Connect with us

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Klima

Znanstvenici: Led se topi rekordnom brzinom

Stopa otapanja se povećava pošto se atmosfera i oceani zagrijavaju.

Foto: Pixabay

U izvještaju Europske svemirske agencije (ESA), objavljenom u akademskom časopisu The Cryosphere, navodi se da se led topi rekordnom brzinom.

Istraživači navode da se oko 28 bilijuna tona leda istopilo diljem svijeta između 1994. i 2017. godine, što je jednako bloku debljine stotinu metara i veličine Britanije. Također, autori su naveli da bi bilijun tona leda, kad bi ga se stavilo u oblik kocke, dosegao visinu veću od visine planine Mount Everest.

Stopa otapanja se povećava pošto se atmosfera i oceani zagrijavaju. Tijekom devedesetih godina prošlog stoljeća, godišnje se topilo oko 0,8 bilijuna tona leda. Do 2017. godine ta brojka je dosegla alarmantnih 1,2 bilijuna godišnje.

Istraživači Europske svemirske agencije analizirali su globalne satelitske podatke, a rezultate svojih istraživanja pridodali su studijama provedenim na kopnu polarnih regija i istraživanjima 215.000 planinskih ledenjaka.

“Ledeni pokrivač se sada topi prema najgorem mogućem scenariju”, rekao je vodeći autor istraživanja Thomas Slater.

Također, Slater je upozorio da će podizanje razine mora u ovom stoljeću imati vrlo ozbiljan utjecaj na život u priobalju.

Ostavi komentar

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Možda će vas zanimati

Ekologija i okoliš

Rezultati istraživanja pokazali su da troškovi klimatske štete uzrokovane organskom proizvodnjom mesa jednako su visoki kao i kod proizvodnje mesa konvencionalnim uzgojem.

Klima

Ledenjaci na planini Qilian u Kini tope se šokantnom brzinom, dok globalno zagrijavanje donosi nepredvidive promjene i povećava izglede za dugoročne nestašice vode, tvrde znanstvenici....

Ekologija i okoliš

Brod RV Polarstern je u ponedjeljak stigao u sjevernu njemačku luku Bremerhaven, nakon što je proveo 389 dana plutajući Arktikom.

Klima

Zapad SAD-a, koji postaje sve suši, zahvaćen je razarajućim požarima, dok se istok bori s problemom obilnih padalina, povremeno i uraganima, što u drugim...

Oglašavanje