Pratite nas

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Tehnologija

Znanstvenici izumili metal koji ne može potonuti: “Ovo će donijeti revoluciju u brodogradnju”

Tajna je u posebnom uzorku koji je utkan u površinu. Ako pokušavate izgraditi nešto što neće potonuti, gradnja od metala se čini kao loša ideja. Metal se koristi za izgradnju brodova jer je čvrst i dugotrajan, ali je i vrlo težak, stoga ako nešto krene krivo – ništa ne može zaustaviti brod od potapanja, prenosi BGR.

Istraživači Sveučilišta Rochester osmislili su potencijalno rješenje. Riječ je o metalu koji apsolutno “mrzi” vodu, odbija ju i stvara male paketiće zraka koji mu omogućuju plutanje u gotovo svim situacijama. Izumitelji vjeruju da bi otkriće moglo revolucionirati brodogradnju i stvoriti doista nepotopljive brodove.

Tajna je u posebnom uzorku koji je utkan u površinu koja zrak hvata “u zamku” i odgurivanjem sprječava dotok vode. Tim kaže da je ova “superhidrofobna” tehnika gravure inspirirana prirodom. Tijela vatrenih mrava su superhidrofobna , a pauci koji pod vodom rade svoje mreže koriste vlastita tijela da bi zatočili zrak i nosili ga sa sobom ispod površine.

„Ključni je uvid u to da višeslojne superhidrofobne (SH) površine mogu zarobiti veliki volumen zraka, što ukazuje na mogućnost korištenja SH površina za stvaranje uzbudljivih uređaja“, objašnjavaju istraživači u novom istraživačkom radu.

Za demonstraciju ponašanja metala, istraživači su osmislili eksperiment s dva naizgled identična metalna diska. Jedan je od “normalnog” metala dok je na drugi primijenjna posebna tehnika gravure. Upravo superhidrofobni metal, odbija potonuti čak i kada ga se “gura” pod vodu.

Možda i najvažnije za stvarni život je što metal zadržava svojstvo odbijanja vode čak i prilikom oštećenja. Istraživači su izbušili nekoliko rupa u disku i otkrili da i dalje pluta, čak i u situaciji kada mu je kompromitiran strukturalni identitet.

Dokazuje to da bi ovaj materijal mogao biti vrlo koristan u izgradnji brodova i plovila, potencijalno im dajući svojstvo “nepotopljivosti” i omogućuji da u slučaju oštećenja, isti ostanu na površini vode, bez da potonu u potpunosti, prenosi BGR.

Možda će vas zanimati

Znanost za početnike

Abrazija je vrlo širok pojam koji se koristi u mnogo raznih djelatnosti, a ljudima je najpoznatiji kao termin koji se koristi u medicini te...

Psihologija

Evo što znanost kaže o ovom glazbenom pravcu

Arheologija i paleontologija

Svjetlucavi metal imena orihalcij, za kojeg su drevni Grci smatrali da je pronađen na Atlantidi, otkriven je u olupini broda koji je potonuo prije...

Kemija

Rodij je kemijski element koji u periodnom sustavu elemenata nosi simbol Rh, a atomski (redni) broj mu je 45. Ime mu dolazi od grčke...