Connect with us

Znanost

Elektronika

Znanstvenici razvili mikročipove napravljene od drveta


Znanstvenici sa Sveučilišta u Wisconsinu stvorili su elektroničke dijelove računalnog čipa od nanoceluloze to jest, drveta.

09839083098

Ovi drveni mikročipovi rade kao standardni, no budući da u njihovoj proizvodnji nije korišten metal i plastika značajno manje smanjuju okoliš. Osim toga, korištenjem nanoceluloze smanjuje se potreba za poluvodičkim materijalima za faktor 5000 i to bez gubitka performansi.

Mikročipovi su odavno “pobjegli” iz svijeta računala u mobilne telefone, televizore, hladnjake, mikrovalne pećnice, automobile i još mnogo uređaja koje svakodnevno koristimo. No, jednom kada ovi uređaji dođu do kraja svog životnog vijeka uglavnom završe na otpadu, a sa njima i velika količina elektroničkog otpada. Kada bi u svim uređajima mikročipovi bili napravljeni od razgradivog materijala kao što je drvo, negativni utjecaj na okoliš značajno bi se smanjio.

Nanoceluloza je proziran materijal dobiven iz drveta te se pojavio kao atraktivna alternativa plastici u proizvodnji fleksibilne elektronike. Prema rezultatima istraživanja, ovaj materijal može se koristiti kao potporni sloj radiofrekvencijskim krugovima, uz mogućnost jednostavne i brze razgradnje uz pomoć običnih gljiva.

U ovom se trenutku većina poluvodičkih materijala koristi za proizvodnju nosivih slojeva elektronike, dok aktivni sastojci čine samo vrlo maleni dio. Nastali otpad može dovesti do opasnog onečišćenja, a osim toga vrlo je skup za proizvodnju. Nanoceluloza se do sada pokazala kao dobar potporni materijal za fotonaponske ćelije i druge elektroničke naprave, no ovo je prvi puta da je materijal korišten u radiofrekvencijskim krugovima.

Unatoč obećavajućem otkriću, znanstvenici napominju kako će bez povećanog pritiska potrošača ili velikog rasta cijena poluvodičkih materijala kao što je galij, ovo otkriće ostati zabilježeno kao slovo na papiru.

Izvor: croenergo.eu

Reci ljudima da postoji nevidljivi čovjek koji je stvorio svemir i vjerovati će ti, reci im da je boja mokra i morat će taknuti da budu sigurni!

4 komentara

4 Comments

 1. Marko Jovan

  kolovoz 12, 2015 kod 8:33 pm

  E taman bi si mogao jednog ugraditi pod kožu budući da su od prirodnih materijala… 😉

 2. Jasmina Damjanović

  kolovoz 12, 2015 kod 8:42 pm

  Old news…

 3. Tomislav Vlašić

  kolovoz 13, 2015 kod 5:57 pm

  taman da ovo jadno sume sto nam je ostalo, nestane zbog mikročipa

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Više u Elektronika

Popularno

Advertisement
Advertisement

Pratite nas na Fejsu

Na Vrh