Connect with us

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Wellness i prehrana

Znanstvenici dokazali zašto je preskakanje večere korisno za zdravlje i mršavljenje

Istraživanje koje je nedavno objavljeno u časopisu Obesity pokazalo je da na kilograme ne utječe samo kalorijska vrijednost obroka, nego i vrijeme u kojem ga jedemo.

“Konzumacija obroka u skladu s cirkadijskim ritmom, što ranije, utječe na smanjenje tjelesne težine i poboljšanje metabolizma”, kažu autori studije za portal Medical News Today. Dodaju i kako istraživanjem nije razjašnjeno koji top mehanizmi djeluju na gubitak kilograma.

Prije nego uskočite u kupaći kostim: Jednodnevni plan prehrane za ‘ravnanje’ trbuha
Znanstvenici su ispitanike podijelili u dvije skupine. Obje skupine jele su tri obroka dnevno četiri dana, ali u različito vrijeme. Svi ispitanici bili su dobrog zdravlja, u dobi od 20 do 45 godina.
Jedna skupina jela je doručak u osam sati ujutro, a drugi obrok u 14 sati. Potom ništa nije jela do idućeg doručka. Kontrolna grupa jela je doručak u osam sati ujutro, ručak u 14 sati i večeru u 20 sati.

Keto smoothie – za sve one koji ne jedu voće
Nakon četiri dana takvog režima ispitanici su podvrgnuti mjerenju metaboličkih funkcija koje je uključivalo sagorijevanje kalorija. Potom su odgovarali na pitanja o gladi i apetitu te im je iz uzorka urina i krvi koji su uzimani ujutro i navečer mjeren hormon gladi.

Rezultati su pokazali da u sagorijevanju kalorija nema velikih razlika među skupinama. Osobe kojima je razmak između zadnjeg obroka u danu i prvog u idućem danu bio veći, manje su osjećale glad i nižu razinu hormona gladi su imale u organizmu. Pokazalo se i da je ta skupina sagorjela više masnoća u 24 sata.

Zaključak studije je da veći razmak između posljednjeg i prvog obroka potiče gubljenje masnoća, odnosno pomaže tijelu da se prebaci sa sagorijevanja ugljikohidrata u sagorijevanje kalorija te na taj način stvara energiju.

Ostavi komentar

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Popularno

Znanost za početnike

Iako se s nama ne bi složila ekipa iz Flat Earth Societyja, Zemlja je okrugla. U redu, ne baš u pravom smislu riječi, ali...

Kemija

One nastaju u oblacima i to na temperaturama nižim od 0°C izravno iz vodene pare u zraku, a ne smrzavanjem vode kako se obično...

Znanost za početnike

Znanstvenici vjeruju da je u najvećem broju slučajeva uzročnik potresa mehanizam tektonike ploča, tj. kretanje litosferskih ploča i njihova međusobna interakcija.

Fizika

Jeste li oduvijek imali goruću želju putovati kroz vrijeme? Dobre vijesti! Putovanje kroz vrijeme je moguće. Zapravo, već to radite. Krećete se kroz vrijeme...

Fizika

Svima nam je dobro poznato da je Albert Einstein, jedan od najznačajnijih fizičara 20. stoljeća, bio uistinu zanimljiva i osebujna ličnost. No, jeste li...

Oglašavanje

Možda će vas zanimati

Zdravlje i Medicina

Tim inženjera sa Sveučilišta u San Diegu osmislio je novi mekani i rastezljivi flaster za nošenje koji može istovremeno pratiti krvni tlak (BP) i...

Wellness i prehrana

Znanstvenici sa Sveučilišta Friedrich Schiller u Jeni i Sveučilišne bolnice u Jeni dekodirali su antihipertenzivni učinak omega-3 masnih kiselina. U dva objavljena članka u...

Znanost

Znanstvenici su otkrili da odsutnost endokanabinoida u hipokampusu, ključnoj regiji mozga koja sudjeluje u stvaranju sjećanja i osjećaja, rezultira depresivnim ponašanjem

Zdravlje i Medicina

Otkrivamo vam 10 dobrobiti hladnog vremena zbog kojih još više volimo jesen i zimu.

Oglašavanje