Connect with us

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Tehnologija

Znanstvenici stvorili ‘elektronski tekstil’ koji bi mogao promijeniti budućnost odjeće

Foto: Pixabay

Znanstvenici su kreirali pametni tekstil koji bi potencijalno mogao promijeniti budućnost i zaslona i odjeće. Riječ je o tkanini koja može imati veliki funkcionalni display, a pri tom također može služiti kao odjeća i “trpjeti” nošenje.

Novostvorene tkanine slične su većini ostalih tkanina: fleksibilne su, prozračne i postojane, što omogućuje upotrebu u razne svrhe. Mogu se prati i nositi bez brige oko toga hoće li se uništiti ili istrošiti.

Uz to, te tkanine su elektronske i ponašaju se poput zaslona, a postoji i mogućnost integracije s tipkovnicom osjetljivom na dodir i napajanjem, koji su također napravljeni od tkanine. Tako se tkanina “pretvara” u računalo.

Znanstvenici su uspjeli demonstrirati kako tkanina može prikazati interaktivnu kartu ili se koristiti za slanje ili primanje glasovnih poruka putem pametnog telefona povezanog preko Bluetootha, piše Independent.

Pojedinačni komadići formiraju vlakna koja imaju karakteristike vodiča, a susreću se u dodirnim točkama unutar tkanine.

Čak i poslije tisuću savijanja, istezanja i peglanja, većina jedinica je i dalje ostala upotrebljiva. Znanstvenici su također tkaninu izložili 100 ciklusa pranja i sušenja, nakon čega je tkanina nastavila raditi kao i prije.

I ranije je bilo pokušaja kreiranja tkanine koja bi bila dopuna pametnim uređajima, a znanstvenici su uspjeli napraviti tkanine koje imaju osobine senzora ili isporučuju električnu energiju.

Ipak, nova tkanina predstavlja revolucionarni pomak jer je to prvi put da tekstil može imati veliki i funkcionalni zaslon koji podnosi nošenje i koji se lako može integrirati u odjeću.

Komad tekstila kojeg su znanstvenici kreirali dug je 6 metara i širok 25 centimetara, a zaslon se prostire čitavom površinom dok se materijal može koristiti na konvencionalni način.

Primarna upotreba ove tkanine bila bi u zdravstvu i omogućila bi osobama koje inače teško komuniciraju da to čine putem odjeće. Također, znanstvenici su istakli da se tkanina može povezati tako da prima signale iz mozga, koji se potom mogu analizirati kako bi se razumjelo kako se čovjek osjeća, a zatim poruku prikazati na prednjoj strani odjeće.

Nije teško zamisliti kako bi se tkanina mogla koristiti i u estetske svrhe, posebice ako se uzme u obzir da brojne tvrtke već pokušavaju integrirati tehnologiju u svoje odjevne komade.

Članak koji sadrži ovo istraživanje objavljen je u akademskom časopisu Nature i nosi naziv “Large-area display textiles integrated with functional systems“.

Ostavi komentar

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Popularno

Znanost za početnike

Iako se s nama ne bi složila ekipa iz Flat Earth Societyja, Zemlja je okrugla. U redu, ne baš u pravom smislu riječi, ali...

Kemija

One nastaju u oblacima i to na temperaturama nižim od 0°C izravno iz vodene pare u zraku, a ne smrzavanjem vode kako se obično...

Znanost za početnike

Znanstvenici vjeruju da je u najvećem broju slučajeva uzročnik potresa mehanizam tektonike ploča, tj. kretanje litosferskih ploča i njihova međusobna interakcija.

Fizika

Jeste li oduvijek imali goruću želju putovati kroz vrijeme? Dobre vijesti! Putovanje kroz vrijeme je moguće. Zapravo, već to radite. Krećete se kroz vrijeme...

Fizika

Svima nam je dobro poznato da je Albert Einstein, jedan od najznačajnijih fizičara 20. stoljeća, bio uistinu zanimljiva i osebujna ličnost. No, jeste li...

Oglašavanje

Možda će vas zanimati

Zdravlje i Medicina

San ima veliki utjecaj na naše zdravlje i kvalitetu života. Užurbani životni stil često otežava kvalitetno spavanje, a manjak sna utječe na naše raspoloženje,...

Biljke i životinje

Znanstvenici na Floridi zaključili su da morski psi posjeduju unutarnji navigacijski sustav sličan GPS-u koji im omogućuje da koriste Zemljino magnetsko polje za preciznu...

Tehnologija

Istraživači sa Sveučilišta Cornell razvijaju posebnu prometnicu koja je sposobna puniti baterije vozila dok se kreću preko njene površine. To je svijetla vizija budućnosti...

Tehnologija

Znanstvenici predvođeni finskim Sveučilištem Aalto pronašli su način kako “oživiti” litij-ionske baterije i olakšati njihovu ponovnu upotrebu. Postupak, nazvan “re-lithiation”, ima za cilj preokrenuti...

Oglašavanje