Pratite nas

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Svemir

Znanstvenici naišli na čudan signal koji dolazi od naše najbliže susjedne zvijezde

Znanstvenici navode da ne bi trebalo pomišljati da smo na tragu izvanzemaljaca

Foto: Wikimedia Commons / Maksym Kozlenko

Astronomi su naišli na misterij koji je bio iznenađujuće blizu Zemlje. Britanski portal The Guardian i američki znanstveni časopis Scientific American prenose da su astronomi koristeći teleskop Parkes u Australiji otkrili čudan radio signal koji dolazi iz Proxima Centauri, zvjezdanog sustava koji je najbliži Suncu.

Signal se nalazi točno na 982 MHz, što je za znanstvenike iznenađujuće jer je poznato da ni jedna letjelica napravljena od strane čovjeka na toj frekvenciji ne radi, a isključuje se i mogućnost da je riječ o nekom od prije poznatom prirodnom procesu.

Znanstvenici navode da ne bi trebalo pomišljati da smo na tragu izvanzemaljaca. Iako Proxima Centauri ima i potencijalno nastanjiv planet, znanstvenici sugeriraju da još uvijek istražuju slučaj te da su ti neobični signali najčešće smetnje koje se ne mogu “potpuno objasniti”.

Istraživači objašnjavaju da je vrlo nevjerojatno da bi izvanzemaljska civilizacija mogla biti u “susjedstvu” bar kad je svemir u pitanju, a da mi to ne otkrijemo.

Trenutno najvjerojatnija objašnjenja ovakve pojave su ili prethodno nepoznati izvor zemaljskih smetnji ili novootkriveni prirodni fenomen, piše Engadget.

Ipak, ovaj signal nije beznačajan, a usprođeuje ga se s “Wow!” signalom iz 1977. godine, uskopojasnim signalom kojeg je uhvatio teleskop Sveučilišta Ohio u SAD-u, koji je potom korišten za podršku u potrazi za izvanzemaljskim životom.

3 komentara

3 Comments

 1. hrxxx

  25 prosinca, 2020 u 8:37 pm

  wifi?

 2. pas

  1 siječnja, 2021 u 4:13 pm

  wow!

 3. Mala

  2 siječnja, 2021 u 11:01 am

  Mene zanima kako to misle da bi mi otkrili civilizaciju koja bi tu navodno postojala. Kojom tehnologijom?

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Oglašavanje

Možda će vas zanimati

Biologija

Znanstvenici su uspjeli rekonstruirati 3D sliku nebulina visoke rezolucije. Radi se o ogromnom proteinu koji veže aktin te djeluje kao bitna komponenta skeletnih mišića....

Neuroznanost

Znanstvenici su uspjeli identificirati dvije vrste stanica koje su zaslužne za organiziranje sjećanja na temelju toga kada su se dogodila. Ovo saznanje poboljšava naše...

Genetika

Istraživači s Oxforda nam donose zanimljivo istraživanje. Proveli su mapiranje gena kroz nekoliko generacija te napravili najveće obiteljsko stablo koje postoji. Ovo istraživanje je...

Biologija

Znanstvenici sa Sveučilišta u Birminghamu nam donose nove spoznaje o skupu modifikacija koje se nalaze na početku mRNA. mRNA (messenger RNA) u našem organizmu...

Oglašavanje