijekom posljednjih 50 godina u većini razvijenog svijeta. To nije samo velika stvar za ravnopravnost nego i zato što ako imate ženskog kirurga, manje je vjerojatno da ćete umrijeti unutar mjesec dana od operacije.

Stopa smrtnosti pacijenata poslije operacija koje obave kirurginje neznatno je manja nego kad su u pitanju kirurzi, pokazalo je tako nedavno provedena studija u Kanadi. Analiza je provedena na ukupno 104.630 pacijenata koji su bili podvrgnuti raznim operativnim zahvatima kod 3.314 različita kirurga. Pacijenti su bili prilagođeni uklanjanju varijabli kao što su posebni uvjeti, dob, spol i dohodak. Kirurzi su se također podudarali s obzirom na dob i iskustvo, kao i broj operacija koje su obavili i bolnicu u kojoj rade.

Iako je gotovo uvriježeno mišljenje kako su muški liječnici stručniji i spretniji, kanadsko je istraživanje pokazalo da su žene vještije, da sve upute slijede preciznije te da im je vještina komuniciranja s ostalim dijelom tima bolja.

Koautor studije dr. Raj Satkunasivam, kirurg bolnice Houston Methodist, kaže sljedeće: “Kirurgija je profesija u kojoj dominiraju muškarci, a liječnice moraju biti ‘bolje od najboljih’ u toj struci kako bi uspjele”.

Brojčano izraženo, prema studiji se kod pacijenata koji su operirani od strane kirurginja u roku od 30 dana nakon operativnog zahvata dogodilo prosječno 12 posto manje komplikacija i smrti. Na svakih se 230 operativnih zahvata dogodila jedna smrt više kada bi ih obavljali muški kolege.

Rezultati studije su pokazali da kirurginje vjerojatno posvećuju više pozornosti pacijentima te su manje sklone riziku pa će tako u slučaju nedoumice prije upitati za savjet ostale članove svog tima.

Autori studije svejedno poručuju da su rezultati istraživanja relativni i da se ne može još uvijek govoriti o pravilu, što znači da ne bi trebalo nipošto strahovati od ishoda operacije ovisno o spolu liječnika koji će nas operirati.

“S obzirom na isključenost žena iz procesa operativnih zahvata tijekom povijesti i s obzirom na nevidljivi ‘stakleni strop’ kada su u pitanju rukovodeće funkcije, akademsko napredovanje i pravičnost u pogledu plaća kirurginja i kirurga, ova je studija jako značajna. Pokazuje kako bi trebala postojati jednakost među spolovima kad su u pitanju navedeni profesionalni standardi”, kaže dr. Heather Logghe, znanstvenica Sveučilišta Thomas Jefferson u Philadelphiji.

11 komentara

11 Comments

 1. Lea Rok

  31 listopada, 2017 u 6:04 pm

  Iva Kozul ❤️

 2. Iva Kozul

  31 listopada, 2017 u 6:08 pm

  I ja bi tebe trebala oznaciti Lea Rok

 3. Anesa Ferizovic

  31 listopada, 2017 u 9:05 pm

  Tanja Sprečić 😀

 4. Mijo Grabovac

  31 listopada, 2017 u 9:27 pm

  Vrlo zanimljivo… šteta što u članku nema link od studije, baš me zanimalo za pročitati.

 5. Jakov Vuković

  31 listopada, 2017 u 10:56 pm

  Josip Vrbat izgleda da nisu uzeli u obzir tvoje rezultate na kardiokirurgiji 😛

 6. Goran Tosic

  1 studenoga, 2017 u 3:42 am

  Ne postoje hirurginje,vec samo hirurzi ?

 7. Zeljko Macekovic

  1 studenoga, 2017 u 4:56 pm

  A joooj mi bas mozemo birati.

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Oglašavanje

Možda će vas zanimati

Kemija

Nevjerojatna pomoć koja je nadohvat ruke

Biljke i životinje

Prema studiji koje je provedena od strane Royal Society of Open Science, čini se da psi preferiraju žene u odnosu na muške vlasnike. Znanstvenici su,...

Zdravlje i Medicina

Menopauza je nešto kroz što prolaze sve žene i osobe koje imaju maternicu. To može biti teško vrijeme dok ne naučite više o svom...

Oboljenja i poremećaji

Ovo nećete čuti od plus size modela

Oglašavanje