Connect with us

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Psihologija

Znanstvenici savjetuju kako nagovoriti djecu da jedu povrće

Postoji dobra metoda

Mnogi roditelji nikako ne mogu nagovoriti svoju djecu da jedu povrće. Brojna uvjeravanja i objašnjavanja kako je povrće jako zdravo kod neke djece nemaju nikakvog učinka. Neki pribjegavaju metodama kao što su podmićivanje ili nagrađivanje.

Međutim, psiholozi sa Sveučilišta Ghent iz Belgije su u svom istraživanju došli do zaključka kako roditelji ne bi trebali nagraditi svoju djecu kada pojedu povrće već bi im ga trebali uvijek iznova nuditi.

U njihovoj studiji je sudjelovalo 98 predškolaca. Djeci je bilo ponuđeno 10 vrsta povrća: prokulice, grašak, gljive, tikvice, cikorija, špinat, cikla, cvjetača, komorač i poriluk. Povrće se kuhalo na dva načina: na pari i u vodi. Od svog povrća cikorija se djeci najmanje sviđala.

Znanstvenici su djeci dali cikoriju skuhanu na pari te su im rekli da sami odluče koliko će je pojesti, ali nisu smjeli dijeliti obrok sa svojim prijateljima. Nakon osam minuta, djeca su morala odlučiti je li je jelo “mljac”, “tako-tako” ili “bljak”. U ocjenjivanju su koristili nacrtana lica koja predstavljaju njihove osjećaje.

Ispitivanje je trajalo mjesec dana, a znanstvenici su ovaj postupak provodili dva puta tjedno. Nakon osam tjedana proveli su dodatni test okusa.

Djeca su bila podijeljena u tri grupe. Jednoj grupi djece je ponuđena cikorija nekoliko puta bez daljnjeg ohrabrivanja. Ostala djeca su dobivala naljepnice, igračke ili riječi pohvale. Nakon testa, rezultati su pokazali kako se cikorija svidjela djeci (81%) u grupi u kojoj nije bilo ohrabrivanja, a u grupi koja je bila nagrađivana taj broj je bio manji (68%).

Stručnjaci su rekli: “Svi roditelji znaju kako je teško nagovoriti svoju djecu da jedu povrće, a mnogi od njih im nude nagrade ili poslastice ako ga djeca pojedu. Rezultati našeg istraživanja su pokazali kako je najbolje djeci stalno nuditi povrće i na takav način velik broj djece će ga s vremenom zavoljeti.”

Istraživanje je objavljeno u časopisu Food Quality and Preferance.

 

Ostavi komentar

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Popularno

Znanost za početnike

Iako se s nama ne bi složila ekipa iz Flat Earth Societyja, Zemlja je okrugla. U redu, ne baš u pravom smislu riječi, ali...

Kemija

One nastaju u oblacima i to na temperaturama nižim od 0°C izravno iz vodene pare u zraku, a ne smrzavanjem vode kako se obično...

Znanost za početnike

Znanstvenici vjeruju da je u najvećem broju slučajeva uzročnik potresa mehanizam tektonike ploča, tj. kretanje litosferskih ploča i njihova međusobna interakcija.

Fizika

Jeste li oduvijek imali goruću želju putovati kroz vrijeme? Dobre vijesti! Putovanje kroz vrijeme je moguće. Zapravo, već to radite. Krećete se kroz vrijeme...

Fizika

Svima nam je dobro poznato da je Albert Einstein, jedan od najznačajnijih fizičara 20. stoljeća, bio uistinu zanimljiva i osebujna ličnost. No, jeste li...

Oglašavanje

Možda će vas zanimati

Društvene znanosti

Svi znamo da se djeca vole igrati. Ali moramo biti svjesni i da je za razvoj djece igra neophodna. Slobodna, neorganizirana igra pomaže djeci...

Wellness i prehrana

Znanstvenici sa Sveučilišta Friedrich Schiller u Jeni i Sveučilišne bolnice u Jeni dekodirali su antihipertenzivni učinak omega-3 masnih kiselina. U dva objavljena članka u...

Biljke i životinje

Istraživači Sveučilišta u Sjevernoj Karolini pokušali su objasniti zašto morske kornjače progutaju ogromne količine plastičnog smeća kad naiđu na njega. I odgovor je –...

Bakterije i virusi

Rasadnici bakterija i gljivica

Oglašavanje