Connect with us

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Svemir

Znanstvenici potvrdili da dug boravak u svemiru izaziva promjene na mozgu astronauta

U istraživanju se navodi i da se svi pokazatelji vraćaju u normalu nakon sedam mjeseci boravka na Zemlji.

Foto: Pixabay

Istraživanje objavljeno u akademskom časopisu Science Advances potvrdilo je da dug boravak u svemiru utječe na strukturu mozga astronauta.

Znanstvenici iz Belgije, Njemačke, Rusije i Australije proučavali su strukturu mozga 11 ruskih astronauta, koji su na Međunarodnoj svemirskoj stanici proveli u prosjeku 171 dan u nizu. Svakom od 11 astronauta tri puta su napravili magnetsku rezonancu mozga, jednom prije polijetanja u svemir i dva put nakon povratka na Zemlju.

Metoda neurovizualizacije je omogućila identifikaciju strukturnih i funkcionalnih promjena na mozgu nakon leta u svemir.

Raspodjela sive i bijele mase mozga se mijenja, dok se klijetke mozga povećavaju kao i cerebrospinalna tekućina, a uzrok tome je dugi boravak u bestežinskom stanju.

Mišljenje stručnjaka je da se na ovaj način živčani sustav adaptira na bestežinsko stanje te pojačava pritisak na područje mozga, koje je odgovorno između ostalog i za pokrete. U istraživanju se navodi i da se svi pokazatelji vraćaju u normalu nakon sedam mjeseci boravka na Zemlji.

Ostavi komentar

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Možda će vas zanimati

Neuroznanost

Sljedeći put kad budete sjedili pored nekoga tko zijeva, pokušajte ovo: nemojte zijevnuti. Šanse da će vam biti prilično teško suzdržati se prilično su...

Arheologija i paleontologija

Istraživanje je započelo analizom tkiva izvađenih iz prapovijesnog konja za kojeg se vjeruje da je star najmanje 4.500 godina

Svemir

Nažalost, kampanja je dosad prikupila samo oko 240 dolara, što ukazuje na to da ravnozemljaši baš i nisu previše voljni putovati u svemir

Planete i mjeseci

Snimka koju je sonda Hope (Amal) poslala prikazuje Marsov sjeverni pol i najveći vulkan Olympus Mons

Oglašavanje