Pratite nas

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Tehnologija

Znanstvenici razvili fleksibilni kateter za pristup mozgu inspiriran osama

Istraživači s Imperial College u Londonu u Velikoj Britaniji razvili su fleksibilni sustav katetera koji je dizajniran da omogući pristup i liječenje dubokih područja mozga.

Trenutačno, kateteri namijenjeni za takve primjene mogu biti rigidni, što otežava siguran i učinkovit pristup mozgu. Ova najnovija tehnologija uključuje robotsku ruku koja upravlja kateterom kroz mozak, piše Medgadget.

Robotskom rukom djelomično upravlja umjetna inteligencija, a djelomično kirurg, što omogućuje vrlo precizne poteze. Sam kateter se sastoji od četiri međusobno povezane komponente koje mogu kliziti jedna preko druge, omogućujući fleksibilno kretanje. Ovaj fleksibilni mehanizam inspiriran je anatomskom strukturom koju parazitske ose koriste za polaganje jaja u koru drveta.

Postizanje minimalno invazivnog pristupa mozgu ključno je za efikasan tretman širokog spektra stanja. Trenutno, sustavi katetera koji omogućuju pristup mozgu imaju neke nedostatke od kojih je primarni problem nedostatak fleksibilnosti. To može otežati pomicanje katetera do područja koje je potrebno te postoji rizik od oštećenja osjetljivog moždanog tkiva.

“Jedno od ključnih ograničenja trenutne minimalno invazivne kirurgije je da ako želite doći do duboko ukorijenjenog mjesta kroz rupu u lubanji, ograničeni ste na pravocrtnu putanju”, objasnio je istraživač Lorenzo Bello.

“Ograničenje krutog katetera je njegova točnost unutar pomičnih tkiva mozga i deformacija tkiva koju može izazvati. Sada smo otkrili da naš novi kateter može prevladati većinu ovih ograničenja.”, nadodao je.

Kako bi riješili taj problem, istraživači su razvili fleksibilni kateter koji crpi inspiraciju iz organa koji koriste određene vrste parazitskih osa za polaganje jaja u koru drveta. Ovaj se organ sastoji od međusobno povezanih dijelova koji mogu kliziti jedan preko drugog, a istraživači su koristili vrlo sličan dizajn za stvaranje fleksibilnog katetera. Druga važna komponenta sustava je robotska ruka koja koristi AI kako bi pomogla kirurgu da se vrlo precizno kreće kroz mozak. Optička vlakna koja prolaze duž katetera omogućuju kirurzima vizualizaciju moždanog tkiva tijekom operacije.

“Mozak je krhka, složena mreža čvrsto zbijenih živčanih stanica od kojih svaka ima svoju ulogu”, rekao je Ferdinando Rodriguez y Baena, još jedan istraživač uključen u studiju.

“Kad se bolest pojavi, želimo biti u mogućnosti upravljati ovim delikatnim okruženjem kako bismo precizno ciljali ta područja bez oštećenja zdravih stanica. Naša nova precizna, minimalno invazivna platforma unaprjeđuje trenutno dostupnu tehnologiju te bi mogla poboljšati sposobnost sigurnog i učinkovitog dijagnosticiranja i liječenja bolesti kod ljudi, ako se dokaže da je sigurna i učinkovita”.

Možda će vas zanimati

Računarstvo i internet

Centar za informatiku i računarstvo (CIR) Instituta Ruđer Bošković (IRB) u suradnji sa superračunalnim centrom Juelich iz Njemačke i istraživačkim centrom RIKEN iz Japana...

Evolucija

Za lijep osmijeh potrebni su i zubi i čeljust, ali su evolucijski korijeni tih dijelova naše anatomije tek nedavno otkriveni, zahvaljujući akceleratoru čestica i...

Društvene znanosti

John Secor, 57-godišnji profesor francuskog s Državnoga sveučilišta u Moreheadu govori dva jezika otkad je kao mali dječak živio u Kanadi. Također je glazbenik i pjevač...

Neuroznanost

Vaginalni porod aktivira ekspresiju proteina u mozgu novorođenčeta koji poboljšava razvoj mozga i njegovih funkcija u odrasloj dobi, navodi se u studiji tima znanstvenika...