Pratite nas

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Psihijatrija

Zlostavljanje djece ostavlja ožiljke u njihovom DNA kodu

Tzv. molekularni ožiljci se prenose u sljedeću generaciju

Za psihičke ožiljke koje zlostavljanje ostavlja već svi dobro znamo. Ono što najnovija studija s Harvarda pokazuje jest da zlostavljanje djece može ostaviti one puno dublje posljedice te da se tragovi toga iz najranije dobi mogu reflektirati u DNA kodu.

Pronađena je, dakle, veza između zlostavljanja u dječjoj dobi te kemijskih markera u genetskom kodu žrtava. Do tog su otkrića znanstvenici došli proučavajući kemijski proces metilaciju u uzorcima DNA iz sperme muškaraca. Saznali su kako je jasna razlika između onih muškaraca koji su proživjeli zlostavljanje bilo koje vrste od onih koji nisu imali takvih iskustava.

Informacija u DNA se prenosi generacijama

To saznanje ne samo da dokazuje dugoročan učinak psiholoških trauma na ljudski organizam, nego su znanstvenici saznali još nešto bitno. Naime, informacija o zlostavljanju se može putem izmijenjenog DNA koda prenositi dalje generacijama. Što to konkretno znači? Veću sklonost depresiji i PTSP-u.

Nešto slično je dokazano prije desetak godina na crvima. Izlagani su istovremeno svjetlu i električnoj struji, dok je jedna druga grupa izlagana samo udarima svjetla. Nakon što su istom eksperimentu izloženi i njihovi potomci rezultati su pokazali svoje. Potomci onih crva koji su izlagani i struji i svjetlu za vrijeme kratkotrajnog bljeska svjetla su pokazali iste reakcije kao da su pogođeni strujom.

Istaknuto je i da su takozvani “molekularni ožiljci” ranije bili dokazani u studijama ne samo na crvima, nego i na miševima, a sad su isto uspjeli dokazati i na manjoj skupini od 34 muškaraca.

Iako skromnog uzorka, studija potvrđuje nešto slično što je već ustanovljeno u kontroverznom istraživanju iz 2015. Naime, pronađeno je da su djeca preživjelih iz holokausta sklonija razvoju depresije i anksioznosti.

“Već znamo kako postoje mnogi bihevioralni mehanizmi kojima se traumatsko iskustvo prenosi dalje na sljedeće generacije. Trauma očigledno utječe na one koji su ju proživjeli. Često ih onda čini depresivnima, pojavljuje se i PTSP, ali sad znamo i da se takva mentalna stanja mogu prenijeti na naredne generacije”, potvrdila je dr. Andrea Roberts.

 

Ostavi komentar

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Oglašavanje

Možda će vas zanimati

Genetika

Kako bi se proširila tehnologija za modificiranje gena i njihove ekspresije, znanstvenici su razvili CRISPR sustav koji cilja RNA umjesto DNA. Ove kemijski modificirane...

Wellness i prehrana

Nije tajna da redovita tjelovježba umanjuje rizik ili čak sprječava nastajanje brojnih kroničnih bolesti, poput dijabetesa i ateroskleroze. Sada su znanstvenici iz Kopenhagena potvrdili...

Genetika

Znanstvenici su analizirali trodimenzionalnu strukturu proteina koji inače sprječava razvoj kolorektalne polipoze. Gen koji kodira taj protein se naziva MUTYH. Mutacija tog gena uzrokuje...

Genetika

Ljudi, kao i svi drugi organizmi na Zemlji, svakodnevno su izloženi različitim vanjskim utjecajima čije će djelovanje ostaviti trag na budućim generacijama. Iako se...

Oglašavanje