Pratite nas

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Evolucija

Žene su pomogle muškarcima da razviju zdravije gene

Foto: Unsplash

Evolucijom je muški spol razvio zdravije gene zahvaljujući svojim genetskim vezama sa ženama, pokazalo je jedno istraživanje. Iako je, kažu istraživači, učinak kulture poprilično umanjio ovaj genetski impuls.

Istraživanje koje je proveo tim dr. Stephena Stearnsa sa Sveučilišta Yale otkriva da genetske veze između muškaraca i žena imaju snažan međusobni utjecaj kao odgovor na prirodnu selekciju.

“Budući da ta veza postoji, muškarci reagiraju evolucijski drugačije na prirodnu selekciju nego što bi reagirali da te veze nema. U ovom slučaju, oni reagiraju na način koji unapređuje njihovo zdravlje”, kaže Stearns. “Muškarci selekcijom postaju zdraviji: snižavaju im se kolesterol, krvna glukoza i tlak zbog utjecaja koji do njih dolaze preko žena, a ne zbog utjecaja koji djeluju direktno na njih.”

Geni koji djeluju na tjelesne osobine izloženi su različitim selekcijskim pritiscima, jedne vrste kod žena, a druge kod muškaraca. Pa kakav utjecaj ti različiti pritisci imaju na osobine, s obzirom na to da su tijekom generacija pola svog vremena geni proveli u ženama, a pola u muškarcima? Da bi to istražio, Stearns je s kolegama uzeo podatke iz dugogodišnjih američkih medicinskih studija i analizirao niz osobina kod 1.500 obiteljskih stabala s oko 15 tisuća članova.

Njihova studija, kako piše u časopisu Proceedings of the Royal Society B, bavila se osobinama koje su pod utjecajem naših gena – visinom, težinom, krvnim tlakom i glukozom, ukupnim kolesterolom te dobi pri prvom porodu.

Istraživači su najprije mjerili kakav utjecaj svaka od ovih osobina ima na brojnost potomstva kod muškaraca i kod žena. To pokazuje stupanj evolucijske prednosti koju svaki od ovih utjecaja ima na pojedinca. Primjerice, žene s nižim kolesterolom, krvnim tlakom i nižom glukozom imale su brojnije potomstvo, ali na muškarce to nije imalo nikakvog utjecaja.

Nadalje, Stearn i tim proučavali su interakciju čitave mreže utjecaja i ulogu koju oni zapravo imaju u obiteljskim stablima. Pronašli su da je učestalost “zdravih” gena veća kod muškaraca povezanih sa ženama koje imaju takve gene. Stearns kaže da ova otkrića, zajedno s onima koje još nije objavio, pokazuju da razvoj muškaraca ide prema nižoj razini kolesterola, nižem krvnom tlaku i manjoj glukozi u krvi, unatoč nepostojanju selektivne prednosti za to. “Što se tiče glavnih prijetećih čimbenika za razvoj srčanih bolesti i dijabetesa, i tu se selekcija kreće u pozitivnom smjeru za muškarce”, kaže on. “Istraživanje je pokazalo da su i muškarci utjecali na žensku evoluciju, ali efekt nije bio toliko jak.” Stearns objašnjava da ova studija ne rasvjetljava mehanizam kojim se genetskom vezom između muškaraca i žena ostvaruju ovakvi rezultati.

Kulturni učinak

Profesor Rob Brooks s australskog sveučilišta New South Wales koji je proučavao ko-evoluciju mužjaka i ženki kod kukaca, pozdravlja ovu studiju s oduševljenjem jer je istraživanje obavljeno i na ljudima. “Naišli su na izvanrednu dugoročnu medicinsku studiju s rodoslovljima koja je omogućila uvid u genetske informacije.” Brooks dodaje da bi utjecaj kulture mogao imati velik utjecaj na konačne rezultate studije. Kaže da su Stearns i njegovi kolege kontrolirali utjecaj kulture na studiju koliko su mogli, ali kultura i dalje može utjecati na ishod istraživanja. Sasvim sigurno da kulturalni čimbenici poput prehrane i vježbanja mogu utjecati na poništavanje učinka bilo kakvog genetskog trenda kod muškaraca koji ide u smjeru poboljšavanja gena.

“Od velike je važnosti činjenica da se kultura mijenja velikom brzinom”, kaže Stearns. “Kultura zapravo mijenja selekcijske pritiske na biološke osobine, što je uzrok povećanja razlika između kulture i biologije.”

Izvor: ABC Science

Možda će vas zanimati

Biljke i životinje

Zanimljivosti o mačkama mogu nas ne samo zabaviti, nego i proširiti naše znanje o ovim misterioznim i neodoljivim životinjama. Mačke su odavno zauzele posebno...

Veliki znanstvenici

Hipoteza, često smatrana jednostavnom pretpostavkom, predstavlja temeljni kamen znanstvenog istraživanja i razumijevanja svijeta koji nas okružuje. Kada govorimo o znanosti, često se spominju različiti...

Veliki znanstvenici

Kada nam na pamet padnu najpoznatiji izumi Nikole Tesle, često nas zapljusne val znatiželje i divljenja prema ovom vizionaru čiji radovi i danas rezoniraju...

Arheologija i paleontologija

Zamislite ovo: anatomija, to čudesno područje koje nas vodi u najskrivenije kutke našeg bića. Možda vas sjećanja odvedu u dane srednje škole, s rukavicama...