Pratite nas

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Kemija

Znanstvenici izumili “piši-briši” papir

Uz pomoć napredne tehnologije, znanstvenici s University Shangdon iz Kine i University of California su stvorili novu vrstu papira za kojeg više neće biti potrebna tinta. Printanje će se obavljati uz pomoć UV svjetla.

Ono što je na papiru napisano moći će se izbrisati zagrijavanjem do 120 stupnjeva, a na njemu će se moći pisati iznova i do 80 puta. Ovakva vrsta papira je proizvedena zbog ekoloških razloga, a ponajviše zbog sve veće sječe šuma.

Tajna ove tehnologije se nalazi u kemikaliji koja mijenja boju. Tanak sloj se može aplicirati na standardan papir koji će se zbog toga moći više puta upotrijebiti. “Mi smo željeli napraviti novu vrstu papira za kojeg nam neće biti potrebna tinta i koji se ne razlikuje od običnog papira, ali će se moći više puta brisati i upotrijebiti za printanje”, rekao je jedan od znanstvenika prof. Yadong Yin.

Ovo novo tehnološko otkriće će zasigurno imati veliki utjecaj na ekonomiju i okoliš u modernom društvu jer proizvodnja papira predstavlja veliki izvor zagađenja, a to vrijedi i za recikliranje papira zbog postupka uklanjanja tinte. Sječa šuma također predstavlja veliki problem pa znanstvenici već duže vrijeme pokušavaju pronaći alternative papira kakvog koristimo danas.

“Ovakav papir je posebno koristan u slučajevima gdje se informacija zapisana na njemu ne treba čuvati duže vrijeme. Može se koristiti u časopisima ili za izradu postera”, kažu znanstvenici.

Premaz na papiru se sastoji od plavog pigmenta koji postane bezbojan kada primi elektrone i titanijevog dioksida koji ubrzava kemijske reakcije kada je izložen UV svjetlu. Kada se oni pomiješaju, papir dobiva plavu boju. Kada UV svjetlo dođe do premaza, titanij dioksid otpušta elektrone koje potom prikupe čestice plavog pigmenta te ih pretvaraju u bezbojne čestice i tako pozadina postaje bezbojna, a tekst plav. Zagrijavanjem papira 10 min. lakše se obrišu slova.

Budući da materijali za premaz nisu skupi, ovakav papir neće koštati više od običnog papira, a znanstvenici će za njega dizajnirati laserski printer i pokušati upotrijebiti i ostale boje.

 

Možda će vas zanimati

Znanost za početnike

Povijest je iznjedrila mnoge izume, od kojih su neki gotovo neophodni i ne možemo zamisliti život bez njih, a neki su izumi izumljeni kako...

Tehnologija

Iznimno pristupačan papirnati mikroskop, pod imenom ”Foldscope”, čini istraživanje dostupno svima. Foldscope je nevjerojatan mikroskop od papira, koji čini mikroskopiju dostupnu svakom djetetu, bez...

Ekologija i okoliš

Istraživači na Sveučilištu u Jaenu u Španjolskoj pomiješali su mješoviti otpad iz industrije papira s keramičkim materijalom koji se koristi u građevinskoj industriji. Rezultat...

Ekologija i okoliš

Da, stvarno. Nitko ne voli previše razmišljati o toaletnom papiru nakon što isti posluži svojoj svrsi, ali srećom ima takvih ljudi pa možda dobijemo...