Connect with us

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Kemija

Znanstvenici izumili materijal koji sam otklanja ogrebotine na ekranu

Kemičari s University of California u Riversideu su izumili materijal za ekrane pametnih mobilnih uređaja koji sam sebe može popraviti.

Voditelj istraživanja Chao Wang je sa svojim timom znanstvenika proveo nekoliko testiranja tog materijala, uključujući i njegovu sposobnost da popravi samog sebe u slučaju ogrebotina i ostalih oštećenja. Kada su ga znanstvenici raspolovili, on se automatski ponovno spojio u roku od 24 sata.

Taj materijal je napravljen od rastezljivog polimera i ionske soli, a može se rastegnuti i postići veličinu 50 puta veću od prvotne. U njemu nastaju posebne veze tj. ionsko-dipolne interakcije između nabijenih iona i polarnih molekula. Kada se materijal razbije ili ogrebe, ioni i molekule se počnu privlačiti kako bi “zacijelile” materijal.

Wang kaže da su u ovom slučaju znanstvenici po prvi put izumili materijal koji može popraviti samog sebe i u isto vrijeme provoditi struju, što je posebno korisno kada se radi o ekranima pametnih telefona i baterijama.

Neki pametni telefoni marke LG već imaju takav materijal na stražnjem dijelu uređaja koji može otkloniti ogrebotine, ali on ne može provoditi struju pa ga proizvođači ne mogu koristiti u izradi ekrana. Ispod ekrana većine uređaja nalaze se brojne elektrode i kada ga dodirnete prstom (koji je također vodič), stvara se strujni krug koji daje naredbe uređaju.

Wang predviđa da će se taj materijal koristiti u proizvodnji pametnih uređaja i baterija do 2020 i da će uvelike promijeniti naš svakodnevni život jer će pametni telefoni imati mnogo bolje funkcije nego što ih imaju danas.

3 komentara

3 Comments

 1. Matej Horvat

  11 travnja, 2017 u 12:34 pm

  Napokon

 2. Vedran Čegrlj

  11 travnja, 2017 u 8:32 pm

  Ne piskarajte gluposti koje ni nasi unuci nece dozivjeti da budu u siroj primjeni…

 3. Zhendra Kenwood

  12 travnja, 2017 u 10:46 am

  dosad gorilla screen a sad terminator screen

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Oglašavanje

Možda će vas zanimati

Bakterije i virusi

Iako su prethodna istraživanja pokazala kako unutar našeg genetskog koda postoje neaktivni virusi ili njihovi fragmenti, a koje smo dobili od naših predaka, tim...

Kemija

Sedamdeset istraživača sastavilo je opširni priručnik s detaljnim objašnjenjima za buduće proizvođače. Grafen se smatra materijalom budućnosti zbog svoje nevjerojatne snage i mnoštva mogućih...

Neuroznanost

O svom mozgu često mislimo kao o jednom velikom organu unutar naših lubanja, no on se zapravo sastoji od mnogo malih struktura koje nam...

Znanost

Znanstvenici vjeruju da su otkrili najstariji materijal na Zemlji, zvjezdanu prašinu iz meteorita Murchinson koji je 1969. godine pao na područje jugoistočne Australije. Pojasnili...

Oglašavanje