Pratite nas

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Biljke i životinje

Znanstvenici planiraju izumrlog kaspijskog tigra vratiti iz mrtvih

Kaspijski tigar, Panthera tigris virgata podvrsta je tigra izumrla još sredinom dvadesetog stoljeća. Ova podvrsta tigra mogla je težiti i više od 136 kilograma, a spada među najveće zabilježene mačke.

Nova studija u časopisu Biological Conservation sugerira da bismo uskoro ovu podvrstu ponovno mogli vidjeti, sve zahvaljujući drugoj podvrsti tigra čije je prirodno stanište područje istočne Rusije.

Međunarodni istraživački tim, koji se financira u sklopu Svjetskog fonda za prirodu (WWF), ima ambiciozan plan hvatanja nekolicine tih genetski sličnih tigrova i njihovog uvođenja u srednju Aziju.

Sudbina kaspijskog tigra odlučena je u trenutku ruske kolonizacije regije koja danas uključuje dijelove Rusije, Mongolije, Kine, Kazahstana, Iraka, Afganistana i nekoliko drugih središnjih zemalja Azije.

Ne samo da su šumska staništa tigrova brzo pretvorena u obradive površine, već su i sami tigrovi istrebljivani u lovu.

Obilje divljih svinja – prirodnog plijena – izumire početkom 20. stoljeća zbog lova, prirodnih nepogoda i širenja bolesti.

Zanimljivo je da je suvremena genetska analiza podvrste sibirskog (Amur) tigra čije se stanište nalazi u Rusiji, otkrila dvije podvrste koje su relativno nedavno proistekle iz zajedničkog pretka.

Sibirski tigar se još uvijek može pronaći u divljini, a iako je klasificiran kao ugrožena vrsta, može ga se zateći u divljini planinske regije Sikhote Alin i provincije Primorye na istoku Rusije.

Mapiranje genoma otkriva da je zajednički predak podvrste sibirskog i kaspijskog tigra nastanjivao središnju Aziju duž Puta svile pa sve do istočne Kine prije oko 10.000 godina, u vrijeme posljednjeg glacijalnog maksimuma.

Foto: Argo Navis/Wikimedia Commons

Unatoč vrlo malim fiziološkim razlikama, kaspijski i sibirski tigar ne razlikuju se bitno na genetskoj razini.

Smatra se da je selidba sibirske podvrste u podneblje nekadašnjeg kaspijskog tigra savršen način da se ponovno uzgoji kaspijski tigar.

Već je pronađeno potencijalno stanište u Kazahstanu koje bi moglo podržavati populaciju od 100 tigrova u sljedećih 50 godina. Čini se da je projekt dobio zeleno svjetlo od regionalnih i vladinih agencija.

Vrste plijena koje tigrovi inače love, poput jelena i divljih svinja, potrebno je ponovno uvesti u odabrano stanište, a opskrbu vodom u prirodnim rezervoarima treba pažljivo regulirati i čuvati.

Cijeli projekt kompleksan je i dugotrajan, ali učinkovitost u izvedbi mogla bi omogućiti “povratak iz mrtvih” jedne izumrle životinje.

31 komentar

1 komentar

 1. Predrag Špehar

  19 siječnja, 2017 u 12:23 pm

  igrate se Boga ! neće to na dobro završiti , danas tigar , sutra nendertalac , preksutra tiranosaurus rex , a neko bi se i Hitlera poželio , ostavite to tamo gdje pripadaju , povjesti ,

  • Marko Ferek

   19 siječnja, 2017 u 3:10 pm

   Shvacas da samo sele nekoliko tigrova na drugu lokaciju,kao sto zele cehi mislim uzet vukove od nas.. fora bude kad dodju mamuti na red..

  • Ivan Varnica

   19 siječnja, 2017 u 3:15 pm

   Ovo nije igranje boga nego vracanje necega sto je covjek unistio svojim pojavljivanjem…

  • Predrag Špehar

   19 siječnja, 2017 u 3:20 pm

   Ivan Varnica vraćanje pokojnika ! kako drukčije nazvati ,bez obzira na način nestanka

  • Marko Ferek

   19 siječnja, 2017 u 4:05 pm

   Predrag,trolas ili si stvarno malo..ono.. kuis..

  • Denis Energy Beljan

   19 siječnja, 2017 u 4:31 pm

   Predrag -Kad citas nesto de razmisljaj, sta odma lupas na prvu 😉

  • Ivan Varnica

   19 siječnja, 2017 u 6:33 pm

   Nije isto ono sto je covjek unistio i ono sto je prirodno izumrlo…tako da je u redu sto pokusavamo ispravit neke greske proslosti!

  • Vlatka Jantolek

   19 siječnja, 2017 u 8:51 pm

   Neka sve te dignute iz mrtvih živne protce Hrvaskom i da vidiš friškog zraka i sretnih ljudi

  • Miro Ščuric

   19 siječnja, 2017 u 8:55 pm

   Tebi je mjesto u povijesti,u stvari tamo negdje u predpovjesno doba dok još nisi sišao s drveta.

  • Dino Alberini

   20 siječnja, 2017 u 12:41 pm

   LMAO Care!!!

