Pratite nas

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Tehnologija

Znanstvenici stvorili umjetan list koji stvara gorivo pomoću sunčeve energije

Mada smo posljednjih nekoliko godina postigli velik napredak što se tiče tehnologije održive energije, prosječne temperature i dalje rastu, a ne smanjuju se emisije stakleničkih plinova pa nas zapravo čeka još puno posla ako želimo riješiti problem globalnog zatopljenja.

Znanstvenici su prije nekoliko dana predstavili jedno vrlo zanimljivo otkriće koje bi nam, ako se usavrši, moglo pomoći u borbi sa zagrijavanjem našeg planeta. Naime stvorili su umjetan list koji može, bez zagađenja okoliša, proizvoditi sintetičko gorivo, piše Science Alert.

Proizvodi sintezni plin

Spomenuti list sposoban je proizvoditi sintezni plin, mješavinu vodika i ugljikovog monoksida. Ta vrsta plina široko se koristi u proizvodnji raznih goriva, lijekova, plastike i gnojiva; do njega se može doći na više načina, ali se uobičajeno pravi od ostataka proizvoda od ugljena ili naftnih materijala. Konačan proizvod je, stoga, vrlo često štetan za okoliš.

Umjetan list umočen je u vodu i pokreće ga sunčeva svjetlost, a funkcionira i za oblačnog vremena te može proizvesti sintezni plin bez ispuštanja stakleničkih plinova.

“Možda niste čuli za sintezni plin, ali svaki dan konzumirate proizvode koji su napravljeni pomoću njega”, rekao je kemičar Erwin Reinser sa Sveučilišta Cambridge.

“Ako ga uspijemo trajno proizvoditi na ovaj način, to bi moglo biti ključno pri uspostavljanju održive industrije kemikalija i goriva”, dodao je.

“Možete ga koristiti od sumraka do zore“

Umjetan list, odnosno uređaj, oponaša proces fotosinteze koji vidimo u biljkama kombinirajući dolaznu svjetlost, vodu i ugljikov dioksid s kobaltnim katalizatorom perovskit, a stvara vodik i ugljikov monoksid koji čine sintezni plin.

Iako je učinkovitost umjetnog lista za sada vrlo niska, ona bi se mogla povećati daljnjim istraživanjima, ulaganjem i usavršavanjem. Znanstvenici smatraju da se radi o jedinstvenoj kombinaciji materijala i katalizatora koja je bolja od drugih sličnih sustava.

“Niste ograničeni s tim da ovu tehnologiju možete koristiti samo u toplim krajevima ili tijekom ljetnih mjeseci. Možete je upotrebljavati od sumraka do zore bilo gdje u svijetu“, rekao je Virgil Andrei sa Sveučilišta Cambridge.

Možda će vas zanimati

Biljke i životinje

Osim ljudi i životinja kojima bioritam diktira vrijeme kada trebaju obavljati određene radnje kao što su hranjenje ili spavanje, biljke također imaju svoj unutrašnji...

Biljke i životinje

Kad je David Latimer posadio sjeme u staklenoj boci na Uskrs 1960. godine iz čiste znatiželje, nije imao pojma da će se pretvoriti u...

Biljke i životinje

Kao što već znate, biljke mogu stvoriti energiju iz Sunčeve svjetlosti putem fotosinteze. Solarne ploče kreirane su kako bi učinile istu stvar, iako se...

Biljke i životinje

Biljke, od algi do sekvoja, transformiraju 95 posto sunčevog svijetla koje dopre do njih u manje od milijarditog dijela sekunde—1.000.000.000.000.000.000 joule-a na sekundu okupa...