Connect with us

Znanost

Fizika

Znanstvenici razvili akustičnu levitaciju, kojom bi se mogla omogućiti eventualna levitacija ljudi

Po prvi put, znanstvenici su uspjeli u levitiranju i pomicanju proizvoljno oblikovanih predmeta koristeći se akustičnim (zvučnim) valovima.

Istraživači sa Švicarskog tehnološkog instituta u Zuerichu (ETH) već su primijenili ove novootkrivene magične moći levitacije kako bi sudarili granulu kave i vodu te napravili instant kavu u zraku, te još uzbudljivije, kapljicu vode i komadić natrija. Isti ovaj pristup bi potencijalno mogao funkcionirati i na ljudima, iako, bez daljnjeg preciziranja na tehnologiji, vjerojatno bi eksplodirali ili zadobili katastrofalno unutarnje krvarenje.

Akustična levitacija je poželjna zbog toga što, za razliku od magnetske levitacije, može biti primijenjena na bilo koji objekt, a ne samo materijale i tekućine koje su magnetične. Isto se tako i uzgon može koristiti za “levitiranje” nekih tekućina, ali opet postoje stroga ograničenja o tome koje tekućine se mogu koristiti. Jedini nedostatak akustične levitacije je taj što promjer predmeta mora odgovarati polovici valne duljine zvučnih valova. Istraživači nemaju problema pri levitiranju čačkalice – što bi bilo nemoguće sa magnetskom levitacijom ili pomoću uzgona.

Akustična se levitacija izvodila i prije, ali s vrlo ograničenom kontrolom kretanja predmeta. Pravi je proboj taj što su sada znanstvenici u mogućnosti pomicati levitirane predmete gore – dolje, kao i lijevo – desno. Učinak levitacije je stvoren pomoću stojećih valova – statičkih valova koji se zadržavaju na mjestu pomoću reflektora koji odbacuje isti val natrag od sebe, uzrokujući međudjelovanja.

Dok valovi inače osciliraju gore – dolje dok putuju zrakom, stojeći val je esencijalno statičan, s valnim oblikom koji je prisiljen ostati na jednom mjestu.

Taj stojeći val stvara dosljedan pritisak prema gore koji, ako ima dovoljno jaku amplitudu (volumen), može pobiti gravitaciju predmeta smještenog unutar stojećeg vala.

Ukratko, ako imate dovoljno energije, možete levitirati bilo što pomoću zvučnih valova – uključujući i ljude. Potrebna energija bi ipak bila ogromna, a i u ovom trenutku nije jasno bi li čovjek uopće preživio akustične snage. Osim toga, prije nego što počnete sanjati o prijenosnom uređaju za levitaciju (jet pack!), zahtjevi za energijom bi vjerojatno bili iznad dosega današnjih litij – ionskih baterija.

U stvarnosti, ovo novo otkriće – mogućnost da se levitira više predmeta i manipulira njima u 3D prostoru – mnogo će vjerojatnije pronaći primjenu u manjem opsegu. Postoje mnogi kemijski i biološki procesi koji mogu biti ometeni kontaktom s površinom, a akustična levitacija je savršeno rješenje za takve situacije. Ne biti ograničen na magnetizam i uzgon kao sredstva levitacije je također velika blagodat za znanost jer to znači da bi u teroiji znanstvenici mogli levitirati bilo što.

Izvor: ExtremeTech

Nastavi čitati
Advertisement
6 komentara

6 Comments

 1. Igor

  23 srpnja, 2013 kod 1:16 pm

  Nije stojeći val nego stojini! Cool clanag u svakom slucaju.

  • Kristof

   23 srpnja, 2013 kod 9:23 pm

   stojini!
   Ovo ne razumem. Znaci li to da je zvucni talas od Stoje (one iz Farme).
   Pa ovo slovo ćććć postoji i kod nas, izbegavas ga bez dobrog razloga

 2. das

  24 srpnja, 2013 kod 1:21 pm

  …a nije ni “stojini” nego STOJNI !

 3. Open Tinker

  24 srpnja, 2013 kod 5:40 pm

  fenomen stajnog vala poznavali su još stari tibetanci, egipćani, inke…njime su podizali i transportirali ogromne kamene blokove prije 5-6 tisuća godina…

  • Pajo Patak

   24 srpnja, 2013 kod 9:11 pm

   Scrolam dole, u želji da napišem ovako nešto i eto tebe! 🙂
   “Moderni znanstvenici” otkrivaju toplu vodu, umjesto da zatome svoj glupi, zapadnjački ego i zamole tibetanske monahe da ih to nauče raditi. Osim toga, postoje i dostupne su fotografije na kojima se vidi kako lame demonstriraju jednom zapadnjaku podizanje neke kamene gromade visoko gore na stijenu, pomoću raznih puhaćih instrumenata, udaraljki i glasova. To se zbilo tridesetih godina prošlog stoljeća.

  • Tralala

   4 kolovoza, 2013 kod 12:17 pm

   Da oni su na taj nacin pomjerali gromade kamenja, a mi smo sad glupi pa koristimo kranove jel to hoces da kazes? I da upravo inke( i ostali ) su imale aprate sa ogromnom rezonancijom koja je potrebna za akusticnu letvitaciju… Ajde idi i nadji koji dokaz za njihovu tehnologiju, i objasni kako ih tolika inteligencija i tehnika nije spasila od covjeka na konju, za kojeg su mislili da je bog? Najlakse je prosipat suplju i pravit se pametan…

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Više u Fizika

Popularno

Pratite nas na Fejsu

Na Vrh