  • Predrag Špehar

   21 siječnja, 2017 u 6:34 am

   žao mi je što ste glupi , no nema veze , , 🙂 trebali ste davno shvatit da se u prirodu ne dira i da majka priroda uvjek uzvraća udarac ,

  • Raspisana Budala

   30 siječnja, 2017 u 12:07 am

   Ivan Varnica možda je i prirodno to što čovjek uništava. Mi smo još uvijek elektromagnetni mozgovi u elektromagnetnom zemljinom polju, nismo bogovi.. Možda se samo prirodnim tokom igramo njih

 2. Matej Horvat

  19 siječnja, 2017 u 12:36 pm

  Ma treba ih vratiti uzgojiti im jelene divlje svinje, a po Africi nek djeca i dalje umiru od gladi….

  • Marko Ferek

   19 siječnja, 2017 u 3:09 pm

   Pa taj tigar je izumro jer smo ga izlovili, kakve sad to veze ima sa prevelikim rastom stanovnistva u africi? Pa ne fukaju ih rusi bez vadjenja da ih hrane

  • Frane Matosic

   19 siječnja, 2017 u 4:27 pm

   Trebamo pomoc ljudima jer smo na vrhu hranidbenog lanca, tigar kao tigar je zivotinja koja je ispod nas i moze nam sluziti jedino za hranu kao i ostale zivotinje. Marko Ferek

  • Miro Ščuric

   19 siječnja, 2017 u 8:58 pm

   Frane Matosic Je,sve trebamo požderati a na kraju i sebe.Pogledaj si stari dobar film-Soylent Green

  • Marko Ferek

   19 siječnja, 2017 u 9:44 pm

   mesojedi niti su ukusni, niti su zdravi za jelo. naravno da je sve ispod nasd, otuda nam moc da ga istrijebimo i ponovo vratimo.. a afrikanci i ostalima neka raste populacija tako jos jedno vrijeme i necemo jesti zivotinje jer bude meso preskupo i svi se budemo pasli,, npr, egipat sa 4m na 90m u 100 godina..

  • Marijan Korade

   19 siječnja, 2017 u 10:43 pm

   ružno je to što se radi i jedno i drugo

  • Dino Alberini

   20 siječnja, 2017 u 12:43 pm

   Dečki, djeca ne umiru od gladi zato jer nema hrane, nego zato jer kad im pošalješ hranu, psi rata, njihovi vladari, uzmu sebi sve i prodaju okolo.

 3. Ahmedina Hodžić

  19 siječnja, 2017 u 1:17 pm

  U tebe je samo malo veći 😛

 4. Sib Ha

  19 siječnja, 2017 u 1:20 pm

  Malo malo

 5. Radenko Slepcevic

  19 siječnja, 2017 u 5:52 pm

  A posle toga TITA.

 6. Omer Zenicanin

  19 siječnja, 2017 u 6:19 pm

  sta ce jadnik hapit pa skoro sve druge zivotinje su na rubu nestanka predatore vratit tek kad se sve ostale vrste oporave

 7. Slijepi Putnik

  19 siječnja, 2017 u 9:16 pm

  samo cackajte prirodu a kad uzvrati….nije ni cudo koliko se bolestina na ovom svijetu izrodi od njihovh pokudsa

  • Marko Ferek

   19 siječnja, 2017 u 9:47 pm

   onda recikliraj, razvrstavej smece, ne kupuj plasticne vrecice itd.. pa hebemu,a ste pismeni.. preselili budu par tigrova.. ono, pika u guzu, na avijon i mars u drugu sumu.. i sta je sad tu tako neproirodno..

  • Slijepi Putnik

   19 siječnja, 2017 u 9:48 pm

   Marko Ferek pa pokusi ti njihovi nemogu naci lijek za obicnu bolest a prave neke ekspirimente

  • Marko Ferek

   19 siječnja, 2017 u 11:11 pm

   a gle.. jos stignes na fax, pa daoktorat.. pa napravi ti lijek.. ali bez eksperimenata.. nema zamoraca, miseva, stakora, ljama.. smijes testirat pa gumenoj patkici. qrac.. guma nije prirodna..

  • Slijepi Putnik

   19 siječnja, 2017 u 11:13 pm

   Marko Ferek kasno mi za fax ostavi o sam svoje godine u vojsci svoje najbolje godine sad je na vama mladjima da pametno raditre mislim na nesto drugo toliko u svjetu bolesne i gladne djece oni hoce neku zoivotinju izumrlu da vrate .no nebitno svatko ima svoje misljenje vi svoje ja svoje

 8. Goran Lovrinov

  20 siječnja, 2017 u 5:37 am

  trosite pare da pomognete zivima, a ne mrtvima

 9. Edis Edo Odobašić

  20 siječnja, 2017 u 9:40 am

  Jebo ih onaj koji im daje novce.Besposlen pop i ovce krsti.

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Oglašavanje

Možda će vas zanimati

Genetika

Kako bi se proširila tehnologija za modificiranje gena i njihove ekspresije, znanstvenici su razvili CRISPR sustav koji cilja RNA umjesto DNA. Ove kemijski modificirane...

Genetika

Istraživači s Oxforda nam donose zanimljivo istraživanje. Proveli su mapiranje gena kroz nekoliko generacija te napravili najveće obiteljsko stablo koje postoji. Ovo istraživanje je...

Bakterije i virusi

Razvoj lijekova za tuberkulozu (TB) je mukotrpan posao. Svako malo se otkrije neki gen koji je takoreći bitan za životni ciklus same bakterije, te...

Biologija

Znanstvenici sa Sveučilišta u Birminghamu nam donose nove spoznaje o skupu modifikacija koje se nalaze na početku mRNA. mRNA (messenger RNA) u našem organizmu...

Oglašavanje