Pratite nas

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Kemija

Znanstvenici izumili materijal toliko crn da ga je nemoguće vidjeti

Puritanci, gotičari, umjetnici avangarde, pjesnici, modna ikona Coco Chanel – svi su vidjeli nešto posebno u crnoj boji. Novim izumom tvrtke Surrey NanoSystems, crna boja tamnija je nego ikad.

Britanska tvrtka proizvela je materijal toliko crn da apsorbira sve osim 0.035% vidljivog svjetla što je novi svjetski rekord. Gledati “super crni” premaz napravljen od ugljikovih nanocijevi od kojih je svaka tanja od ljudske kose 10.000 puta, čudno je iskustvo. Toliko je crno da ljudsko oko ne razumije što vidi. Nema nikakvih oblika i obrisa, a ono što vidi izgleda kao bezdan.

Kada bi se ovaj materijal iskoristio za jednu od crnih haljina Chanela, glava i udovi osobe koja ju nosi izgledali bi kao da plutaju oko crne rupe koja je u obliku haljine.

Stvarna upotreba ovog materijala puno je ozbiljnija – astronomske kamere i teleskopi funkcionirali bi puno bolje i učinkovitije. Materijal je moguće koristiti i u vojne svrhe, no proizvođač ovog materijala Surrey NanoSystems o tome još ne smije govoriti.

8909833

Ovaj materijal naziva Vantablack napravljen je na aluminijskoj foliji jedne tvrtke sa sjedištem u Newhavenu. Dok aluminijska folija nije ravna i na njezinoj se površini nalaze izbočenja, kad se prekrije ovim materijalom, izbočenja i neravnine potpuno nestaju.

“Očekujete da ćete vidjeti malene neravnine, ali sve što vidite je samo crno, kao rupa, kao da tamo nema ničeg”, rekao je Ben Jensen iz tvrtke Surrey NanoSystems.

Što se crne haljine tiče, Jensen kaže da bi proizvodnja bila vrlo skupa. Cijena materijala još uvijek nije poznata.

Vantablack je opisan u časopisu Optics Express i javnosti će biti predstavljen na Međunarodnom Farnborough Airshowu koji će se održati ovaj tjedan. Tada će se nanocijevi poredati jedna pored druge poput jako tankih slamki. One su toliko male da fotoni ne mogu ući u njih iako će moći ući u prostor između cijevi. Jednom kad tamo dospiju, svi fotoni osim nekoliko njih kretat će se uokolo dok ih materijal ne apsorbira.

Vantablack bi se mogao iskoristiti za kalibriranje kamera koje se koriste za fotografiranje najstarijih objekata u svemiru. Za takvo nešto potrebno je usmjeriti kameru na nešto što je jako crno.

Ovaj materijal provodi toplinu sedam puta učinkovitije od bakra i ima 10 puta veću vlačnu čvrstoću od čelika.

>> Najcrniji materijal na svijetu od sada je još crnji

„Mnogi ljudi smatraju da je crna boja zapravo odsutsvo svjetlosti. Ne slažem se s time. Osim ako gledate u crnu rupu, nitko nikad nije vidio nešto u čemu nema svjetlosti“, smatra profesor na Sveučilištu u Leedsu Stephen Westland. „Ovaj novi materijal najbliže je što možemo doći potpuno crnoj boji, sličnoj onoj u crnoj rupi.“

Možda će vas zanimati

Biljke i životinje

Zanimljivosti o mačkama mogu nas ne samo zabaviti, nego i proširiti naše znanje o ovim misterioznim i neodoljivim životinjama. Mačke su odavno zauzele posebno...

Veliki znanstvenici

Kada nam na pamet padnu najpoznatiji izumi Nikole Tesle, često nas zapljusne val znatiželje i divljenja prema ovom vizionaru čiji radovi i danas rezoniraju...

Arheologija i paleontologija

Zamislite ovo: anatomija, to čudesno područje koje nas vodi u najskrivenije kutke našeg bića. Možda vas sjećanja odvedu u dane srednje škole, s rukavicama...

Arheologija i paleontologija

U srcu Mezoamerike, Teotihuacan, ogromna urbana sredina, procvjetala je odvojeno od kasnije aztečke civilizacije, nastanjujući centralni Meksiko između 100. pr. Kr. i 800. n....