Connect with us

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Svemir

Znanstvenici potvrdili da dug boravak u svemiru izaziva promjene na mozgu astronauta

U istraživanju se navodi i da se svi pokazatelji vraćaju u normalu nakon sedam mjeseci boravka na Zemlji.

Foto: Pixabay

Istraživanje objavljeno u akademskom časopisu Science Advances potvrdilo je da dug boravak u svemiru utječe na strukturu mozga astronauta.

Znanstvenici iz Belgije, Njemačke, Rusije i Australije proučavali su strukturu mozga 11 ruskih astronauta, koji su na Međunarodnoj svemirskoj stanici proveli u prosjeku 171 dan u nizu. Svakom od 11 astronauta tri puta su napravili magnetsku rezonancu mozga, jednom prije polijetanja u svemir i dva put nakon povratka na Zemlju.

Metoda neurovizualizacije je omogućila identifikaciju strukturnih i funkcionalnih promjena na mozgu nakon leta u svemir.

Raspodjela sive i bijele mase mozga se mijenja, dok se klijetke mozga povećavaju kao i cerebrospinalna tekućina, a uzrok tome je dugi boravak u bestežinskom stanju.

Mišljenje stručnjaka je da se na ovaj način živčani sustav adaptira na bestežinsko stanje te pojačava pritisak na područje mozga, koje je odgovorno između ostalog i za pokrete. U istraživanju se navodi i da se svi pokazatelji vraćaju u normalu nakon sedam mjeseci boravka na Zemlji.

Ostavi komentar

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Možda će vas zanimati

Planete i mjeseci

MOXIE instrument bi trebao proizvesti šest do deset grama kisika na sat.

Svemir

Satelit je dobio ime po bivšem NASA-inom znanstveniku koji je imao ključnu ulogu u razvoju "svemirske" oceanografije, a njegov glavni instrument je izuzetno precizni...

Svemir

Musk je pojasnio svoju računicu i objasnio kako bi bilo potrebno oko 900.000 dolara za gorivo i još oko 1.1 milijun za dodatne troškove...

Fizika i Kemija

Dijamanti bi mogli trajati vječno, ali to ne znači da im treba vječnost da bi nastali. To potvrđuju australski znanstvenici koji u svojim laboratorijima...