Pratite nas

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Znanost

Znanstvenici objasnili zašto ne možemo kontrolirati misli

A mislili ste da ste slabi…

Danas se puno govori o tome kako bismo trebali pozitivno razmišljati, ali mnogima je to teško postići jer negativne misli nekako opet pronađu svoj put. Skoro je nemoguće ne razmišljati o nečem što ne želimo.

U novoj studiji koja je objavljena u časopisu Psychological Science, znanstvenici sa Sveučilišta New South Wales su otkrili kako ljudi imaju jako malo kontrole nad svojim mislima.

U istraživanju svaki je  ispitanik dobio određeni predmet o kojem nije smio razmišljati. Svaki predmet je bio crvene ili zelene boje npr. crvena jabuka ili zeleni krastavac. Ispitanici su morali pritisnuti dugme kada bi počeli razmišljati o zabranjenim predmetima. Zatim su s jednim okom gledali zelenu sliku, a s drugim crvenu. Morali su reći koja boja je po njima dominantnija.

Rezultati su pokazali sljedeće. Oni ispitanici koji su dobili crveni predmet, smatrali su da je crvena dominantnija boja. Oni koji su pokušavali ne razmišljati o zelenim predmetima, doživljavali su zelenu boju dominantnijom. Autori studije smatraju da je vidni korteks već prihvatio tu boju.

Dakle, zabranjeni predmet je već bio prisutan u mozgu unatoč pokušajima da se potisnu misli o njemu. Ovaj proces je također primijećen i kod ispitanika koji su smatrali da su uspješno potisnuli misli pa nisu stisnuli dugme. Prema znanstvenicima, ove vizualne misli su bile nesvjesno prisutne.

Autor studije dr. Joel Pearson smatra da ovo otkriće pokazuje kako pojava nesvjesnih misli može utjecati na naše odluke i ponašanje. Drugim riječima, ako svim silama nastojimo ne misliti o nečem, primjerice o cigareti ili piću, to nam neće uspjeti jer se misao već nalazi u našem mozgu.

Znanstvenici su otkrili kako “zamjena” misli bi mogla biti od pomoći u eliminiranju neželjenih misli jer su ispitanicima dali predmet bijele boje koji im je pomogao da ne razmišljaju o zabranjenim predmetima.

Možda će vas zanimati

Biljke i životinje

Zanimljivosti o mačkama mogu nas ne samo zabaviti, nego i proširiti naše znanje o ovim misterioznim i neodoljivim životinjama. Mačke su odavno zauzele posebno...

Veliki znanstvenici

Kada nam na pamet padnu najpoznatiji izumi Nikole Tesle, često nas zapljusne val znatiželje i divljenja prema ovom vizionaru čiji radovi i danas rezoniraju...

Arheologija i paleontologija

Zamislite ovo: anatomija, to čudesno područje koje nas vodi u najskrivenije kutke našeg bića. Možda vas sjećanja odvedu u dane srednje škole, s rukavicama...

Arheologija i paleontologija

U srcu Mezoamerike, Teotihuacan, ogromna urbana sredina, procvjetala je odvojeno od kasnije aztečke civilizacije, nastanjujući centralni Meksiko između 100. pr. Kr. i 800. n....