Connect with us

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Biotehnologija

Zidovi s pametnim biljem kontrolirat će nam kvalitetu zraka

Pametni biljni zidovi će prepoznavati štetne agense

Zidovi u našim domovima možda uskoro postanu spoj organskog dizajna i praćenja kvalitete zraka.

Neal Stewart sa Sveučilišta Tennessee i njegovi kolege objavili su studiju u časopisu Science u kojoj modificirane kućne biljke, kao što je ukrasni duhan, mijenjaju boju pod UV i LED svjetlom kad su izložene tzv. VOC česticama. Te čestice uključuju štetne kemijske spojeve koji mogu biti kratkoročno ili dugoročno negativne za ljudsko zdravlje.

Znanstvenici su surađivali s dizajnerima kako bi spojili svojstva biljaka s estetikom. Tako je došlo do prijedloga izrade zidova u kojima bi raslo takvo bilje.

Nije prvi put da znanstvenici koriste biljke kao biosenzore dizajnirane biotehnologijom. Time se bavi jedna čitava nova grana znanosti zvana sintetska biologija.

Sintetska biologija omogućuje da farmeri uzgajaju kulture otporne na razne nametnike i bolesti bez uporabe otrova. Neal Stewart je dosad već sudjelovao u više studija u kojima su biljke bile dizajnirane da reagiraju na određene uvjete kao što je, primjerice, premalo ili previše prisutnosti dušika.

Foto: Tennessee.edu

Takve biljke, recimo, isijavaju sjaj određene boje kad se gledaju pod specijalno dizajniranim filterima. U ovoj konkretnoj studiji Stewart je otišao i korak dalje. Razvijen je koncept koji spaja sintetsku biologiju s estetikom, u kojem se nalaze biosenzorske biljke koje su direktno posađene u specijalno dizajnirane kućne vertikalne vrtove, tj. ukrasne zidove.

Takvi “živi zidovi” sadržavaju biosenzore koji mogu detektirati različita onečišćenja poput plijesni, radonskog plina ili pak visokih koncentracija hlapljivih organskih spojeva, tj. VOC čestica i dušikovih oksida.

Stewart objašnjava kako biosenzori biljaka mogu biti dizajnirani da reagiraju na štetne agense na više različitih načina, kao što bi bilo postupno mijenjanje boje lišća ili upotreba fluorescencije. “Mogu učiniti puno više od ukrašavanja naših prostora”, napominje Stewart. “Mogli bi nas upozoravati na prisutnost opasnosti u našem okruženju”.

Znanstvenici ovu ideju itekako namjeravaju odvesti dalje od samog koncepta pa se uskoro možemo nadati da se cijela priča polako iz laboratorija prenese u naše domove.

Ostavi komentar

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Popularno

Znanost za početnike

Iako se s nama ne bi složila ekipa iz Flat Earth Societyja, Zemlja je okrugla. U redu, ne baš u pravom smislu riječi, ali...

Kemija

One nastaju u oblacima i to na temperaturama nižim od 0°C izravno iz vodene pare u zraku, a ne smrzavanjem vode kako se obično...

Znanost za početnike

Znanstvenici vjeruju da je u najvećem broju slučajeva uzročnik potresa mehanizam tektonike ploča, tj. kretanje litosferskih ploča i njihova međusobna interakcija.

Fizika

Jeste li oduvijek imali goruću želju putovati kroz vrijeme? Dobre vijesti! Putovanje kroz vrijeme je moguće. Zapravo, već to radite. Krećete se kroz vrijeme...

Fizika

Svima nam je dobro poznato da je Albert Einstein, jedan od najznačajnijih fizičara 20. stoljeća, bio uistinu zanimljiva i osebujna ličnost. No, jeste li...

Oglašavanje

Možda će vas zanimati

Zdravlje i Medicina

Otkrivamo vam 10 dobrobiti hladnog vremena zbog kojih još više volimo jesen i zimu.

Ekologija i okoliš

Podaci pokazuju da broj smrtnih slučajeva povezanih sa zagađenjem u Indiji raste.

Svemir

Astronautima je odobren povratak u svemirsku stanicu, no problem još uvijek nije riješen i još se nije otkrilo odakle curi kisik.

Ekologija i okoliš

Istraživači su otkrili atmosferski predio koji ljudska aktivnost nije uspjela dotaknuti i promijeniti.

Oglašavanje