Pratite nas

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Wellness i prehrana

Znanstvenici otkrivaju osam tajni dugog života: Kako usporiti starenje za čak šest godina?

Znanstvenici otkrivaju osam tajni dugog života: Kako usporiti starenje za čak šest godina?
Unsplash

Znanstvenici su imenovali osam zdravstvenih mjera koje mogu usporiti proces starenja tijela za šest godina.

Održavanje tjelesne težine, razine šećera u krvi, kolesterola i krvnog tlaka pod kontrolom, uz održavanje zdravih režima spavanja i prehrane, redovitu tjelesnu aktivnost i nepušenje, mogu usporiti proces starenja za oko šest godina, kažu američki stručnjaci.

Studija sugerira da praćenje ovih mjera promiče dobro zdravlje srca, što zauzvrat može usporiti tempo biološkog starenja za do šest godina.

Nalazi, temeljeni na podacima od više od 6500 odraslih osoba prosječne dobi od 47 godina, predstavljaju se na konferenciji znanstvenih sjednica Američke udruge za srce (AHA) u Philadelphiji.

Istraživači su rekli da su osobe s najboljim kardiovaskularnim zdravljem biološki oko šest godina mlađe – tempo kojim su stari za svaku godinu života – nego njihova stvarna dob.

“Ovi nalazi pomažu nam razumjeti vezu između kronološke dobi i biološke dobi i kako praćenje zdravih životnih navika može pomoći da duže živimo,” rekao je Donald Lloyd-Jones, predsjednik skupine za pisanje za Life’s Essential 8, alat za procjenu zdravlja AHA-e.

“Svi žele živjeti dulje, ali što je još važnije, želimo živjeti zdravije dulje kako bismo doista mogli uživati i imati dobru kvalitetu života što je više godina moguće,” rekao je Lloyd-Jones, bivši volonterski predsjednik AHA-e.

Life’s Essential 8 ima za cilj definirati zdravlje srca na temelju četiri promjenjive mjere životnog stila i četiri promjenjiva zdravstvena pokazatelja.

Da bi izmjerili fenotipsku, ili biološku, dob osobe istraživači su provjerili njihov metabolizam, funkciju organa i upalu.

Ubrzanje fenotipske dobi je razlika između nečije biološke dobi i stvarne dobi, pri čemu više vrijednosti ukazuju na brže biološko starenje.

Nakon uzimanja u obzir socijalnih, ekonomskih i demografskih faktora, istraživači su rekli da je imati najviši rezultat Life’s Essential 8 – što znači imati dobro kardiovaskularno zdravlje – bilo povezano s biološkom dobi oko šest godina mlađom.

Stariji autor studije Nour Makarem, pomoćni profesor epidemiologije na Mailman školi za javno zdravstvo na medicinskom centru Columbia University Irving u New Yorku, rekao je: “Otkrili smo da je veće kardiovaskularno zdravlje povezano s usporavanjem biološkog starenja, kako je mjereno fenotipskom doblju. Također smo otkrili dozno-ovisnu povezanost – kako zdravlje srca raste, biološko starenje opada.”

Na primjer, prosječna stvarna dob onih s dobrim zdravljem srca bila je 41, ali njihova prosječna biološka dob bila je 36; i prosječna stvarna dob onih koji su imali loše kardiovaskularno zdravlje bila je 53, iako je njihova prosječna biološka dob bila 57.

Makarem je rekao: “Veće pridržavanje svim mjerama Life’s Essential 8 i poboljšanje vašeg kardiovaskularnog zdravlja mogu usporiti proces starenja vašeg tijela i imati mnoge koristi u budućnosti.”

Osam zdravstvenih mjera imenovanih od strane Američke udruge za srce:

1. Jedite zdravu hranu

Jesti zdravu hranu temelj je održavanja cjelokupnog zdravlja i vitalnosti. Ovo uključuje odabir namirnica koje su bogate hranjivim tvarima, kao što su svježe voće i povrće, cjelovite žitarice, nemasni proteini i zdrave masti. Uravnotežena prehrana koja ograničava prerađenu hranu, zasićene masti i dodane šećere, ne samo da pomaže u održavanju idealne tjelesne težine, već i podupire imunološki sustav, poboljšava mentalno zdravlje i smanjuje rizik od kroničnih bolesti poput srčanih bolesti, dijabetesa i raka. Uz to, zdrava prehrana može potaknuti energiju, poboljšati raspoloženje i pomoći u održavanju jasnoće uma. Kada se kombinira s redovitom tjelesnom aktivnošću, zdrava prehrana je moćan alat za održavanje kvalitete života i dugovječnosti.

