Pratite nas

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Wellness i prehrana

Znanstvenici dokazali zašto je preskakanje večere korisno za zdravlje i mršavljenje

Istraživanje koje je nedavno objavljeno u časopisu Obesity pokazalo je da na kilograme ne utječe samo kalorijska vrijednost obroka, nego i vrijeme u kojem ga jedemo.

“Konzumacija obroka u skladu s cirkadijskim ritmom, što ranije, utječe na smanjenje tjelesne težine i poboljšanje metabolizma”, kažu autori studije za portal Medical News Today. Dodaju i kako istraživanjem nije razjašnjeno koji top mehanizmi djeluju na gubitak kilograma.

Prije nego uskočite u kupaći kostim: Jednodnevni plan prehrane za ‘ravnanje’ trbuha
Znanstvenici su ispitanike podijelili u dvije skupine. Obje skupine jele su tri obroka dnevno četiri dana, ali u različito vrijeme. Svi ispitanici bili su dobrog zdravlja, u dobi od 20 do 45 godina.
Jedna skupina jela je doručak u osam sati ujutro, a drugi obrok u 14 sati. Potom ništa nije jela do idućeg doručka. Kontrolna grupa jela je doručak u osam sati ujutro, ručak u 14 sati i večeru u 20 sati.

Keto smoothie – za sve one koji ne jedu voće
Nakon četiri dana takvog režima ispitanici su podvrgnuti mjerenju metaboličkih funkcija koje je uključivalo sagorijevanje kalorija. Potom su odgovarali na pitanja o gladi i apetitu te im je iz uzorka urina i krvi koji su uzimani ujutro i navečer mjeren hormon gladi.

Rezultati su pokazali da u sagorijevanju kalorija nema velikih razlika među skupinama. Osobe kojima je razmak između zadnjeg obroka u danu i prvog u idućem danu bio veći, manje su osjećale glad i nižu razinu hormona gladi su imale u organizmu. Pokazalo se i da je ta skupina sagorjela više masnoća u 24 sata.

Zaključak studije je da veći razmak između posljednjeg i prvog obroka potiče gubljenje masnoća, odnosno pomaže tijelu da se prebaci sa sagorijevanja ugljikohidrata u sagorijevanje kalorija te na taj način stvara energiju.

Ostavi komentar

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Oglašavanje

Možda će vas zanimati

Psihologija

Jedna od ozbiljnih posljedica sjedilačkog načina života jest upravo pretilost. Manjak kretanja i fizičke aktivnosti uzrokuje nagomilavanje suvišnih kilograma. Već je poznato kako pretilost...

Zdravlje i Medicina

Masne kiseline srednjeg lanca koje možemo pronaći u energetskim pićima mogle bi jednog dana služiti kao zaštita od srčanog udara. Srčani udar je i...

Zdravlje i Medicina

Više-manje svi znamo da bi se trebali zdravo hraniti i redovito vježbati. No, kako stvari stoje, vježbanje i zdrava prehrana ne služe samo da...

Zdravlje i Medicina

Otkrivamo vam 10 dobrobiti hladnog vremena zbog kojih još više volimo jesen i zimu.

Oglašavanje