Connect with us

Znanost

Kemija

Znanstvenici izumili materijal koji sam otklanja ogrebotine na ekranu


Kemičari s University of California u Riversideu su izumili materijal za ekrane pametnih mobilnih uređaja koji sam sebe može popraviti.

Voditelj istraživanja Chao Wang je sa svojim timom znanstvenika proveo nekoliko testiranja tog materijala, uključujući i njegovu sposobnost da popravi samog sebe u slučaju ogrebotina i ostalih oštećenja. Kada su ga znanstvenici raspolovili, on se automatski ponovno spojio u roku od 24 sata.

Taj materijal je napravljen od rastezljivog polimera i ionske soli, a može se rastegnuti i postići veličinu 50 puta veću od prvotne. U njemu nastaju posebne veze tj. ionsko-dipolne interakcije između nabijenih iona i polarnih molekula. Kada se materijal razbije ili ogrebe, ioni i molekule se počnu privlačiti kako bi “zacijelile” materijal.

Wang kaže da su u ovom slučaju znanstvenici po prvi put izumili materijal koji može popraviti samog sebe i u isto vrijeme provoditi struju, što je posebno korisno kada se radi o ekranima pametnih telefona i baterijama.

Neki pametni telefoni marke LG već imaju takav materijal na stražnjem dijelu uređaja koji može otkloniti ogrebotine, ali on ne može provoditi struju pa ga proizvođači ne mogu koristiti u izradi ekrana. Ispod ekrana većine uređaja nalaze se brojne elektrode i kada ga dodirnete prstom (koji je također vodič), stvara se strujni krug koji daje naredbe uređaju.

Wang predviđa da će se taj materijal koristiti u proizvodnji pametnih uređaja i baterija do 2020 i da će uvelike promijeniti naš svakodnevni život jer će pametni telefoni imati mnogo bolje funkcije nego što ih imaju danas.

3 komentara

3 Comments

 1. Matej Horvat

  travanj 11, 2017 kod 12:34 pm

  Napokon

 2. Vedran Čegrlj

  travanj 11, 2017 kod 8:32 pm

  Ne piskarajte gluposti koje ni nasi unuci nece dozivjeti da budu u siroj primjeni…

 3. Zhendra Kenwood

  travanj 12, 2017 kod 10:46 am

  dosad gorilla screen a sad terminator screen

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Više u Kemija

Popularno

Advertisement

Pratite nas na Fejsu

Na Vrh