Connect with us

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Svemir

Znanstvenici potvrdili da dug boravak u svemiru izaziva promjene na mozgu astronauta

U istraživanju se navodi i da se svi pokazatelji vraćaju u normalu nakon sedam mjeseci boravka na Zemlji.

Foto: Pixabay

Istraživanje objavljeno u akademskom časopisu Science Advances potvrdilo je da dug boravak u svemiru utječe na strukturu mozga astronauta.

Znanstvenici iz Belgije, Njemačke, Rusije i Australije proučavali su strukturu mozga 11 ruskih astronauta, koji su na Međunarodnoj svemirskoj stanici proveli u prosjeku 171 dan u nizu. Svakom od 11 astronauta tri puta su napravili magnetsku rezonancu mozga, jednom prije polijetanja u svemir i dva put nakon povratka na Zemlju.

Metoda neurovizualizacije je omogućila identifikaciju strukturnih i funkcionalnih promjena na mozgu nakon leta u svemir.

Raspodjela sive i bijele mase mozga se mijenja, dok se klijetke mozga povećavaju kao i cerebrospinalna tekućina, a uzrok tome je dugi boravak u bestežinskom stanju.

Mišljenje stručnjaka je da se na ovaj način živčani sustav adaptira na bestežinsko stanje te pojačava pritisak na područje mozga, koje je odgovorno između ostalog i za pokrete. U istraživanju se navodi i da se svi pokazatelji vraćaju u normalu nakon sedam mjeseci boravka na Zemlji.

Ostavi komentar

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Oglašavanje

Možda će vas zanimati

Tehnologija

Riječ je o Istočnoj svemirskoj luci, a iza cijelog projekta stoji China Aerospace Science and Technology Corporation (CASC).

Neuroznanost

Elon Musk je Gertrude predstavio putem video linka tijekom livestream događaja u kojem je tražio zaposlenike za Neuralink.

Svemir

Astronautima je odobren povratak u svemirsku stanicu, no problem još uvijek nije riješen i još se nije otkrilo odakle curi kisik.

Bakterije i virusi

Eksperiment je trajao od 2015. do 2018. godine, a osnovni cilj je bio ispitivanje teorije po kojoj mikroorganizmi mogu preživjeti u svemiru i stići...

Oglašavanje