Connect with us

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Bakterije i virusi

Ruski znanstvenici prognozirali kad će doći kraj aktivnosti koronavirusa

Znanstvenici očekuju sniženje aktivnosti koronavirusa do ljeta, jer dolazi toplije vrijeme, što ne pogoduje virusu, rekao je zamjenik direktora za inovacije Istraživačkog instituta za epidemiologiju i mikrobiologiju Paster u Sankt Peterburgu Aleksandar Semjonov.

“Sad nam stiže ljeto, svuda će porasti temperatura, bit će povećana insolacija, ultraljubičasto zračenje i slično. Koronavirus određeno vrijeme opstaje u okruženju, ali ne može zauvijek. Nadam se da će na ljeto aktivnost virusa oslabiti. Optimalna temperatura za prijenos virusa je od pet do 12 stupnjeva, upravo ono što sada imamo u europskom dijelu Rusije. Takvi uvjeti su povoljni za širenje virusa, dok vrućina, očigledno, nije”, istaknuo je Semjonov, a prenosi Rusija 1.

Prema njegovim riječima, ljeto još nije nastupilo i nema dovoljno podataka koji bi potvrdili njegove pretpostavke.

“Postoji velika vjerojatnost da će se s koronom dogoditi isto što i s virusom atipične pneumonije, koji je preplašio cijeli svijet 2003-2004. godine, kad je vladala epidemija SARS-a. I vidite, 17 godina kasnije nestao je bez traga”, podsjeća stručnjak.

Direktor državnog znanstvenog centra Vektor, Rinat Maksutov, također smatra da postoji nekoliko mogućih scenarija, kad je riječ o koronavirusu.

“Vjerojatno će prijeći u sezonsku bolest, što znači da će se ovaj virus stalno nalaziti među ljudskom populacijom, po analogiji s drugim koronavirusima i gripom, ali moguće, s većim brojem teških slučajeva”, istaknuo je.

1 komentar

1 komentar

  1. Bane

    6 travnja, 2020 u 2:37 am

    I, kad će doći kraj?

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Oglašavanje

Možda će vas zanimati

Bakterije i virusi

Vrijeme kontakta je bilo četiri dana, a za članove obitelji pet dana.

Bakterije i virusi

Ako djelotvornost cjepiva bude potvrđena, istraživači se nadaju da će u 2020. godini proizvesti sto milijuna doza...

Bakterije i virusi

Inhalator koristi eksperimentalni lijek koji u sebi sadrži interferon beta

Biljke i životinje

Istraživači su uvjereni da određeni aktivni sastojci iz kanabisa mogu utjecati na sprječavanje ulaska virusa u stanice pluća.

Oglašavanje