Connect with us

Znanost

Znanstvenici rješavaju misterij deformacije područja veličine Chicaga u parku Yellowstone

Foto: Wikimedia Commons

Geografija i geologija

Znanstvenici rješavaju misterij deformacije područja veličine Chicaga u parku Yellowstone

Područje veličine Chicaga u Nacionalnom parku Yellowstone, već desetljećima “diše” i udara zbog ulijevanja magme. Tim znanstvenika iz američkog Geološkog zavoda godinama pokušava razriješiti misterij koji stoji iza deformacije Norris Geyser bazena, najtoplijeg u parku.

Između 1996. i 2004. tamošnja površina rasla je 10,6 centimetara godišnje, da bi se između 2005. i 2013. smanjila za 7,10 cm. Nakon kraće pauze, područje se ponovo počelo povećavati, ovaj put sa znatno većom stopom od 15 cm godišnje. Proces je zaustavljen nakon što je potres magnitude 4,9 stupnjeva po Richteru pogodio to područje.

Ispod Nacionalnog parka Yellowstone nalazi se super vulkan, za koji znanstvenici kažu da je zadnji put eruptirao prije oko 640.000 godina. Međutim, analiza satelitskih radara i GPS podataka navela je istraživače na vjerovanje kako magma još uvijek teče ispod površine i odgovorna je za ove događaje „podizanja i spuštanja“.

„Modeliranje sugerira da je podizanje 1996. – 2004. godine prouzrokovano ulijevanjem magme oko 14 km ispod Norris Geyser bazena. Kad se magma ulije u koru ona se hladi, kristalizira i oslobađa plinove koji su rastvoreni u talini. Oslobađanje plina snižava talk u magmi, uzrokujući da se površina slegne. Ali rastući plinovi mogu biti zarobljeni ispod nepropusnog sloja stijene, što izaziva brzo podizanje viđeno u Norrisu od kraja 2013. do potresa jačine 4.9 u ožujku 2014.

Istraživači kažu da se nakon pauze u 2014. područje ponovo počelo povećavati 2016. godine i to sve do 2018. Rezultati istraživanja naveli su znanstvenike na vjerovanje kako je ulijevanje magme krivac za aktivnosti gejzira. Prošlog kolovoza oboren je rekord kada je eruptirao 33. put.

Život je crtež bez gumice za brisanje.

Ostavi komentar

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Više u Geografija i geologija

Popularno

Pratite nas na Fejsu

Na Vrh