2. Budite aktivniji

Biti aktivniji u svakodnevnom životu ključan je element za poboljšanje fizičkog i mentalnog zdravlja. Redovita tjelesna aktivnost, poput hodanja, trčanja, plivanja, vožnje bicikla ili bilo kojeg oblika vježbanja koji povećava otkucaje srca, može značajno pridonijeti smanjenju rizika od kroničnih bolesti, uključujući bolesti srca, dijabetes tipa 2, i određene vrste raka. Ne samo da jača mišiće i kosti, već također potiče mentalnu oštrinu, poboljšava raspoloženje i smanjuje simptome anksioznosti i depresije. Aktivni životni stil može također pomoći u regulaciji tjelesne težine i pridonosi boljem snu. Čak i umjereno povećanje dnevne aktivnosti, kao što je često uzimanje pauze od sjedenja, korištenje stepenica umjesto lifta ili kratke šetnje, može imati dugotrajne koristi za vaše zdravlje i dobrobit.

3. Prestanite pušiti

Prestanak pušenja je jedna od najvažnijih odluka koju možete donijeti za svoje zdravlje. Pušenje je vodeći uzrok preventabilnih bolesti i smrti širom svijeta i povezano je s razvojem brojnih bolesti, uključujući karcinome, bolesti srca i respiratorne probleme. Odustajanjem od duhana, tijelo počinje doživljavati pozitivne promjene gotovo odmah. Kratkoročno, poboljšava se cirkulacija i plućna funkcija, a dugoročno se smanjuje rizik od težih zdravstvenih stanja. Osim toga, prestanak pušenja pridonosi boljoj kvaliteti života, smanjuje izloženost štetnim tvarima za okolinu i vaše najmilije te može rezultirati financijskim uštedama. Postoji mnogo resursa i podrške za one koji žele prestati, uključujući savjetovanje, zamjenske terapije nikotinom i lijekove na recept koji mogu pomoći u olakšavanju simptoma povlačenja i povećanju šansi za uspješan prestanak.

4. Spavajte zdravo

Kvalitetan san je neophodan za mentalno i fizičko zdravlje. Preporučuje se 7-9 sati sna za odrasle, s dobrim navikama spavanja poput redovitog rasporeda i opuštajućih večernjih rutina. To pomaže u obnavljanju, pamćenju i imunološkoj funkciji, a smanjuje rizik od hroničnih bolesti.

5. Održavajte zdravu tjelesnu težinu

Zdrava tjelesna težina smanjuje rizik od mnogih bolesti i podržava opće zdravlje. Uravnotežena prehrana i redovita aktivnost su temelji održavanja zdrave težine. Stalne zdrave navike važnije su od privremenih dijeta, a praćenje ITM-a može pomoći u održavanju težine unutar zdravih granica.

6. Kontrolirajte kolesterol

Održavanje zdrave razine kolesterola ključno je za srčano zdravlje i prevenciju srčanih bolesti. Redovite provjere i uravnotežena ishrana sa smanjenim unosom loših masti, uz tjelesnu aktivnost, su važni za kontrolu kolesterola. Lijekovi mogu biti potrebni kod visokog LDL kolesterola ili genetskih faktora.

7. Pazite na šećer u krvi

Stabiliziranje razine šećera u krvi važno je za prevenciju dijabetesa i očuvanje zdravlja. Previsok šećer može uzrokovati zdravstvene komplikacije. Zdrava ishrana, fizička aktivnost i kontrola težine su ključni za regulaciju glukoze. Redovite provjere šećera su esencijalne, posebice za osobe pod rizikom od dijabetesa.

8. Upravljajte krvnim tlakom

Upravljanje krvnim tlakom je ključno za smanjenje rizika od kardiovaskularnih problema. Redovite provjere i zdrav životni stil, uključujući pravilnu prehranu i fizičku aktivnost, mogu pomoći u održavanju tlaka pod kontrolom. Po potrebi se može primijeniti i medikamentozno liječenje.

Možda će vas zanimati

Biljke i životinje

Zanimljivosti o mačkama mogu nas ne samo zabaviti, nego i proširiti naše znanje o ovim misterioznim i neodoljivim životinjama. Mačke su odavno zauzele posebno...

Veliki znanstvenici

Hipoteza, često smatrana jednostavnom pretpostavkom, predstavlja temeljni kamen znanstvenog istraživanja i razumijevanja svijeta koji nas okružuje. Kada govorimo o znanosti, često se spominju različiti...

Veliki znanstvenici

Kada nam na pamet padnu najpoznatiji izumi Nikole Tesle, često nas zapljusne val znatiželje i divljenja prema ovom vizionaru čiji radovi i danas rezoniraju...

Arheologija i paleontologija

Zamislite ovo: anatomija, to čudesno područje koje nas vodi u najskrivenije kutke našeg bića. Možda vas sjećanja odvedu u dane srednje škole, s rukavicama...