Pratite nas

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Psihologija

Žene za vezu odabiru ljubazne muškarce

Foto: Pixabay

“Kada žene biraju partnera za ljubavnu vezu ljubaznost i nesebičnost stoje ispred drugih poželjnih osobina. Saznanje da je moj dečko pomagao osobama s invaliditetom potpuno me rastopilo,” kaže Londončanka Ros Fewster koja je pronašla partnera uz pomoć posredničke agencije.

Njezino mišljenje pobija uvriježeni stav da će žene prije odabrati “zločeste dečke” nego one dobre. Kanadski istraživači ispitivali su način na koji odabiremo ljubavne partnere. Dobivene rezultate obradili su i objavili u časopisu British Journal of Psychology. Prema njihovim saznanjima, mnoge žene vrednuju osobine muškog partnera poput Ros Fewster.

Studija je utvrdila da žene neovisno o tome traže li kratkotrajnu ili dugotrajnu vezu izabiru muškarce koji djeluju velikodušno. Međutim, to ne vrijedi i za muškarce. Oni nesebičnost cijene u dugotrajnim vezama, dok ista osobina nije poželjna za kratkotrajne.

U ispitivanju je sudjelovalo 300 dragovoljaca, 150 žena i isto toliko muškaraca. Od ispitanika je zatraženo da popune formulare poput onih u agencijama za pronalaženje partnera. Traženi su podatci o osobnim karakteristikama i osobinama koje presuđuju u odabiru mogućeg ljubavnog partnera. Dobiveni “profili” su upotpunjeni slikama nakon čega su ponuđeni članovima skupine na ocjenu njihove poželjnosti.

Ispitivači su izmijenili jedan dio odgovora u profilima nekih ispitanike kako bi pojačali dojam ljubaznosti i dobrote, te pratili učinak na interes potencijalnih partnera.

“U nekim smo profilima dodali naznake altruističnosti poput ` volim pomagati drugima i `volontiram u podjeli hrane siromašnima`”, kaže autor, dr. Pat Barclay s University of Guelph, Kanada. “Otkrili smo da su živi interes žena izazivali nesebični muškarci, pa čak i oni s blagim naznakama altruističnosti.” To što žene visoko vrednuju velikodušnost potencijalnih partnera dr. Barclay objašnjava evolucijskim razlozima. “Ako je čovjek ljubazan i velikodušan prema drugima, čak i strancima, velika je vjerojatnost da bi mogao postati dobar i velikodušan roditelj.”

Visoko mjesto velikodušnosti pri ocjeni poželjnih osobina potencijalnih muških partnera dr. David Lewis, član British Psychological Society i autor knjige `Ljubav i prezir: Enigma osobnih privlačnosti,` ne smatra iznenađenjem.

“Poznato je da žene često privlače muževne karakteristike, ali da pritom dojam privlačnosti pojačava neka sitna ženska značajka koju pronađu kod istog muškarca, poput slabije maljavih podlaktica ili nešto duljih trepavica,” rekao je. Altruizam u muškaraca stoga se može smatrati “ublaženom muževnošću”, dodao je on.

Na naše ocjenjivanje privlačnosti osobe mnogo će više utjecati njezin vanjski izgled nego li naznaka njezine ljubaznosti. Svoje mišljenje o drugim ljudima stvaramo nevjerojatno brzo, često u prvoj sekundi susreta, dok u nastavku samo tražimo potvrdu prvog dojma.

Dr. Virén Swamija, specijalista za međusobne odnose iz Odjela za psihologiju na University of Westminster ne dijeli navedeno mišljenje. On je proučavao kako se prvi dojmovi mijenjaju u nastavku komunikacije. Otkrio je da su u prvom dojmu presudni fizički faktori poput izgleda lica i tjelesne težina, dok kasnije vodeću ulogu preuzima osobnost. “Naše istraživanje je pokazalo da su toplina, srdačnost i osjećaj ugode u razmjeni mišljenja osobito važni za obostrano privlačenje. Pojam altruizma istovremeno uključuje i pojmove topline i srdačnosti,” dodao je on.

Dr. Swami smatra da ljude privlači altruizam potencijalnih partnera više zbog kulturnih nego li evolucijska razloga. “Većina nas cijeni altruizam, mi volimo ljubazne ljude.” Ali kako onda objasniti opažanje da muškarci ne traže altruizam partnera u kratkoj strastvenoj vezi? “To bi se moglo pripisati strahu muškaraca da altruistične žene neće sav svoj interes usmjeriti samo za njih,” rekao je dr. Lewis. “Muškarci su vrlo samoživi i vide sebe kao središte svoga svijeta.”

Kako sve navedeno djeluje pri sklapanja poznanstava i uspostavljanja veza? Da li su ljudi svjesni da će biti privlačniji potencijalnim partnerima, ako se budu predstavili kao ljubazni, brižni i velikodušni?

Ros Fewster misli da neki muškarci to smišljeno rade. “Žene to ne moraju činiti, jer muškarci uzimaju zdravo za gotovo da su žene ljubazne. Žene sa svoje strane često misle da ljubaznost nije dovoljna te da muškarci traže više. No muškarci se moraju više potruditi da bi dokazali dublji interes za partnericu, te da im nije samo do seksa.”

Izvor: BBC News

Možda će vas zanimati

Računarstvo i internet

Kvantna tehnologija je fascinantno područje koje koristi principe kvantne fizike za stvaranje novih i moćnih alata. Za razliku od klasične tehnologije, koja se oslanja...

Psihologija

Psihološki eksperimenti često otkrivaju fascinantne uvide u ljudsko ponašanje, ali također mogu podići ozbiljna etička pitanja. Iako su mnogi poznati psihološki eksperimenti pridonijeli našem...

Geografija i geologija

Oceani, koji pokrivaju više od 70% površine Zemlje, predstavljaju najveću i najmanje istraženu zonu našeg planeta. Unatoč svojoj ogromnoj veličini, manje od 5% oceanskog...

Arheologija i paleontologija

Nedavno otkriven fosil neandertalskog djeteta u Španjolskoj izazvao je veliki interes među znanstvenicima. Ovaj fosil, koji pokazuje karakteristike Downovog sindroma, predstavlja prvi dokaz ove...